май 02, 2024

След „Наталия“ и „Виктор“: Нов чатбот ни звъни!

Разтревожени потребители на социалните мрежи сигнализират за случващото се

https://kliuki.net/liubopitno/sled-nataliya-i-viktor-nov-chatbot-ni-zvani/209948 Kliuki.net
След „Наталия“ и „Виктор“: Нов чатбот ни звъни!

След сагата с обаждания на чатбот от името на Наталия и Виктор, нов такъв започна да тероризира мобилните ни номера в цялата страна. Схемата е абсолютна същата и основната цел е да се разбере от кой град е приемащият обаждането. За подновената кампания сигнализират потребители в социалните мрежи.

 

Призивът на един от потребителите във Фейсбук гласи: „Моля блокирайте номер, ако звънне за кандидатстване по обява за работа в кол център“.  Потърпевшият споделя още, че целта на обаждането е била да се разбере от кой град е. Той съветва, че гласът е лесно разпознаваем като запис и неговият разговор е приключил за няколко секунди. Други потребители споделят, че ако започнеш да провокираш робота с въпроси бързо обаждането прекъсва, тъй като не е подготвен за неочаквана ситуация. Всички потребители се обединяват около идеята, че целта е да се разбере произходът на обаждащия се. Някои споделят, че са излъгали робота за града, в който живеят. Има и думи, които директно прекъсват разговора и това са имена на служби като МВР, ДАНС и други. Предположенията са, че този път вероятно проучването е свързано с нечия предизборна кампания. От ГДБОП са започнали нова проверка по случая.

 

След „Наталия“ и „Виктор“: Нов чатбот ни звъни!

Припомняме, че лятото известност придоби същата схема. Като чатботовете имаха имена – Наталия и Виктор. Тогава след проверка бе установено, че става въпрос за маркетингова кампания в София. Оказа, че тази практика всъщност е законна.

Източник: facebook