април 28, 2024

Хората вдигнаха ръце от партийната калинка Пламен Янев, който е на път да баталяса развитието на Бургас и областта

https://kliuki.net/skandali/horata-vdignaha-race-ot-partiynata-kalinka-plamen-yanev-koyto-e-na-pat-da-batalyasa-razvitieto-na-burgas-i-oblastta/213651 Kliuki.net
Хората вдигнаха ръце от партийната калинка Пламен Янев, който е на път да баталяса развитието на Бургас и областта

Партийният активист на Средна европейска класа, калесан за областен управител на Бургас преди 5 месеца е очевидно непригоден да изпълнява задълженията си. Това вероятно се дължи на образователните и професионалните му дефицити, които прозират от рехавата му биография. Некомпетентността му застрашава редица важни проекти за областта, като най-неотложният от тях е реконструкцията на язовир Ясна поляна, където областта ще загуби над 20 млн. лв. държавно финансиране, като неусвоено и ще постави отново крайморските общини пред риск от санитарна катастрофа през следващата година. 

Сумата бе отпусната в края на мандата на предходния областен управител проф. Мария Нейкова с идеята на да се осъществи ремонт на язовир Ясна поляна до края на календарната година. От средата на м. юли обаче, откакто на поста бе назначен Пламен Янев реконструкцията на филтърното и помпено стъпало на пречиствателната станция към язовира се забавя фатално по неясни причини, а отпуснатите от правителството над 20 млн. лв. за целта ще трябва да бъдат върнати обратно в бюджета заради изтичащата финансова година. Така ще се обезсмислят усилията на бившия областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметовете на общините от Южното Черноморие, които бяха хвърлени през тази година, за да предотвратят щети с колосални размери за туризма и населението, съизмерими с бедствено положение.

Хората вдигнаха ръце от партийната калинка Пламен Янев, който е на път да баталяса развитието на Бургас и областта

Със сигурност хората от Бургас и областта заслужават много по-способен и компетентен областен управител. Да не забравяме, че Бургас е една от най-развитите икономически и индустриално области, лидер в приходи от туризъм и с многомилиарден принос за БВП на страната. 

От публичните изяви на Пламен Янев през последните 10 години, разбираме, че след 2012 г. той целеустремено се бута в посока на политическа кариера, преминавайки като пчеличка през няколко политически формации. Още през 2012 г. става член на Движение „България на Гражданите“ на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Партията е млада и поради липса на хора Янев е директно изстрелят на партиен пост като областен координатор на ДБГ. Само година по-късно обаче, след като не успява да осребри присъствието си сред съратниците на Кунева с изборна длъжност и добре платен държавен пост, Пламен Янев се отрича от партийната си клетва. Така след няколко лутания по различни партийни формации на областно и общинско ниво, Пламен Янев намира пристан при Константин Бачийски – изявен политически деец от Бургас, председател на регистрираната там ПП Средна Европейска Класа, чиято  партийна регистрация бе използвана за първото явяване на парламентарни избори от ПП.  След като СЕК станаха партньори на ПП-ДБ, а Бачийски смени попрището на общински съветник с това на народен представител, се откри възможност за трудоустрояване на партийните членове на СЕК. И тъй като Пламен Янев доказано няма качествата да представлява новата си партия на избираема длъжност в партийните листи, получи максимума, а именно да бъде директно назначен първо за зам.-областен управител на Бургас през 2022г. по партийна квота, а през 2023 г. и като областен управител – титуляр. Така на един от най-отговорните постове във важна област като Бургас е поставен човек, който очевидно няма нито политическата харизма, нито професионална закалка да бъде избран на изборна длъжност (кмет или общински съветник), камо ли да управлява областта.

Поради тази причина, почти всички общински съветници в Бургас поискаха отстраняването му, а от ПП-ДБ свалиха доверието си от него.