април 16, 2024

БГ консул жертва на рекет от африканци

Служебното правителство й благодари с половин уста 

https://kliuki.net/skandali/bg-konsul-zhertva-na-reket-ot-afrikanci/168027 Kliuki.net
БГ консул жертва на рекет от африканци

Български почетен консул е станал жертва на рекет от страна на африкански чиновници.

Тъй като отказала да им плати „такса спокойствие“, Теодора Игнатова била освободена от поста си в град Лубумбаши – столицата на провинция Катанга в Демократична република Конго – район, известен с богатите си залежи на медна руда.

Изненадващо в разгара на лятото властите в Лубумбаши изпратили нота до Външно министерство у нас, с която Игнатова била обявена за „персона нон грата“. Само за справка ще посочим, че тя представляваше страната ни в ДРК в продължение на осем години. България няма постоянно посолство там.

Според първоначалната мълва тамошните власти изразили недоволство от факта, че Игнатова има фирма, занимаваща се с астрология, ясновидство, биоенерготерапия, и астропсихоанализа. В Конго вярата в магьосничество и страхът от него все още са много силни. Само през миналата година поне петима конгоанци, са били линчувани и убити заради обвинения, че са магьосници. Един човек дори е бил изгорен жив.

Истината обаче се оказала съвсем различна – местните чиновници били привлечени от аромата на парите. Така била задействана порочната практика, която съществува в някои страни – да се искат дарения от почетните консули, за да им бъде подновена екзекватурата (разрешението от приемащата държава), става ясно от разяснение, направено от френски дипломати. 

Те разкриват, че исканията за дарения достигат десетки хиляди долари и ако консулите откажат, започват да валят ноти като из ведро. Единствените дипломати, които били пожалени от такъв вид рекет, са тези на свръх държавите като САЩ  и Русия, както и от старите колониални сили – Франция, Белгия и Обединеното кралство.

Така на 21 септември служебното правителство освободило Игнатова , посочвайки лични причини, а кабинетът й благодари за работата, но с половин уста. 
След отстраняването й, българите, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Конго, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството ни в Абуджа, Нигерия, което обаче работи само три часа – от 9 до 12 ч. местно време. При това е необходимо предварително записване.

Българският офис на агенция „Блумбърг“ отчита, че между Конго и България имало известно раздвижване на търговските отношения, докато Игнатова била почетен консул. Процесът обаче бил сравнително слаб, предвид, че страната е залята от китайски и индийски стоки. Освен това конгоанците са с едни от най-мизерните доходи в световен мащаб, а БВП на глава от населението е най-ниският.
Източник: Уикенд 
 

БГ консул жертва на рекет от африканци