September 08, 2024

Кадър на СИК и уволнен от МВР ще надзирават службите

Келнерката Цветелина ще контролира социалната политика в държавата

https://kliuki.net/skandali/kadar-na-sik-i-uvolnen-ot-mvr-shte-nadziravat-sluzhbite-2/227124 Kliuki.net
Кадър на СИК и уволнен от МВР ще надзирават службите

Как се разпределиха депутатите в парламентарните комисии и има ли изненади? Познатите калинки и други скандални персони цъфнаха с най-различни комбинации. „Класирането“ излезе в сряда и откровено скандализира посветените.

 

От Комисията за борба с корупцията не само пропищя цяла България, а и е пречка за развитието й като нормална европейска страна. И каква изненада – тук откриваме бившия кмет на Шумен Любомир Христов, който натрупа впечатляваща колекция от имоти във времето, в което бе управник на града – над 37 страници в регистъра, което разбира се не е незаконно, но е интересно и как е съчетал правенето на сделки с кметуването. А и откъде е успял да надипли толкоз пари, че да ги превърне в такава впечатляваща имотна колекция? Версията, която той самият е споделял пред близки е, че част от парите идват от дъщеря му, която е омъжена в Германия и била дизайнер на кожени облекла.

 

Последната му засега сделка е от 2022 г. Христов си е купил два парцела в Шумен и 50-ина декара ниви в околността. Веднага прави впечатление, че преобладава изкупуването на земеделска земя. Три са селата, в които той ударно трупа декар след декар – Черенча и Градище, които са на 12-13 км от областния град, и Осмар, прочутият лозарски център край Велики Преслав. След като придобие земята, Христов бързо сключва договори за аренда. Разбира се, бившият кмет колекционира и градска собственост. При това отново има определено предпочитание не към жилища, а към магазини в центъра на Шумен. Любопитно е, че купува търговска площ дори от сина си. Общината в Шумен също му е продала няколко апетитни терена в града. Сделките са отпреди десетина години. Вярно, по това време той не е бил кмет, но пък е бил шеф на Областната полицейска дирекция в града.

Сред това изобилие на земеделски и търговски площи има и една екстра. През ноември 2017 г. Любомир Христов инвестира в земя край морето. Купува над декар на разкошно място до брега между Варна и Златни пясъци.

 

В голямата политика Любомир Христов е вкаран от Цветан Цветанов. Преди години е бил резидент на военното контраразузнаване. Комисията по досиетата обяви, че в тайните служби се е подвизавал с псевдонима Хари.

Вербуван е през 1981 г., когато е на 26 години и е офицер във военното училище в Шумен. В документите е записано, че е обучаван „по въпросите на борбата с шпионажа и опазването на държавната тайна“.

 

Към този портрет трябва да допълним и още един щрих – след края на кметския мандат на Любомир Христов на общината в Шумен са наложени глоби за 10-ина милиона лева по европроекти. Те са правени по негово време. Причината за санкциите са открити нередности при изпълнението на проектите и при провеждането на търговете. В града упорито се носят слухове, че е имало достойно отплащане от победителите.

 

Рамо до рамо с бившия кмет, в същата комисия за борба с корупцията ще се труди и бившият фаянсаджия, израснал до депутат на крилете на „Възраждане” Славчо Крумов. Той е поставен и в Комисията по вътрешен ред и сигурност. Славчо, който е признат експерт по домашните ремонти, сега ще надзирава изкъсо работата на МВР.

 

Крумов прекрачи за първи път прага на парламента през миналата пролет и както си му е редът, моментално пренаписа биографията си. Във визитката си вече се представя като успешен строителен предприемач, натрупал политически опит с участие в протести срещу строителство на трафопост и паркинг пред минералната баня в столичния квартал „Овча купел”. Амбициите на Славчо да се изкара строителен бос обаче се разбиват на пух и прах от негови реклами в сайтове за безплатни обяви. В тях Крумов предлага цялата стандартна гама услуги: шпакловане на стени, гипсокартон, боядисване, лепене на фаянс и теракот. Защо ли в сайта на парламента той мълчи за своя опит в тези сфери?

 

Все пак е известно, има огромен дефицит на точно такива кадри, а и какво лошо да си майстор на шпакловките? Вероятно от скромност Крумов е оставил празни и графите професия, езици и образование. Впрочем точно такъв пропуск са направили и други депутати.

 

Контрол над службите ще оказва и Ангел Славчев от „Възраждане”. Господинът е типичен политически номад. Почти няма прокремълска организация, през която да не е минал. Като народен трибун той изгрява при Бареков. Дори е издигнат за кандидат за евродепутат от „България без цензура“. След залеза й започва да се навърта около БСП. После става координатор в младежката организация на „Русофили". Ръководи шествията срещу добива на шистов газ. Накрая намира реализация като депутат от „Възраждане" където е и координатор на партията за София – област. Хора на Копейкин се оплакват, че благодарение на „уменията” му да работи с хора голяма част от структурите на партията в района са разбити. Причината е, че на последните местни избори той се опитал да вкара в листите за съветници хора, близки до деребеите в ДПС.

 

Както показват имената им, комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и за

контрол над службите за сигурност наглеждат какви ги вършат в МВР, ДАНС и разузнаването. На закритите заседания там редовно се изслушват вътрешният министър и шефовете на съответните агенции.

