април 28, 2024

Васил Василев остава директор на Народния театър до 2027 г.

Според институциите не е имало пожар по време на представлението „Животът е прекрасен“

https://kliuki.net/liubopitno/vasil-vasilev-ostava-direktor-na-narodniya-teatar-do-2027-g/211880 Kliuki.net
Васил Василев остава директор на Народния театър до 2027 г.

Вече година срещу директора на Народния театър Васил Василев текат спорадични протести с призиви за оставката му. Той обаче напук на всичко и всички е напът да се бетонира на поста си и да изкара пълния 5-годишен мандат. Така въпреки желанието на част от актьорите на трупата и няколкото хиляди други граждани Василев да се оттегли от поста си заради серията гафове, по всяка вероятност той ще управлява до есента на 2027 г.

 

Реално зад него застана културното министерство, което обаче удобно си изми ръцете с Пожарната и Инспекцията по труда, които извършиха проверки по подадения от няколко актьори от трупата сигнал, които през юли заявиха, че по време на спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ е имало предпоставка за пожар и чрез действията си Василев е застрашил сигурността не само на работещите в театъра, а и на зрителите, подценявайки опасността.

 

Причината, провокирала артистите, начело с Камен Донев да сигнализират за подобна опасност е, че по време на представлението една от старите перални, част от реквизита на сцената, започнала да пуши и първите редове зрители, както и сцената, били покрити с дим.

 

Заключенията на Инспектората на Министерството на културата, на Пожарната и на ГИТ обаче са, че в Народния театър се спазват правилата за противопожарна безопасност, както и условията на труд. Според Пожарната във въпросния ден през юли не е имало предпоставка за пожар и никой не е бил застрашен.

 

„приключи проверка на Инспектората на Министерството на културата по сигнал относно Народен театър „Иван Вазов“. При проверката е установено, че твърденията в подадения сигнал са неоснователни, с изключение на едно – възникналата ситуация по време на представлението „Животът е прекрасен“ на 12 юли 2023 г., свързана с една от пералните машини, ползвана за театрален реквизит. С проверката е установено, че в Народния театър се спазват разпоредбите на Наредба №8121з-647 от 1.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите. Действията на директора Василев са били навременни и адекватни, в съответствие с неговите задължения и правомощия“, гласи бюрократичното съобщение, публикувано на сайта на Министерството на културата.

 

Проверката установила едно-единствено нарушение – че не всички служители на театъра са преминали през инструктаж как да се реагира при пожар. Затова компетентните институции препоръчват на директора всяко тримесечие да се извършва инструктаж на всички служители.

 

Васил Василев остава директор на Народния театър до 2027 г.

 

Случаят с дима от една от пералните, която е реквизит в постановката, стана причина Камен Донев да си тръгне от Народния театър и да откаже повече участия в спектакъла „Животът е прекрасен”, където играе в главната роля. Донев, който подкрепя уволнения дисциплинарно режисьора Александър Морфов, заяви, че повече няма да стъпи на сцената на Народния, докато директор е Васил Василев. Актьорът така и не изигра последното от планираните 10 представления на „Животът е прекрасен“ и то падна от афиша на Народния.

 

Още вечерта на злополучния спектакъл във видео обръщение Камен Донев заяви, че по време на представлението на сцената е имало опасна ситуация. Когато попитал директора Васил Василев какво се случва и защо не идва пожарникар, му било отговорено, че такъв в театъра няма. Според актьора липсата на огнеборец, който да реагира своевременно при опасни ситуации по време на спектакъл създава риск както за артистите, така и за публиката. Министерството на културата и Пожарната обаче не мислят така.

 

Някои артисти от театъра, сред които е и Валентин Танев, заявиха, че президентът Румен Радев поддържа Василев и това е една от причините, нито един от служебните мини стри на културата да не може или да не пожелае да се ангажира по-силно с казуса. Единственият служебен министър, който обяви, че директорът на Народния театър трябва да бъде махнат заради нарушения и заради уволнението на Морфов – проф. Велислав Минеков, сам се раздели с поста си в последното служебно правителство на Радев. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, както и други представители на ПП и на „Демократична България“ също преди време се обявиха в защита на Морфов. След като отново дойдоха на власт, този път в коалиция с ГЕРБ, от „Промяната“ и ДБ повече не се ангажираха с казуса в Народния театър.

 

Министърът на културата Кръстю Кръстев се опита да балансира между привържениците и противниците на ректора и съответно Морфов, като се срещна с всички заинтересовани страни. Министърът се ограничи само да призовава за диалог и за край на конфликта в Народния. Не на последно място Васил Василев си осигури своеобразна подкрепа и на интелектуалците, които твърдо осъждат войната на Русия срещу Украйна, като откри новия театрален сезон със спектакъла „Хага“ на украинския драматург Саша Денисова. Пиесата, в която се разиграва съд над Владимир Путин и най-близкото му обкръжение, бе поставена в София от известния режисьор Галин Стоев, който в момента е директор на Националния театър в Тулуза.

Източник: Уикенд