април 27, 2024

Дългия обвинил Маги Халваджиян, че му е откраднал идея за шоу и го е провалил

Арменецът се кълне, че не е участвал в заговор срещу Слави

https://kliuki.net/skandali/dalgiya-obvinil-magi-halvadzhiyan-che-mu-e-otkradnal-ideya-za-shou-i-go-e-provalil/212636 Kliuki.net
Дългия обвинил Маги Халваджиян, че му е откраднал идея за шоу и го е провалил

Повече от 15 години, след като Слави Трифонов и Маги Халваджиян се превърнаха от най-добри приятели в смъртни врагове и цели 4 години от сдобряването им, най-после стана ясна причината, поради която се скараха. Ябълката на раздора не е спор за авторски права, още по-малко пък става въпрос за пари. Това, което ги е разделило, са обвинения в плагиатство.

 

В най-силните години на „Шоуто на Слави" по Би Ти Ви Дългия споделил с тогавашния си другар, че планира музикално състезание с дуети по Нова тв. Няколко месеца по-късно Маги направил подобно шоу в Би Ти Ви. Проектът на Трифонов бил съсипан и той цели 12 години не проговорил на арменеца.

 

Години наред се смяташе, че Слави и Маги Халваджиян са били скарани, защото в предаването „Господари на ефира” са излъчвани откъси от вечерното предаване на Дългия. Той дори търси авторските си права чрез съда. Оказва се обаче, че капката, която е преляла чашата на търпението му и го е накарала да обяви война на Магърдич, е била съвсем друга. Халваджиян обяснява истинската причина за скандала в своята автобиография, излязла на пазара в последните дни.

 

Книгата е доста обемиста – цели 576 страници, но е пълна с прелюбопитни истории и се чете на един дъх. А Маги Халваджиян наистина е искрен с читателите и не спестява нищо от житието-битието си.

 

Това, което е вбесило Дългия, всъщност бил рейтинговият провал на неговото шоу „Пей с мен”, което направи по Нова тв през пролетта на 2008-а. Историята започва в края на 2007-а.

„Звъни ми Слави един ден и пита какво правя. Беше събота или неделя. Искаше да ходим на кино”, пише в мемоарите си Маги. Дългия пристигнал в киното с един голям шоколад – подарък за продуцента, който по онова време снима неговите клипове. „Трябва да ми дадеш Рачков!, казва той и обяснява, че започва ново шоу по Нова тв. „Искам Рачков да го води заедно с Камен Воденичаров. Искам да ми го дадеш!", отсича шоуменът от Учиндол, който по онова време все още не е навлязъл в политиката.

 

Дългия обвинил Маги Халваджиян, че му е откраднал идея за шоу и го е провалил

Арменецът отговаря, че актьорът има договор за „Господари на ефира”. „Ако ти преотстъпим Рачков за известен период от време, това значи, че Митко няма да може да води „Господарите” и ще ни трябва заместник. Ти обаче може да ни дадеш за този период Краси Радков”, предлага му делово Халваджиян.

Слави предлага да говорят след седмица. На следващата седмица се среща с Маги и обявява, че ако не спрат да пускат откъси от предаването му в „Господарите”, ще заведе съдебно дело. Арменецът му казва, че няма да спрат, защото по закон имат право да ползват тези откъси. Слави Трифонов предлага да му плащат авторските права, но и това предложение е отхвърлено, тъй като по закон не е задължително.

 

Следващата идея е Маги да направи няколко клипа без пари за Слави, на което арменецът също не се съгласява. „Ще ми дадеш ли Рачков?”, пита накрая Дългия. Отговорът е, че това няма как да стане, ако той от своя страна не изпрати Краси Радков да работи за арменците.

 

В края на краищата не се разбират. Дори това обаче не слага край на отношенията им. Войната започва малко по-късно, в началото на 2008-а, когато Маги продуцира по Би Ти Ви изключително успешното благотворително шоу „Великолепната шесторка”. Тогавашният програмен директор на телевизията е Апостол Пенчев, който му възлага проекта по естонски лиценз. В него шест дуета от професионален певец и популярен човек, който не е музикант, се състезават с изпълненията си. Шоуто е благотворително – събират се пари за дома за социални грижи в село Могилино, в който деца се отглеждат при ужасяващи условия. Предаването тръгва малко след Нова година и има огромен успех. Няколко дни след старта Трифонов спира да вдига телефона, когато Халваджиян му звъни. Той го обвинява, че му е откраднал идеята за шоуто с дуети.

