юли 27, 2024

Усмивка на 100%? Базалните импланти идват на помощ

https://kliuki.net/liubopitno/usmivka-na-100-bazalnite-implanti-idvat-na-pomosht-2/224775 Kliuki.net
Усмивка на 100%? Базалните импланти идват на помощ

Липсващи зъби, загуба на дъвкателната функция, храносмилателни смущения и психологически дискомфорт? Това са само част от проблемите, с които пациентите се сблъскват преди да предприемат стъпки за дентално лечение.

 

“В много от случаите за такива пациенти поставянето на импланти е основата на възвръщането на тяхната усмивка и шанс да водят отново пълноценен начин на живот”, разказва д-р Главинов от дентална клиника Impression Dent в гр. София. Според него в тащива случаи на помощ идват базалните импланти, които са съвременен и ефективен метод за възстановяване на загубени зъби. Те са особено подходящи за пациенти със значителна загуба на костна маса в челюстите.

Според лекарите на клиниката, това са специални видове импланти, които се фиксират в кортикалната кост. Тя е по-твърда и по-устойчива в сравнение с алвеоларната кост, използвана при традиционните импланти. Те са разработени така, че да осигурят стабилност и дълготрайност дори при пациенти с намалена костна маса. Този вид импланти често предпочитан при лечение на пациенти, които страдат от заболявания като пародонтоза или други проблеми, свързани със загубата на кост.

 

По думите на д-р Главинов, базалните импланти на първо място са подходящи за пациенти с намалена костна маса, защото могат да бъдат поставени директно в по-твърдата базална кост. Така на практика няма необходимост от допълнителни хирургични интервенции като присаждане на костозаместващо вещество.

Не е за подценяване и фактът, че възстановителният период е значително по-кратък, което е огромно облекчение за пациентите. В много случаи при тях новите конструкции, с които да бъдат възстановени зъбите, могат да бъдат поставени само в рамките на няколко дни вместо да изчакват месеци. Това е особено важно за хора, които искат бързо и ефективно решение на проблема с обеззъбяването.

 

Безспорно едно от най-големите предимства е, че при пациентите с поставени базални импланти по-рядно се наблюдават инфекции в сравнение с тези, при които са поставяни традиционни импланти. Това се дължи на факта, че базалната кост е по-малко податлива на инфекции и има по-добра кръвоснабдителна система. Така методът е по-безопасен и значително намалява риска от възникване на усложнения след процедурата.

 

Другото безспорно предимство е по-голямата им стабилност и дълготрайност. Те издържат на големи натоварвания, което ги прави надежден избор като дългосрочно решение за възстановяване на зъбите. Те са идеални именно за хора, които искат надеждно и устойчиво решение. Хирургическата интервенция също е минимална, което значи по-малко болка и по-бързо възстановяване за пациента. Няма да изненадаме никого ако припомним, че почти всеки втори човек изпитва страх от стоматологични процедури именно поради болката и дискомфорта, свързани с тях. А с базалните импланти притесненията са значително намалени.

 

Накратко, по думите на стоматолога от Impression Dent, базалните импланти предлагат не само естетичен, но и функционален резултат. Те изглеждат и се усещат като естествени зъби, което помага за връщането и дори подобряването на качеството на живот. С тях можете да се храните и говорите нормално, без да се притеснявате. Те са издържливи, устойчиви и макар цената им да е малко по-висока от стандартната, те са прекрасна дългосрочна инвестиция в нашето здраве и самочувствие. Още по-добрата новина е, че те могат да се използват дори при изцяло липсващи зъби и са наистина универсално решение.

 

Пациентите, които избират базалните импланти, често споделят за подобрено качество на живот. Те могат да се наслаждават на храна, която преди това е била трудна за консумация, а също така да се усмихват уверено без притеснения. Това значително подобрява ежедневния им живот и разбира се самочувствието, завършва разказа си д-р Главинов.