април 27, 2024

Звездата от сериалите Ивайло Захариев: Ако се наложи, ще съдя БНТ до дупка, дори и в Европа!

Главният герой от хитовия сериал „Под прикритие“ настоява да получи описаното в закона – процент от печалбата

https://kliuki.net/liubopitno/zvezdata-ot-serialite-ivaylo-zahariev-ako-se-nalozhi-shte-sadya-bnt-do-dupka-dori-i-v-evropa-3/207995 Kliuki.net
Звездата от сериалите Ивайло Захариев: Ако се наложи, ще съдя БНТ до дупка, дори и в Европа!

От повече от десетилетие почти няма човек, който да не знае кой е Ивайло Захариев. Неговата звездата изгря през 2011-та, когато той бе в главната роля на хитовия сериал по БНТ „Под прикритие“. Малко след това той взе участие и в популярната теленовела „Пътят на честта“, което допълнително напомпа славата му, там също изпълнява главната роля.

38-годишният актьор води дело срещу БНТ, в което ченгето от екрана твърди, че Националната телевизия му дължи сериозни суми от гангстерската сага  „Под прикритие“. Той се заканва, че ако съдът в България не удовлетвори исканията му, ще си потърси правата в Европа.

Звездата от сериалите Ивайло Захариев: Ако се наложи, ще съдя БНТ до дупка, дори и в Европа!

Актьорът претендира за отчисления от продажбите на сериала в чужбина и при всяко ново излъчване. Той е разочарован от решение на съдия, от което си вади изводи, че е по-добре филмите да се излъчват само по телевизията, която ги е създала.

Той споделя за негов колега оператор, който е минал по подобен път, но с тази разлика, че съдът му е определил уважителна за труда му сума. В делото на Захариев е присъдена близо 40 пъти по-малка сума, въпреки че има двойно по-голямо участие от колегата си оператор – участие в 60 епизода.

„Ченгето под прикритие“ се надява на втора инстанция да бъде удовлетворено искането му и да получи достойно заплащане срещу положения си труд. Той цитира закон, според който 10% от брутната печалба трябва да се разпредели между актьорския състава. Захариев споделя, че до момента реално са платени около 0.1%, което е 100 пъти по-малко от написаното в закона.

Актьорът изрази огорчение, тъй като има хубав закон, но той не се спазва, а дори и не се познава достатъчно от магистратите.

Екранното ченге споделя, че е започнал разговорите с БНТ доста време преди да се стигне до делото. Направил е много опити, за да се разберат извънсъдебно, но не се е получило. Това наложило да заведе дело през 2020-та година. Сподели, че не е срещнал голяма подкрепа от колегите си от бранша, защото пазарът у нас е малък, само 3 телевизии снимат продукции и хората се страхуват да не останат без работа.

Ивайло Захариев споделя, че не търси конкретна сума от БНТ, а претендира за процент, както е описано в закона. Той подчерта, че въпросът е принципен.

Източник: Уикенд