 

През март Т ъгва и проектът на Слави – отново състезание на дуети от професионални изпълнители и непрофесионалисти, които обаче не са популярни в публичното пространство. След отказа да ползва услугите на Димитър Рачков, шоуменът кани Светльо Витков за екранен партньор на Камен. Това предаване обаче не постига успеха, на който Дългия се е надявал. Въпреки популярните изпълнители в него, интересната идея и огромната награда от половин милион за победителя, която до ден днешен е най-голямата, давана някога от тв шоу у нас, рейтингът изобщо не е добър. Трифонов решава, че „Шесторката” е бил проект, създаден специално за да саботира неговото шоу „Пей с мен”.

 

„Според Слави това е бил един заговор, за да не може той да се измъкне от Би Ти Ви, нито да работи за друга телевизия. И аз съм бил замесен в него. Може наистина да е било заговор, но аз с чиста съвест мога да кажа, че нямам нищо общо с това. А и не съм идиот. Бях в прекрасни отношения със Слави и цели 7 години бяхме приятели, работехме чудесно заедно и нямаше нужда заради едно предаване да прецаквам тези взаимоотношения. Честно казано, ако бяха заявили, че идеята е да направя предаване, за да бъде прецакан Слави, щях да откажа на секундата”, твърди Халваджиян.

 

След този скандал двамата с Дългия не си говорят в продължение на цели 12 години. Затоплят отношенията си чак след като Трифонов напуска Би Ти Ви през 2019-а. Преди да се скарат, Слави бил толкова близък с Маги, че му звънял по всяко време на денонощието с предложения да се видят, за да обсъдят нещо по работа или просто да си поговорят. Ходел на гости по нощите, викал го да се разхождат с мотора, жената на Маги – стилистката Кремена Халваджиян, ставала от сън, за да прави омлет на шоумена.

 

Слави се запознава с арменеца в края на 1997-а, когато му звъни с предложение да снима клипове за музикалната му компания БМК. Първото видео, което Халваджиян прави лично за него, е на дуета му с Георги Милков – Годжи – „Жива рана“. Далеч по-вълнуващо е обаче, когато снимат „Йовано, Йованке“. Режисьорът, заедно с тогавашния главен сценарист на Трифонов – Росен Петров, който е историк, решават да пресъздадат битката при Дойран във видеото. Кремена прави над 30 автентични шинела за музикантите от „Ку-ку бенд“, статистите и актьорите, които ще участват в клипа. За един специален епизод Маги кани професионални артисти – Асен Блатечки и Малин Кръстев. Снима се на кинолента. В деня на снимките обаче пада сняг и екипът без малко да умре от студ, защото се наложило да снимат часове наред в снега.

 

Краси Петрова, която тогава ми беше първи асистент режисьор не беше предвидила снега и студа и беше дошла с маратонки, естествено, бели... Да, де, ама някъде в късния следобед вече

беше супер зле. Краката си до такава степен не ги чувстваше, че я вкарахме вътре във фургона.  Събуха я, масажи, ама единия крак не изглеждаше никак добре. Моментално я откараха в „Пирогов” и се оказа, че има някаква степен на измръзване”, спомня си продуцентът. За щастие, лекарите се справят със ситуацията и спасяват крака на асистентката.

 

Асен Блатечки пък за малко да остане без пръст на едната ръка заради въпросното видео. В една сцена Малин Кръстев трябвало да бъде ударен от куршум и да полети назад, колегата му да го хване, но в този момент да го прободе втори куршум и да умре в ръцете на Блатечки. Той пък от своя страна трябвало да крещи от мъка, гняв и безсилие.

 

Казвам аз „Начало“, натиска пиротехникът, но само един куршум – едно попадение, се взривява. Всичко това става много бързо. Малин полита назад, Асен го хваща откъм гърба… Ръцете на Асен са точно върху гърдите на Малин и точно в този момент със закъснение гръмва второто попадение… То се озовава точно под ръката на Асен и за малко да му откъсне пръста.“ Блатечки крещял, както е по сценарий, но не заради ролята си, а от зверска болка. Той също бил откаран по спешност в „Пирогов”, но имал късмет – лекарите зашили пръста и всичко се оправило, а клипът спечелил награда на фестивала „Телевизионен свят" в Албена. Хората изкарали на студа 12 часа, Слави се изнервил, но когато видял финалния резултат, се просълзил и стиснал ръката на режисьора си.

Източник: Уикенд