април 30, 2024

Симеон Втори погреба сина си княз Кардам на българска земя 9 години след смъртта му

Така Сакскобургготски показа, че не се отказа от короната и я предава официално на своя внук Борис Търновски

https://kliuki.net/liubopitno/simeon-vtori-pogreba-sina-si-knyaz-kardam-na-balgarska-zemya-9-godini-sled-smartta-mu-2/221505 Kliuki.net
Симеон Втори погреба сина си княз Кардам на българска земя 9 години след смъртта му

Царското семейство пренесе изненадващо за мнозина тленните останки на първородния си син княз Кардам на българска земя в навечерието на деветата годишнина от кончината му. Синът на Симеон II и царица Маргарита бе положен в царската фамилна гробница в двореца „Врана“, в криптата на православния параклис „Св. св. цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец“

 

През август 2008 г. Кардам и съпругата му княгиня Мириам претърпяха тежка автомобилна катастрофа в близост до Мадрид, от която престолонаследникът така и не успя да се възстанови. Двамата едва бяха измъкнати от смачкания до неузнаваемост ягуар. На 7 април 2015 г., след цели 7 години в кома, Кардам почина.

 

Опелото му бе извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му останки бяха положени във фамилната гробница на съпругата му. На опелото и на погребението присъства испанското кралско семейство и роднини и познати на Симеон от всички монархически фамилии по света. На 40-ия ден от кончината на първородния син на българския цар в кралската катедрала „Св. Йероним“ в Мадрид с благословението на патриарх

Неофит заупокойна служба отслужи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

 

„Кардам, княз Търновски, вече почива на свещената българска земя, в историческия дом на царското семейство“, съобщиха от прессекретариата на Сакскобургготски. Пренасянето на тленните останки на Кардам, който е роден в Мадрид, в родината на баща му има огромно символно значение.

 

Според монархическия протокол, тъй като Симеон II не е абдикирал от престола и се титулува „Негово Величество Симеон II, цар на българите“, това означава, че Сакскобургготски декларира пред царските и кралските фамилии по света, че не се отказва от короната.

Макар и вече да не е сред живите, Кардам остава първият престолонаследник. Той щеше да наследи царската корона от баща си. След смъртта на Симеон короната отива у неговия внук и първороден син на Кардам – княз Борис.

 

Очевидно царят, който вече гони 87 години, е решил да потвърди правата на фамилията върху българската царска корона. Втората причина бившият премиер и екслидер на НДСВ да препогребе сина си в България е, че Кардам ще бъде първият благородник от свързана с българското управление фамилия Сакскобургготски, чийто гроб в България е известен. По стечение на историческите обстоятелства за момента българската държава и царското семейство не погребват цар Фердинанд у нас, каквато бе неговата воля. Най-драматична е историята с тленните останки на цар Борис, които след 9 септември 1944 г. са извадени от гроба му в Рилския манастир, препогребани в малък параклис в двореца „Врана“ край София, а след това по заповед на комунистическия диктатор Вълко Червенков малката църква с останките на царя е взривена.

 

На повторното погребение на Кардам вече в София се събра цялото царско семейство – царят и царицата, синовете на покойния – князете Борис и Белтран, бившата съпруга – принцеса

Мириам, братята му княз Кирил Преславски и княз Константин-Асен, сестра му княгиня Калина и семейството й.

 

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и съгласно Търновската конституция като наследник на българския царски престол получава титлата княз Търновски и херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен обред, с благословението на българския патриарх Кирил, от епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на всебългарския покровител свети Йоан Рилски.

 

Синът на Симеон и Маргарита завършва Френския лицей в испанската столица, след което заминава да следва висшето си образование в университета „Кларк" в Съединените щати. Дипломира се със специалности „Философия" и „Международна икономика”. Впоследствие специализира селскостопанска икономика, агроиндустрия и мелиорации в Пенсилвания. Известно време работи в Кордоба – Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес.

През 1996 г. се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама синове – Борис и Белтран, и двамата кръстени в православието.

 

Престолонаследникът Борис също е роден в Испания преди 26 години, завършил е Университета по изкуствата в Лондон. След като завърши, стартира своя проект BSCG Art. Това е името, с което подписва удивителните си акрилни скулптури, вдъхновени от Василий Кандински, Хуан Миро и Доналд Джъд. Князът завърши и магистратура по международни отношения – знак, че приема съвсем насериозно, че един ден ще наследи дядо си на царския престол – макар и да бъде цар без царство. Официално той ще се води „пазител на традицията“. Борис Търновски е преминал и различни курсове в Лондонското училище по икономика и политически науки. Редовно прави и свои изложби и продава картините за благотворителни каузи.

 

СИМЕОН ДАДЕ БЛАГОСЛОВИЯТА СИ ВДОВИЦАТА НА СИНА МУ ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА АРАБСКИ ПРИНЦ

В монархическите фамилии има особени традиции, които невинаги са понятни за хората без синя кръв. Така например преди две години Симеон Сакскобургготски даде благословията си вдовицата на сина му Кардам – княгиня Мириам, да се омъжи за йорданския принц Гази бин Мохамед – първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II.

 

Както е известно, царят още като млад се сближава с йорданския крал Хюсеин, с когото учат заедно в Александрия. След продължителния мъчителен период по времена боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства, уточниха тогава от името на Симеон.

 

Принц Гази бин Мохамед е завършил престижната гимназия „Хароу“ в Лондон, а след това завършва литература в един от най-престижните в света университети „Принстън". По същото време там учи и княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си. Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеник на краля. Той е бил и негов регент. Княгиня Мириам запазва своето православно вероизповедание и след сватбата си.

 

Принц Гази бин Мохамед е приятел на царското семейство от дълги години. След смъртта на княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на р. Йордан, където е било едно от любимите места на княз Кардам в светите земи.

 

През годините Мириам работи като гемолог и бижутер, като през ръцете й са минали множество скъпоценни камъни. Отгледала две прекрасни деца, Мириам де Унгрия и Лопес се посвещава на тях и страстта си към бижутата, създавайки своя собствена марка. В колекциите й можем да открием много от символите на България, защото тя е княгиня Търновска и завинаги ще остане съпруга на княз Кардам Сакскобургготски, дори и след като вече е принцеса на Йордания.

Източник: Уикенд