September 21, 2024

За да преодолее паник атаките, Мон Дьо посещавал психотерапевт цели 5 години

Бил безработен цяла година и нямал пари да си плаща наема на квартирата в София

https://kliuki.net/liubopitno/za-da-preodolee-panik-atakite-mon-dyo-poseshtaval-psihoterapevt-celi-5-godini/230716 Kliuki.net
За да преодолее паник атаките, Мон Дьо посещавал психотерапевт цели 5 години

По време на интервюто си с емблематичната водеща Мира Добрева, позната от ефира на БНТ, а вече и като автор на две книги, Мариян Станков – Мон Дьо, възкликна: „Виж докъде ме докара!“, след като се просълзи. когато журналистът, чиято рубрика е част от предаването „Събуди се“ по Нова тв се зае да предполага как зрителите ще реагират на чувствителността му, последваха и усмивки.

 

Мон Дьо я прояви, когато с Мира заговориха за трудностите в професията и направените жертви, за които по-голямата част от аудиторията им няма представа. Тези на Мира станаха ясни по време на интервюто. Колегата й също е бил откровен за препятствията, които е трябвало да преодолее, за да успее. Преди време в подкаста „Искрено и лично“ на емблематичната водеща Миглена Ангелова, Мариян Станков сподели, че бил безработен цяла година, преди да получи покана да се включи като продуцент в екипа на Нова тв.

В периода, в който бил без работа, журналистът нямал никакви средства, заради което се наложило да освободи квартирата си и да се завърне при майка си в родния си Бургас. Липсата на работа страшно го депресирала, стоял по цял ден в семейния апартамент и се тъпчел с калорична храна. Именно в този период качва 20 килограма.

 

Предизвикателства имало и след като Мон Дьо постигнал професионалната си мечта. Тъкмо когато набрал скорост с интервютата си в „Събуди се“, той започнал да получава тежки паник атаки.

 

В края на 2011 г., макар и със солиден опит зад гърба си, Мариян Станков излиза в творчески отпуск. Дотогава той бе познат на зрителите предимно като коментатор на светски събития и персони. Не малко време, макар и с прекъсване, бургазлията, който стартира кариерата си като репортер и продуцент на новини се изявяваше в ефира на несъществуващата вече ТВ7. През 2006 г. той бе един от водещите в следобедното шоу „Тройка по никое време“. След като предаването бе свалено от ефир, Мон Дьо се присъединява към екипа на новото списание „МАХ“, където прави интервюта с известни личности, с които набира популярност.

 

През 2008г. участва в „Страшният съд“ на риалитито „Биг Брадър“, след което коментира светски събития и персони в предаването „Здравей, България“ по Нова тв, когато водещи бяха покойният вече Милен Цветков и Лора Крумова.

През 2010 г. бургазлията, който е участвал и в танцовото състезание за звезди „ВИП денс“, се завръща в ТВ7 като водещ на „7 авеню“, в което си партнира с певицата Камелия Воче. Година по-късно шоуто е свалено от екран. Мон Дьо остава в телевизията като главен редактор на шоуто „Време за мъже“, а в края на 2011 г. излиза за цяла година в творчески отпуск.

 

„В средата на тези 12 месеца намачкан от споходилата ме слава и изведнъж ошамарен от шамарената фабрика се прибирам в Бургас при майка ми. Абсолютно без нито един лев!

И казвам: „Виж, ще трябва да ми помогнеш“. В един разговор тя, много модерна, много готина, свястна жена, ми казва само едно нещо: „Аз мисля като твоя майка, че ти трябва да се върнеш към себе си“, сподели Мон Дьо преди време в подкаста „Искрено и лично“.

 

Журналистът изкарал лятото без идея как ще продължи професионалния си път. Нямало изгледи, че скоро ще се появи възможност за ново работно място. Никой не го търсел с предложения. Започнал да се пита: „Е, толкова ли кратко беше всичко? В края на лятото Мон Дьо се върнал в София. Малко след като пристигнал, от Нова тв му се обадили с оферта да участва като продуцент във „ВИП новини“. В рубриката той работи с Ива Софиянска – Божкова и Нели Атанасова – Сано. Скоро тримата вече правят светското предаване „Студио ВИП“. Мон Дьо става и главен редактор на „Голямата уста“ на „ВИП Брадър“.

 

Мариян бил доволен, че се е върнал в телевизията, но все си спомнял за съвета на майка си “да се върне към себе си“.

Той го свързвал с интервютата, които правел в списание „МАХ“. В следващите 2-3 години бургазлията подхвърлял на някои хора в Нова тв желанието си да прави тъкмо такива интервюта в ефир, но никой не му обърнал внимание. Така че пуснал намерението, както Мон Дьо се изрази в „Искрено и лично“, и се примирил, че телевизията остава затворена за него по отношение на изяви на екран. Задоволил се с работата си на редактор. И тъкмо тогава му се обадила Дарина Сарелска, тогавашната шефка на „Новини и актуални предавания“ в Нова тв, и го поканила да прави интервюта в предаването „Събуди се“.

 

„И аз отидох при нея с типичното козирожко его и й казах: „Толкова съм добър, че ти след 6 месеца ще искаш да ми увеличиш рубриката като времетраене“, припомни си Мон Дьо. Оказва се прав. В началото рубриката му била с продължителност 8-12 минути, които скоро били удължени до 20. Едно от запомнящите се интервюта на Мон Дьо от този период е с юристката и политик Татяна Дончева. Тя го пуснала в спалнята си. „Ама тук не е толкова тихо", възкликнал журналистът, като влязъл. „Да, минават коли“, После Дарина Седларска дала това интервю за пример пред колегите как се прави интервю, без да се прекрачват граници.

 

Не минало много, след като се утвърдил в новата си професионална роля и Мон Дьо се изправил пред нова битка. Този път със самия себе си. Една сутрин, докато си пиел кафето, усетил, че се задушава. Имал чувството, че не може да диша. Журналистът потърсил помощ от психотерапевт и започнали да работят по проблема, което се проточило твърде дълго време – цели 5 години. За това време журналистът не само преборил паник атаките, а и променил изцяло живота с – спрял с купоните до зори и обърнал внимание на здравето си, а покрай това и на теглото си.

 

Зрителите на рубриката му вероятно са забелязали промяната. Тя обаче не се изчерпва с отслабването му. Журналистът трансформирал житейската си философия. Той спрял да търси извинения и оправдания, да обвинява околния свят за неща, които касаят само него. Осъзнал, че никой с нищо не му е виновен и не му е длъжен.

Приел, че има и ще има хора, които не го харесват.

„Фокусирах се върху себе си и нещата започнаха бавно да се подреждат“, споделял е той. Примирил се, че има и ще има хора, които не го харесват. След голямата си промяна покрай терапията за паник атаките, която преминал, Мон Дьо продължава да се вижда с психотерапевта си през няколко месеца. Сега се чувства щастлив и има човек до себе си, с когото се обичат. Но това е тема, по която не иска да говори публично.

Източник: Уикенд