април 27, 2024

Бивша кметица стана продавачка в „Пепко“, а после – директор на училище

Цяла България видя как съдът в Добрич брои фалшифицираните бюлетини

https://kliuki.net/skandali/bivsha-kmetica-stana-prodavachka-v-pepko-a-posle-direktor-na-uchilishte-2/220276 Kliuki.net
Бивша кметица стана продавачка в „Пепко“, а после – директор на училище

Понякога животът не поднася всевъзможни чудеса. Пример за това дава тези дни Каварна и в частност бившата градоначалничка Нина Ставрева. В рамките на няколко дни, тя първо подава заявление за прекратяване на делото за касиране на изборите за общински съветници, а после се оказва, че е спечелила конкурс за училищен директор – конкурентката й най-ненадейно се отказала!

 

Ставрева е направила нещо нечувано досега. Тя подава жалба съдът да прекрати делото, което при това вече е спечелено в Административния съд в Добрич. Остава да се произнесе окончателно само Върховният административен съд. Самият процес, когато се гледа от съда в Добрич, е широко отразен от медиите, дори публично се броят фалшифицираните бюлетини и възмущението на гражданите е огромно.

 

Да припомним, че официално неизвестни злосторници, които обаче са неофициално известни на целия град, надраскват стотици бюлетини и така ги превръщат в недействителни. Ударът понасят няколко политически сили – местната коалиция „Българска прогресивна линия“ (Левицата, Български възход и ДПС) и трима кандидати за общински съветници от ГЕРБ. Понеже те са ощетени с „обработените“ бюлетини, завеждат дело за касиране на изборите за общински съветници.

 

При това има записи, които дават представа, какво се е случило в сградата на общината, където се пазят бюлетините. В решението си, с което Административният съд в Добрич обявява изборите за недействителни, е отбелязано, че „нарушенията са съществени, тъй като са довели до оспорване на волята на избирателя, който е гласувал за определена партия, но неговият глас не е бил отчетен, тъй като вотът му е променен. По този начин е опорочена волята на избирателя… и са нарушени основни правила на българските граждани да управляват надлежно правото си на гласуване, като посочат кой иска да ги управлява“.

 

Точно когато в Каварна очакват развръзката на ВАС, бившата кметица, другарката Нина Ставрева, подава заявление за оттегляне от процеса. Заявлението е подадено на 5 март.

Само че делото е заведено от общо 4 политически формации. Ставрева успява да получи и тяхното съгласие и подава ново заявление на 10 март. В крайна сметка на 15 март ВАС прекратява делото.

 

Докато се случва всичко това, Ставрева сменя работното си място. От продавачката в магазин на веригата „Пепко“, където се подвизава през последните няколко години, тя става директорка на училище в Каварна. На обявения конкурс за поста има и още една конкурентка, при това според запознати с по-големи шансове да успее. Двете дами успешно преодоляват първия етап на конкурса и са поканени на интервю, насрочено за 8 март.

 

Три дни, след като Ставрева е подала заявлението за оттегляне от делото, става чудо. Конкурентката й се отказва, което най-вероятно е случайно съвпадение. Така Ставрева остава сама на финалната права и – каква изненада! – печели конкурса.

 

Разбира се, тя има педагогически опит. Преди да стане кмет на града и да съсипе рокфестивала, с който Каварна се прочу, Нина Ставрева в продължение на години е работила като учителка в местното земеделско училище. След като през 2019г. губи изборите за кмет, тя се кандидатира за директор на това училище, но не успява да спечели конкурса. Затова през последните години е продавачка във веригата за евтини битови стоки и дрехи „Пепко“

 

Запознатите не знаят точно мотивите й, с които е поискала да се прекрати спечеленото на две инстанции дело. По техни думи със записите на камери в съседство с общината в Каварна е било възможно да се установят, разбира се при добро желание от страна на разследващите, кои са тримата души, които посред нощ се вмъкват в общината, за да фалшифицират бюлетините.

 

Веднага, след като са оповестени изборните резултати, ощетените кандидат-общинари от ГЕРБ  местната коалиция подават жалба в съда, но само на крачка от нови избори за общински съветници, Нина Ставрева слага точка на този скандал.

 

Иначе общественото възмущение от изборната афера е огромно. Особено след като Административният съд в Добрич брои бюлетините, подадени във всички 30 секции в града, а медиите заснемат и отразяват тази процедура. Вижда се, че стотици бюлетини са дописвани и фалшифицирани. С друг цвят на химикала, са „обработени“ 418 бюлетини, и то в секциите в центъра на града.

 

Сега обае в Каварна няма да има нови избори. Ставрева става директорка и би трябвало да учи децата на чест, достойнство и почтеност. Впрочем в града обясняват, че не са изненадани от неочаквания й ход да „предаде“ делото на финалната права. По подобен начин преди години госпожата изневерява на БСП, която я крепи, докато е кметица. Ставрева най-неочаквано се присъединява към маргиналната формацийка „Българска прогресивна линия“, която е създадена от Красимир Янков, подвизаващ се за известно време като депутат от БСП.

Източник: Уикенд, crimesbg.com