април 27, 2024

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ)

https://kliuki.net/skandali/bomba-brutalnata-lazha-na-lorer-za-kashtata-na-chataldzha-eto-kak-zabogatya-s-15-mln-lv-snimki-3/216255 Kliuki.net
БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ)

Голяма афера гърми с доскорошната щаб квартира на "Продължаваме промяната" на ул. "Чаталджа" 3. Припомняме разкритието, че в луксозния имот се провеждат тайните сбирки на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Нещо повече. Масивната къща се използваше за дом както на финансовия министър, така и на семейство Виолета и Даниел Лорер. Последните закупиха част от имота, докато Даниел Лорер беше министър на иновациите.

Семейство Лорер купуват имота през април 2022 г. Тогава за 113 кв. офиси с прилежащи подземни помещения те плащат сумата от малко над 350 000 лева. През септември 2023 г. продават имота си на Станислава Арнаудова, известна като кралицата на винетките, за сумата от 1 858 030.50 лв. Или с печалба от над 1,5 млн. лв.

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ)

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 2

Другата част от имота принадлежи а фирма, свързана с Асен Василев. На 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров, управител и настоящ собственик на “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и приближен на “Продължаваме Промяната”, и министър Василев, подава в Търговския регистър внесената ден преди това молба до съда за обявяване на фирмата в несъстоятелност.

Причината за това е, че на 17.11.2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв. (5 013 317.86), издадена на негово име, и е наложил запор на сметките на фирмата.

Претенциите на Бретшнайдер към други активи на фирмата обаче са предвидливо неутрализирани два месеца по-рано. На 7 септември 2023 г. “СТВ Консълтинг” продава дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София за близо 3 милиона лева. И три месеца след това фалира.

“Спасителят” на “СТВ Консълтинг” е небезизвестната “Кралица на винетките” Станислава Арнаудова. Тя плаща над 5 милиона лв. за т.нар. “офис на Промяната” на Чаталджа. Парите обаче се изпаряват в неизвестно направление и Себастиян Бретшнайдер успява да блокира само 561 790 лв.

Така след като свързаната с Асен Василев фирма решава да продаде своята част от имота, същото прави и семейството на Даниел Лорер.

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 3

Защо обаче той излъга, когато заяви, че причината за огромната печалба от покупко-продажбата се дължи на направените ремонти и подобрения на имота?

В интервю за Соня Колтуклиева Лорер казва следното: "Беше полусрутена стара къща. Доколко знам, банка "Алианц" е била настанена там. Ние я закупихме в изключително лошо състояние. Ние закупихме от фирмата малка част от нея, след което я ремонтирахме и живяхме в нея известно време. След което я продадохме, може да се каже на върха на пазара на имотите в София, в идеалния център на София, след сериозен ремонт и след сериозна инфлация. Това е причината за разликата в цените", каза той.

Казва ли истината Лорер?

Според документите на Агенция по вписванията, изнесени от "Бърд", Даниел и Виолета Лорер купуват частта от имота на "Чаталджа" на в началото на април 2022 г. Вписването е извършено на 6 април 2022 г., което означава, че сделката е изповядана при нотариус максимум 3 дни по-рано. В повечето случаи вписването в Агенцията се случва в същия ден, в който сделката минава през нотариус.

Лорер твърди, че след като закупуват имота правят сериозен ремонт, а преди това къщата е била "полусрутена".

Снимки на Гугъл от 2015 година показват състоянието на сградата. Всеки сам може да прецени дали това е "полусрутена къща", както твърди Лорер.

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 4

Факт е обаче, че къщата е била реновирана. Големият проблем на бившия министър на иновациите е, че това се случва преди той да закупи частта от имота, поне според медийни публикации и според признания на самия Асен Василев.

На 5 юни 2022 г., два месеца след като Лорер е извършил сделката, излиза материал за това как Асен Василев прехвърля фирмата си на Марио Сотиров само за 99 лева, въпреки че тя притежава баровска сграда в топцентъра на София, на която е направен свръхлуксозен ремонт преди година. Тоест през 2021 г., когато Лорер няма нищо общо с този имот.

На 22 юни Соня Колтуклиева първа показва имота на Асен Василев и споделя, че там е срещала и семейство Лорер. Журналистката прави и снимки на къщата, която е напълно реновирана и няма никакви признаци, че там се извършват ремонтни дейности. Тогава Колтуклиева пише, че Асен Василев живее там от една година, а ремонтът е направен преди това.

Ето как е изглеждала къщата през юни 2022 г.:

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 5

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 6

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 7

Видно от снимките къщата се използва за живеене, а ремонтите са приключили отдавна. Няма никакви признаци и белези нещо по имота да е правено в периода от април 2022 г., когато Лорер купува къщата, до юни 2022 г. когато са първите снимки от там.

В следващата година и половина до септември 2023 г, когато имотът е продаден, читатели и фоторепортери ежеседмично заснемат движение на политици пред дома на Лорер и на Василев, като в нито един момент не е имало признаци за ремонтни дейности.

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 8

Ремонтните дейности в къщата започват през октомври 2023 г., след като тя вече е продадена на кралицата на винетките Светослава Арнаудова. Тогава фоторепортерите ни заснемат десетки чували с боклуци и строителни отпадъци, изнесени от имота.

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 9

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 10

Лъжата на Лорер, че е купил полусрутена къща и затова е платил само 350 000 лева е разобличена и от финансовия министър Асен Василев. Преди минути във Фейсбук той разкри как е закупен имотът и обяви че реконструкцията на къщата е завършена през 2021 г. С други думи цената на имота през 2022 г., когато Лорер го купува, би следвало да е в пъти по-скъпа от тези 350 000 лева, които са платени.

БОМБА! Бруталната лъжа на Лорер за къщата на "Чаталджа" - ето как забогатя с 1,5 млн. лв. (СНИМКИ) - Снимка 11

И ако приемем, че реалната стойност на притежавания имот от семейство Лорер е 1,8 млн. лв., за колкото е продаден той през септември тази година, то бившият министър на иновациите дължи отговор как така го е купил само за 350 000 лева. И дали това не е поредната схема на "Промяната", чрез която са изкарали 1,5 млн. лв. лева.

Източник: pik.bg