март 28, 2024

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ)

https://kliuki.net/skandali/geshev-koga-shte-arestuvash-kmeta-na-petrich-dimitar-brachkov-1-mln-na-godina-sa-krazhbite-ot-bokluka-parva-chast-dokumenti-2/203789 Kliuki.net
Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ)

Ново разследване на Narod.bg за схемите на кмета от ГЕРБ в Петрич Димитър Бръчков дава пореден коз на главния прокурор Иван Гешев да предприеме така чакания от целия град арест на градоначалника. От наши брилянтни източници в югозападния град и на базата на документи разкрихме, че поредната врътка на Бръчков и обкръжението му засмуква между 800 000 и 1 милион лева на година.

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ)

В далаверата, която се случва пред очите на петричани, е забъркан още един гербаджия – секретарят на хунтата, бивш общински съветник и екс шеф на Държавната автомобилна агенция (ДАИ) в Благоевград Георги Ангелски.

 

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 2

ОБВЪРЗАНОСТИ

От края на 2020-а в Петрич функционира компостираща инсталация, чието изграждане струва 10 313 535, 20 лева с ДДС.

Междувременно Община Петрич заделя 7 790 000 за сметосъбиране, миене на улици и подмяна на контейнерите за смет. След спечелена обществена поръчка договорът за експлоатация на компостиращата инсталация е сключен за 5 г. срещу 6,9 млн. лева, т.е., по близо 1 400 000 лева на година с местния бизнесмен Асен Опренов. Той е собственик и на фирмата за сметоизвозване „Енвиронман-Тео-България“ ООД.

 

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 3

От 6 април тая година общината подновява договора му за 5 години до 6 април 2028-а срещу 6,9 милиона без ДДС, т.е. 8 228 000 с данъка. До момента бизнесменът е държан на каишка от гербопитеците с анекс, подписан лично от кмета Бръчков.

 

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 4

И сега важното: В деня, в който фирмата печели обществената поръчка за сметоизвозване на стойност 6,9 млн. лева, с мутренски похвати Опренов е принуден да прехвърли участието си във фирмата за компостиране „Тео Морис“ на лицето Ани Кирилова Василева от Благоевград срещу смешната сума от 25 000 лв.

Според нашата информация става дума за подставено лице на гербаджиите Ангелски и Бръчков.

За да се затвърди връзката на секретаря на ГЕРБ с далаверата ще споменем, че новата управителка взима точно Георги Ангелски на граждански договор за отговорник, но по данни на работници и служители на фирмата той е човекът, който държи цялата власт в дружеството.

И още информация, с която Ангелски се бетонира в схемата – след като Асен Опренов си дава дела във фирмата, току-що спечелила обществена поръчка за над 8 милиона с ДДС срещу смешните 20 бона, адресът на дружеството сменен и то е регистрирано на адреса на… балдъзата на Георги Ангелски.

 

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 5

На този етап в далаверата се намесва и кметът Димитър Бръчков. Без решение на Общинския съвет протеклият с над 20 досъдебни производства градоначалник подписва анекс, с който дава право на фирмата под контрола на колегата Ангелски да продава суровините, добити от рециклираните отпадъци.

Бръчката с палавия нос, както наричат кмета на Петрич, е „щедър“, но не към градския бюджет – 30% от парите по този анекс се превеждат на общината, а 70 на сто остават за дружеството, което компостира.

Така Петрич плаща двойно на схемаджиите – веднъж по 1,2 млн. на година за цяла петилетка, и втори път над 70% от приходите на сметосъбирането остават в „нашата фирма“. И всичко това с цената на ново престъпление, тъй като отпадъкът е 100% изключителна общинска собственост

Гешев, кога ще арестуваш кмета на Петрич Димитър Бръчков – 1 млн. на година са кражбите от боклука (ПЪРВА ЧАСТ + ДОКУМЕНТИ) - Снимка 6

По данни, базирани на предходни години, отпадъците се генерират около 900 000 – 1 000 000 лева годишно.

 

Работа на прокуратурата е да установи дали чрез измама не се щипва още веднъж от печалбата за общината, тъй като се говори, че с фалшиви документи се занижават количествата на боклука, за да падне и процентът за градската хазна под 30%. Резултатът е видим за всички – за 2022-а по сметка на общината са постъпили едва 96 000 лева… Докато схемаджиите прибират между 800 000 и 1 милион.

Източник: narod.bg