април 28, 2024

Цирк в МРРБ! Асен Василев ще може да гласува на балотажа ако докаже, че е безработен и си е платил тока

Подчинените на скандалния регионален министър Андрей Цеков измислиха хитър начин финансист номер едно да упражни правото си на глас

https://kliuki.net/skandali/cirk-v-mrrb-asen-vasilev-shte-mozhe-da-glasuva-na-balotazha-ako-dokazhe-che-e-bezraboten-i-si-e-platil-toka-4/212096 Kliuki.net
Цирк в МРРБ! Асен Василев ще може да гласува на балотажа ако докаже, че е безработен и си е платил тока

Тарикатска врътка как Асен Василев да гласува в родното си Хасково измислиха от министерството на регионалното развитие. Лично приближеният до финансист номер едно регионален министър Андрей Цеков разпрати в ранната петъчна утрин депеша до кметовете, в която разяснява как лице, извадено от избирателните списъци, какъвто е казусът с Василев, може да бъде дописано отново. Достатъчно е шефът на МФ да извади документ, че е безработен, или пък че се осигурява на трудов договор в България, че си е платил битовите сметки, кабелната телевизия, интернета, или пък, че си е направил застраховка в страната. Всички тези хвърчащи листове, които според юристи нямат характера на официален документ, могат да му помогнат в неделя на балотажа той да упражни правото си на глас.

 

Припомняме, че на първия тур на 29 октомври т.г., Асен Василев не успя да гласува, защото е заличен от избирателните списъци.

 

Оказа се, че министърът не отговаря на списъка за уседналост, за да може да гласува в града. Според регламента гласоподавателя трябва да е живял в населеното място през последните шест месеци преди вота.

Впоследствие от общинската администрация в Хасково съобщиха, че Василев има постоянна адресна регистрация в САЩ, но няма настоящ адрес в България.

Самият Василев уточни, че е ходил до общината за издаване на удостоверение, след което трябваше да отиде до ОИК, която да се произнесе по казуса. В крайна сметка обаче разходките му между институциите завършиха без успех.

Цирк в МРРБ! Асен Василев ще може да гласува на балотажа ако докаже, че е безработен и си е платил тока

На брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че настоящият му адрес е извън страната. По нейни думи това означава, че той няма избирателни права за местни избори. Няма как да гласува, защото към 28 април 2023 г. всеки български гражданин, който има избирателни права, трябва да е имал регистриран настоящ или адрес на територията на страната, подчерта тя.

Цирк в МРРБ! Асен Василев ще може да гласува на балотажа ако докаже, че е безработен и си е платил тока - Снимка 2

Матева посочи, че много българи с настоящ адрес извън страната се обаждат. Прибрали са се преди известно време в страната, но не са положили усилия да променят регистрацията по настоящ адрес и не фигурират в избирателните списъци, поясни тя.

Цирк в МРРБ! Асен Василев ще може да гласува на балотажа ако докаже, че е безработен и си е платил тока - Снимка 3

Цирк в МРРБ! Асен Василев ще може да гласува на балотажа ако докаже, че е безработен и си е платил тока - Снимка 4

"Шест часа разходки по всички институции, получих мотивиран отказ от Община Хасково, която казва, че не е успяла да установи дали последните шест месеца аз съм бил в страната. Отказът казва, че лицето Асен Васко Василев е с настоящ адрес, цитирам точно: САЩ от 04.07.2000 г. Към настоящия момент господин Асен Василев не представи документ, който да доказва, че основанието за включването му в списъците на заличените лица е отпаднало, тоест - че последните шест месеца съм бил на територията на страната", обясни финансовият министър, цитиран от БНР.

Източник: crimesbg.com