 

Достъпът до класифицирана информация налага депутатите, избрани в комисията, да са морално безукорни, без тъмни петна в миналото и всякакви обвързаности и зависимости. Дали при всички е точно така, всеки сам може да прецени.

 

Шеф на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е Маноил Манев. Той е и член на Комисията за превенция на корупцията. Известно е, че преди да

депутат, вече е натрупал завиден опит в органите. Друг е въпросът доколко безукорна е кариерата му. Журналисти от родната му Стара Загора припомнят, че като „участъков полицай“, в чийто район попада автогарата, Манев е изключително близък до мургави апапи, които обират пътниците с играта „Тука има, тука нема”. Купищата подадени сигнали срещу него стават причина да бъде разкаран от МВР.

 

Минава време и Манев е назначен в областното звено „Охрана” в Стара Загора, което е към Министерството на правосъдието. Там също валят оплаквания за работата му. Той обаче сменя жанра и се насочва към политиката. Изкарва един мандат като общински съветник през 2016 г., а после пристига като депутат в столицата. Хора от ГЕРБ твърдят, че Цветан Цветанов го наричал Кухия.

 

Старшина Манев обаче си намира покровителка в лицето на Цецка Цачева, а съпартийците им ги подозират в любовна афера.

 

Скандалите около подвизите на Манев продължават и на новата му работа. Президентът на Българската федерация по УШУ Стефан Колев подава сигнал срещу него до главния прокурор Сотир Цацаров. Причината са подозренията, че Маноил е присвоил пари от таксата, която се плаща за участие в Европейското първенство.

То е проведено в Стара Загора през 2015 г. Скандалът набързо е замазан.

 

Контрол върху работата на МВР като член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще осъществява и социалистът Иван Иванов, който в кабинета на Кирил Петков бе земеделски министър. За Иванов отдавна е известно, че има мераци към шефско място в службите за сигурност и обществен ред. През 2013 г. дори беше номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. Само 3 часа след обявяването на назначението Иванов беше отстранен, защото стана известно, че е бил управител на клона на групировката СИК в Шумен през 1995 г. Мнозина от БСП тогава се опитаха да го оневинят, понеже не е вършил нещо мутренско, а само е продавал застрахователни полици. Като всеки един младеж и той след казармата си търсел работа, преди да постъпи в университета. Така попаднал на обява, че се търси управител в шуменския офис на „Секюрити иншуранс къмпани”, кандидатствал и спечелил конкурса.

 

Защитниците на Иванов спестиха информацията, че и баща му Валентин Иванов, по прякор Шошо, в мътните години на прехода е свързан със СИК. Преди промените бащата е работил в ДС по турска линия, а после официално станал строителен предприемач. През 2000 г. Шошо дори е арестуван от МВР за отвличане и рекет, а по същото време наследникът му започва да прави ударна кариера в БСП.

 

Надзор над отбраната и работата на МВР ще осъществява и депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев, бивш пожарникар от Червен бряг. В миналото си като бизнесмен обаче той има доста интересни съдружници, чиито имена попадали в криминалните хроники. През няколкото си мандата като депутат не се е проявил като виден законотворец. Прочу се преди време, след като уреди дъщеря си Диляна на работа като сътрудник в Комисията по бюджет и финанси. След като случаят се раздуха, младата дама напусна и стана асистент на българските евродепутати от ГЕРБ. Съветникът, който самият Пламен Тачев си взе – Борислав Оринков, пък се оказа собственик на фирми, които са забравили да платят десетки милиони левове данъци на държавата.

 

Комисията по земеделие също има скандални фигури в списъка си. Там е прословутият Димитър Аврамов, който през последните години е подсъдим за изнудване. Делото стана причина той да прескочи от ГЕРБ в ДПС. Понеже този скандал е поне сто пъти описван, ще припомним само, че по думите на Аврамов, които той споделил пред близки, бил натиснат от Цветан Цветанов и Искра Фидосова да поиска над 50 хил. лева от зърнаря Светослав Илчовски. Делото се точи от години, като през това време Димитър Аврамов се прочу като отличен мотиватор в ромските секции из Северозапада.

 

В земеделската парламентарна комисия ще работи и бившата шефка в Държавен фонд „Земеделие" Атидже Вели. Преди години тя се прослави със схемата „къщи за тъщи”, Вели е директорката, която подписва и одобрява скандалните проекти за къщи за гости на политици, кметове и техни близки. Най-мощно това раздаване на европари беше в родното й село Борино, откъдето в родом и бившият шеф на ДПС Мустафа Карадайъ, чиито роднини до един вдигнаха скъпи къщи за гости.

 

Вели беше подписала и проект на свекървата на сестра си. Въпреки тези скандали, отекнали в медиите, Атидже Вели стана евродепутат от ДПС. След края на мандата й в Брюксел вече ще твори закони в нашето Народно събрание.

 

В две комисии са намерили място и за несебърската звезда на „Възраждане” и доскорошна сервитьорка и участничка в конкурси за красота Звезделина Каравелова. Тя е член на Комисията за прякото участие на гражданите, жалбите и взаимодействието с гражданското общество, а също и на Комисията по труда и социалната политика, Добре че не е попаднала в Комисията по образованието, макар че все пак има диплома за средно, макар и взета от вечерно училище, когато е била на 21 години.

Източник: Уикенд, crimesbg.com