September 28, 2024

Бобокови обещали на Черепа, че ще финансират партията му, но уви

Той все пак уверил функционерите, че партията му ще участва на поредните парламентарни избори още следващата пролет

https://kliuki.net/skandali/bobokovi-obeshtali-na-cherepa-che-shte-finansirat-partiyata-mu-no-uvi/230994 Kliuki.net
Бобокови обещали на Черепа, че ще финансират партията му, но уви

Основната причина изпадналият в немилост пред властите и подсъдим по няколко шумни дела за поръчкови убийства и данъчни измами хазартен бос Васил Божков да не участва на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори, са русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови.

 

В началото на седмицата  Черепа изненадващо оповести, че партията му „Център“, няма да участва в изборите и няма да подкрепи никого, тъй като „нито една партия и коалиция от участващите няма и не иска да се бори с мафията, овладяла България“.

Близки до някогашния бос №1 на хазарта обаче разкриха, че причината Черепа да пропусне предстоящите избори е съвсем различна от официално посочената – липса на финансиране и масов отказ дори от „гаражните“ партии да влязат в колаборация с „Център“.

 

Божков изпитвал трудности даже да намери водачи за всички 31 многомандатни избирателни района в България, а камо ли да ги запълни с кандидат-депутати. Опитът на Черепа да наеме като организационен секретар на партията си „Център“ някогашния секретар в „Има такъв народ“ и съучредителка на лумпените от „Величие“ Виктория Василева също завършил с неуспех.

 

След като Божков не успял да й набави финансиране от 2 млн. лв. за кампания на предстоящите избори, Василева окончателно го зарязала и се посветила изцяло на собствения си политически проект „Има смисъл“.

 

В крайна сметка обаче и формацията на Виктория Василева няма да участва на предстоящите избори, след като преди седмица Централната избирателна комисия заличи регистрацията на „Има смисъл“ заради фалшиви подписи при учредяването на партията.

 

Хора от обкръжението на Васил Божков разкриват, че подсъдимият бизнесмен е бил жестоко подведен от русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, които в последния момент отказали да му дадат договорен още преди месеци заем за предстоящите избори.

 

Мълви се, че Черепа очаквал да получи 3 млн. лв. от Бобокови, необходими му за партийни разходи, застъпници и рекламна кампания, които в последния момент му били отказани с абсурден мотив. Всички авоари на Васил Божков са блокирани в КПКОНПИ заради серията от знакови дела, които се водят срещу него и хазартният бос изпитва огромни финансови затруднения.

 

„Бобоците ме прецака ха! Като нищо хунтата ги е притиснала и те са се уплашили“, обяснил на малцината си доверени хора Васил Божков защо няма да участва на предстоящите избори.

Пред функционерите на „Център“ Черепа все пак дал уверение, че още следващата пролет партията му ще участва на поредните парламентарни избори, тъй като сега отново нямало изгледи да бъде съставено редовно правителство.

 

Васил Божков представи политическия си проект „Център“ през февруари т.г., докато беше поставен под домашен арест като обвиняем за неплащане на над 500 млн. лв. данъци и такси от лотарийни игри за серия поръчкови убийства. На последните избори през лятото коалицията „Център“ получи едва 25 664 гласа (1,19%), като в последния ден от кампанията десетки тирове, брандирани с логото и изборния номер на партията направиха шествие по „Цариградско шосе“ и блокираха за часове София.

 

Иначе преди да основе политическото движение „Център“, Васил Божков се впусна от Дубай, където се укриваше от правосъдието, в политиката чрез първия си политически проект „Българско лято“. През пролетта на 2021 г. Черепа използва регистрацията на Българско национално обединение – БНО“, за да се яви на изборите и при дебютното си участие беше на крачка от влизане в парламента с 3.08% от гласовете на избирателите. Хазартният бос и до ден днешен твърди, че тогава са му били отнети с измама над 25 000 гласа, приети за невалидни. Разправят, че тогава Божков е похарчил почти 10 млн. лв. за покупка на гласове, но брокери на гласове го измамили.

 

Към днешна дата Васил Божков е окончателно отпаднал от едрия стопански елит на страната, а задкулисното му влияние в държавата е почти напълно елиминирано. Божков е подсъдим за поръчителство на убийствата на Алексей Петров, Манол Велев и хазартния бизнесмен Йордан Динов, а съдебният процес ще стартира до края на годината.

Източник: Уикенд, crimesbg.com