май 02, 2024

Страховито видео от превземането на кораба с български моряци

Кадри показват първите минути от нападението

https://kliuki.net/liubopitno/strahovito-video-ot-prevzemaneto-na-koraba-s-balgarski-moryaci/213236 Kliuki.net
Страховито видео от превземането на кораба с български моряци

Видео разкрива първите минути от нахлуването на йеменските бунтовници на кораба Galaxy Leader в Червено море. Припомняме, че по официални данни на външното ни министерство на плавателния съд има двама български моряци.

 

Кадрите са разпространени от йеменска групировка. На тях се вижда как хеликоптер каца на палубата, а от него слизат върху кораба десетки маскирани бунтовници. Те първо се отправят към пулта за управление, където моряците се предават без съпротива. Постепенно с викове „Аллах акбар“ те превземат и останалата част на кораба. На финала на видеото вече се вижда превзетият плавателен съд, пред който се движи моторна лодка с флага на Йемен.

 

Българите на кораба са капитан Любомир Чанев на 38 години от Варна и 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица. Съпругата на Чанев е разговаряла последно с него в събота и не е имало проблем. От този момент телефонът му е изключен. Никой не се е свързал с нея с искане на откуп или друга информация.

 

Най-вероятната причина за отвличането на кораба са политически претенции, свързани с войната в Близкия изток. На плавателния съд, пътуващ под флага на Бахамите, има българи, румънци, украинци, мексиканци и филипинци. От компанията, която е собственик на кораба, казаха, че първостепенна задача е спасяването на 25-членния екипаж.

 

Източник: gospodari.com