април 25, 2024

Специално за сайта: Как да различим изкуствена от естествена кожа

https://kliuki.net/liubopitno/specialno-za-sayta-kak-da-razlichim-izkustvena-ot-estestvena-kozha/145338 Kliuki.net
Специално за сайта: Как да различим изкуствена от естествена кожа

Не е лесно да различиш изкуствена от естествена кожа. Може да е доста неприятно да купиш кожа, която мислиш за един вид, а да се окаже друг.

Естествената кожа може да е много по-скъпа от изкуственото, но това не е винаги достояние. Хубаво е да познавате характеристиките и свойствата на изкуствената и естествената кожа. Така вие ще сте винаги наясно с това, какво купувате и за какво ще можете да го използвате.

Естествена кожа

image32

Естествените кожи са създадени от кожите на животни като овце, кози, прасета, дивеч и прочие. Има различни видове кожа, но като цяло можем да я разпределим на три вида. Анилинови, полуанилинови и пигментирани. Когато избирате определения тип кожа, която ще закупите, преценете вида, който искате да имате и колко често ще използвате продукта.

Анилинова кожа

Анилиновата кожа е с високо качество и естествен вид, без да е нанасян какъвто и да е защитен слой. Това е най-натуралната кожа. Анилиновата кожа разполага с външен вид, който е естествен, но на цената, че тя се надрасква лесно и лесно абсорбира мръсотия. Тя също така е уязвима към избелване, ако е на слънце за по-дълъг период от време.

Полуанилинова кожа

Тази кожа е малко по-различна от анилиновата кожа, защото разполага с леко покритие на повърхността с пигмент. Това повишава издръжливостта на кожата и я защитава от петна и разливания, докато все пак има много естествен вид. Освен това, покритието осигурява равномерен цвят по цялата повърхност на кожата.

Пигментирана кожа

Пигментираната кожа е кожа, която разполага с допълнителен слой пигмент отгоре, който я прави лъскава, с хубав цвят, но все пак по-малко естествена. Кожата се пигментира за по-добра издръжливост и, за да се скрият естествените несъвършенства на животното. Тя е най-лесна за поддръжка и най-издръжлива от към износваме, зацапване и избеляване на цвета. Тя се използва най-вече в мебелировката и автомобилната тапицерия.

Изкуствена кожа

Изкуствената кожа е направена от фабрична основа, която е третирана с вакса, боя и полиуретан за постигане на определен цвят и текстура. Тя е направена от човешката ръка, за да наподобява и, за да се чувства като естествена кожа, но на по-ниска цена и без да се убиват животни. Най-често срещаната кожа от изкуствен вид е „пластмасовата“ изкуствена кожа в кожи.бг. Тя изглежда като естествена кожа, по-лека е и налага по-малко ограничения по отношение на ползването, спрямо естествената кожа. Тя може да е оцветена във всеки един цвят. Изкуствените кожи идват в различни варианти, като има кожи с различно ниво на качеството.

Да разпознаем изкуствената кожа

Главното различие между естествената и изкуствената кожа е качеството и издръжливостта, или поне до преди беше така. В момента да намериш разлика между изкуствена и естествена защитена кожа е почти невъзможно, защото те са много близки по вид. Има няколко техники за разпознаване, които могат дави помогнат с различаването

Погледнете етикета

Дори да звучи прекалено очевидно, да погледнеш върху етикета е най-лесният начин да разбереш с каква кожа си имаш работа. Продукти, които са създадени от естествена кожа, ще провъзгласят гордо това с големи букви. Ако на етикета е споменато, че това е кожа, която е създадена от човешка ръка, то кожата е изкуствена.

Проверете ъглите

Погледнете в ъглите на тапицерията или на мебелировката. Изкуствената кожа разполага с перфектни ъгли, които са меки и „пластмасови“. Естествената кожа разполага с несиметрични, груби и несъвършени ъгли.

Проверете порите

Когато купувате кожа тук можете да намерите качествена изкуствена кожа погледнете от близо порите на кожата. По какъв начин са разположени те? Ако имате перфектно и равномерно разположени пори с еднакъв тип, то най-вероятни си имате работа с изкуствена кожа. При естествената кожа, порите са разположени много неравномерно.

Докоснете

Според качеството си, истинската кожа може да е и груба, и мека, или по някакъв начин между двете. Кожата освен това е много гъвкава. Ако един продукт обаче е перфектно гладък и се усеща като пластмасов на докосване, то кожата е изкуствена. Освен това изкуствената кожа е по-разтеглива от естествената кожа. За да се запознаете с усещането при допир на различните кожи, просто отделете време да ги проучите.

Помиришете

Помиришете обекта, за да добиете представа за произхода му. Естествената кожа има уникален аромат, който не се дублира с нищо друго. Синтетичните материали не могат да пресъздадат това усещане. В помощ ще е, ако отидете в специализиран магазин и просто помиришете различни естествени и изкуствени кожи, за да се запознаете с това, което Ви интересува.

Да сравним естествената и изкуствената кожа

Двата типа кожа имат различни качества. Всеки един вид си има предимства и недостатъци. Сравнете всичко с нуждите си, преди да направите покупка. Във форумите можем да научим много неща като как да разпознавате естествена от изкуствена кожа.

Предимствата на естествената кожа

Няма нищо, което да пресъздаде този аромат и това усещане при докосване, като естествената кожа. Тя има луксозна и престижна аура, защото няма две еднакви животински кожи. Всяко парче естествена кожа си има свой уникални и натурални характеристики. Колкото повече използвате естествената кожа, тя става по-атрактивна и мека, което е доста приветливо. Кожата е винаги мека, но все пак с ясна текстура, която я предпазва от износване. Много продукти от естествена кожа са обработени така, че да са по-устойчиви на замърсяване. Кожата не изисква специални грижи, ако я поддържате правилно – трябва да я забърсвате редовно с чист парцал.

Недостатъци на естествената кожа

Истинската кожа се много по-скъпа от изкуствената кожа. Ако тя се намира на константно излагане на слънчева светлина, нейният цвят може да избелее. Кожата е с много пори и е много абсорбираща, така че, ако разлеете нещо, то ще попие веднага, ако не го изтриете. Ако кожата не е защитена, това ще се отрази много на честото замърсяване.

Предимства на изкуствената кожа

Изкуствената кожа има подобен вид и усещане като на естествената, като е доста по-изгодна за придобиване. Освен това, много хора предпочитат изкуствената кожа, просто защото не са наранени никакви животни за направата и. Изкуствената кожа се прави от машина, която гарантира равномерност на цвета и на текстурата. Освен това можете да използвате какъвто искате цвят за кожата, която няма да избелее.

Недостатъци на изкуствената кожа

Изкуствената кожа разполага с 1/3 от живота на естествената. Тя се разкъсва и напуква много по-лесно от естествената кожа. Става по-некомфортна във времето, при някои условия, тъй като тя не развива свой естествен блясък. Изкуствената кожа е тънка и не предлага топлотата на естествената кожа. Освен това, при по-ниско качество на изкуствената кожа, може да има миризма на пластмаса или гума.

Заключение

И изкуствената и естествената кожа имат своите предимства и недостатъци. Докато естествената кожа разполага с хубав външен вид, който е много луксозен, изкуствената е много по-евтина и често има високо качество. Купувачите трябва да съблюдават за факторите, които са важни специално за техния случай. Трябва да знаете обаче, че стига да размислите добре, няма как да сбъркате и с изкуствената, и с естествената кожа.