април 27, 2024

2 млн. лв. за купуване на гласове направили Гонзо шеф на БФС

Президентите на аматьорските отбори били притиснати от кметовете да изберат Георги Иванов, ако искат общинска издръжка

https://kliuki.net/skandali/2-mln-lv-za-kupuvane-na-glasove-napravili-gonzo-shef-na-bfs-2/220179 Kliuki.net
2 млн. лв. за купуване на гласове направили Гонзо шеф на БФС

Твърди се, че Георги Иванов – Гонзо е оглавил БФС в резултат на груб политически натиск и раздадени подкупи на футболните делегати на обща стойност 2 млн. лв.

Миналия петък 47-годишният пловдивчанин изненадващо за широката публика, но очаквано за познаващите задкулисието в родния футбол, спечели на първия тур изборите за шеф на БФС,  събирайки 235 делегатски гласове от общо 469. Впечатляващ детайл е, че Гонзо събра точния брой гласове – 50%+1, за да избегне балотаж с Димитър Бербатов (181 гласа).

 

Гонзо заменя на президентския трон отдавна компрометирания доскорошен свой началник в БФС Борислав Михайлов, който беше принуден да си тръгне след 20-годишно управление не без политическа и прокурорска намеса вследствие на бурно обществено недоволство, ескалирало до насилие по улиците.

 

Начинът, по който Георги Иванов триумфира на конгреса над ползващите се с огромна подкрепа Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров, показа, че бившият нападател на „Левски“ и националния отбор не е разчитал на личните си качества, авторитет и обаяние, за да спечели футболните делегати, а се е ползвал с институционална, политическа и финансова подкрепа, за да оглави българския футбол и да прилага методите на управление на близкия си приятел и сътрапезник Борислав Михайлов.

 

Няколко независими един от друг източници от футболните среди разказаха, че Гонзо е пазарувал гласове на делегати в последните дни преди конгреса в хотел „Маринела“, като представителите на аматьорските футболни клубове, които преобладават, са продавали вота си срещу суми, достигащи до 20 000 лева. Георги Иванов се е ползвал с подкрепата на две политически партии – ГЕРБ и ДПС, откъдето е получил между 65 и 80 гласа.

 

„Президентите на футболни отбори от четвъртото най-ниско ниво на българския футбол от Великотърновския, Варненския и Пловдивския регион, са били притиснати от кметовете на населените места да дадат вота си за Георги Иванов. Казвано им е, че ако гласуват за Бербатов, общините ще намалят и дори спрат финансирането им. В ниските нива на футбола селските кметове са неформални президенти защото те осигуряват почти изцяло издръжката на местните отбори. Имало е пробив дори сред делегатите от Благоевградска област, откъдето е Димитър Бербатов“, разкрива дългогодишен футболен президент на аматьорски клуб от Софийска област.

 

Буквално в нощта преди проведения конгрес пък дясната ръка на Борислав Михайлов - изпълнителният шеф на БФС Борислав Попов, съвместно с действащ член на Изпълкома на футболния съюз и спонсор на централата са провели серия от срещи с делегати, на които са били раздавани пари в пликове и са се поемали ангажименти бъдещият президент Гонзо да подсигури екипировки и топки за футболните клубове.

 

„Сумите са варирали от 3000 до 20 000 лева в зависимост от ранга на подкупения делегат. Общата сума, която е похарчена, за да бъде избран Гонзо за президент, е около 2 милиона лева. По-голямата част от парите са осигурени от черната каса на БФС контролирана все още от Боби Михайлов чрез приближения му Борислав Попов, който почти сигурно ще остане на поста си и при Гонзо“, разказва дългогодишен футболен деятел.

 

Представители на футболните среди свидетелстват, че кандидатурата на Георги Иванов – Гонзо е получила мощен тласък в седмицата преди провеждането на конгреса вследствие на намеса на най-богатия и влиятелен президент на футболен клуб в страната.

 

„Допреди олигарси да се намесят в полза на Георги Иванов, се смяташе, че фаворитът на хората зад Боби Михайлов е неговият вицепрезидент Михаил Касабов. Той се ползваше и с неформалната подкрепа на ГЕРБ и ДПС до сряда, когато някой натисна копчето в полза на Гонзо и се спусна заповед той да бъде избран за наследник на Михайлов“, разкрива футболен делегат. Според думите му прът в колелото пред избора на Бербатов за шеф на БФС е бил сложен още преди няколко месеца, когато от футболната централа изхвърлиха над 70 аматьорски отбора заради участието им в уж нередовен конгрес, свикан от екипа на Бербатов.

 

Друг разказва, че Димитър Бербатов и екипът му също са търсели политическа подкрепа, но са я получили само частично в лицето на президента Румен Радев, не и от „Продължаваме промяната“, ДБ и ГЕРБ. Във футболните среди даже върви слух, че мениджърът Георги Градев успял да осигури подкрепа от Бойко Борисов преди около месец, но лидерът на ГЕРБ поставил условие кандидатът на опозицията да е някой измежду Стилян Петров и Мартин Петров, не и Бербатов.

Предложението било категорично отхвърлено и така впоследствие Гонзо се превърнал във фаворита на съуправляващата партия от „сглобката“.

 

Показателно за ролята на ГЕРБ при избора на Гонзо е присъствието на двама техни кметове в Изпълнителния комитет на БФС, предложен от Иванов – кметовете на Враца и Велико Търново Калин Каменов и Даниел Панов. Упорито се мълви, че Даниел Панов, който наскоро оглави и Сдружението на общините в България, е бил особено активен в уреждането на делегатски гласове в полза на Гонзо, и то не само от Великотърновския регион.

 

Още при първото си изказване като президент на БФС пък Георги Иванов демонстрира ролята си на марионеткаq чиито конци са дърпани от задкулисието – предложи за  член на Изпълкома покойния депесар Камен Костадинов, след като не можа да разчете на подаденото му от Атанас Фурнаджиев листче името на кмета на Враца Калин Каменов.

 

Индикациите, че новият президент на БФС Георги Иванов ще управлява родния футбол по идентичен начин и с почти същия екип като на Боби Михайлов, бяха потвърдени от самия Гонзо.

Според изказванията му след спечеления конгрес той ще „продължи вече поетия от Борислав Михайлов курс“ и че предшественикът му е „поставил основите за успешното развиване на българския футбол“.

 

Единственият светъл лъч за българския футбол от конгреса на БФС беше категоричният отказ на триото Бербатов – Стилян – Мартин Петров да се превърнат в част от статуквото. И тримата признаха загубата и изразиха категорично становище, че няма да обжалват резултатите от гласуването, но и че не искат да участват в управлението на БФС под ръководството на Гонзо. А Мартин Петров разочарован обяви, че заминава за Мадрид, тъй  като трябвало да почисти басейна в къщата си за предстоящия летен сезон.

Източник: Уикенд, crimesbg.com