юли 22, 2024

Къде изчезна дрогата от „гардероба“?

https://kliuki.net/skandali/kade-izchezna-drogata-ot-garderoba/166619 Kliuki.net
Къде изчезна дрогата от „гардероба“?

Няма и следа от наркотика за милиони

Оказва се, че заловеното рекордно количество дрога 367 кг. в гардероб в Студентски град през 2020 г. е изчезнало, а съдбата му е обгърната в пълна мистерия.

Топ ченге пожелало анонимност разкрива, че от дрогата за 90 млн. лева няма и следа.

Процедурата при залавяне на наркотици от митничари или МВР е повече от ясна – стоката се съхранява в склад под митнически и полицейски контрол до започването на делото срещу трафиканта. След това наркотиците се унищожават в инсинератора на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което е под шапката на Министерството на околната среда и водите.

Къде изчезна дрогата от „гардероба“?

Проблемът обаче е, че кокаинът от Студентски град нито е под въоръжена охрана в склада, нито пък е бил изгорен.

Припомняме, че новината за големия удар на МВР дойде навръх 24 май преди две години. Тогава столичните ченгета заловиха в Студентски град т.нар. „дрога на богатите“, чиято чистота е над 75%.

След примесването на дрогата, каквато е обичайната практика за постигане на по-голямо количество от супер скъпия наркотик, на уличния пазар дрогата щеше да донесе на собственика си над 90 млн. лева.

В обедните часове на 24 май 2020 г. двама патрулни полицаи от VII РПУ заловиха 31-годишния тогава Николай Петров и откриха в багажника на автомобила му два сака с 39.8 кг. кокаин. Поводът за проверката бил повече от невинен – лимузината била спряна в тревата до жилищен блок. След задържането на Петров, който е с постоянен адрес в монтанското село Златия, отказал да обясни какво търси в Студентски град. Освен това в джобовете му били открити ключове с дистанционни устройства.

На 26 май разследващи тръгнали из квартала и отключили с тези ключове автомобил и гараж в нова кооперация на ул. „Проф. Атанас Иширков“, където Петров държал квартира. В трикрилен гардероб, който дори нямал пригодени специални тайници, полицейските власти открили още 248 пакета с по 1 кг кокаин, а в кухненски шкаф – други 79 кг. Всички те били обозначени по различен начин. Освен с карти за игра като Асо пика и Асо спатия имало и с различни марки на коли.

Логото показвало какво е чистото съдържание на наркотика. Дрогата била предназначена за продажба в Азия, вероятно през Турция, но най-вече за Западна Европа, където да се изнася след отмяна на карантините. Полицейските власти смятат, че Петров е бил само муле или нещо като началник склад.

Тогава съдът взе решение той да бъде оставен в ареста въпреки искането на адвокатката му той да бъде пуснат в село Златия при приятелката му, която била бременна в седмия месец.  

Разследващите направиха и проверка дали заловеният в София кокаин не е част от наркоканал, по който дошла и пратка, спипана в Бургас пред август 2019 г. Тогава в складова база на пристанище в Бургас бяха открити повече от 75 кг. кокаин, скрит в кашони с банани. Дрогата на стойност 2.5 млн. евро пристигнала у нас с кораб от Еквадор.

Плавателният съд стоварил в страната ни 19 контейнера обозначени като кашони с банани. Стоката трябвало да бъде получена от българска фирма. Кокаинът бил поставен в пакети, увити с оловно фолио. Със същата опаковка била и дрогата, открита в Студентски град.

Месеци след задържането на пратката бе задържан и един от хамалите в склада – Ахмед Али, тъй като открил кокаина и преди пристигането на униформените, прибрал 10 кг.

„Взех наркотиците от работа, никой не ме гледаше. Донесох го вкъщи. Обадих се на други хора да го разпространяват. Но от тогава нито съм ги чул, нито съм ги видял тези хора. Никой не се отчете“, твърди Али пред съда.

Николай Петров пък извадил своя версия пред съда, според която се страхувал за живота си и за този на детето си, тъй като дори нямал представа, че в апартамента има наркотици. Въпреки опита му да излезе сух от водата, той отнесе петгодишна присъда заради откритото в апартамента му рекордно количество кокаин – 367 кг.

Освен него в ареста попадна и Манол Николов, но по-късно той бе оправдан от съда.

Оказало се, че страховете на Петров не са безпочвени и то най-вече заради мистериозния мъж, който го накарал да наеме апартамента в Студентски град, където да съхранява стоката. При все, че Петров отказал да разкрие името му, станало ясно, че именно той е причина за страховете му.

Петров отричал да знае за дрогата и пред съда заявил, че я смятал за медицински консумативи. Въпросният мистериозен мъж го убедил, че това са добавки, които скоро ще бъдат пуснати на пазара. Освен това му обещал примамливи финансови отношения в дългосрочен план, ако всичко е наред.

Пред съда Петров разкрива, че по онова време се чувствал безнадеждно, тъй като с приятелката му били в очакване на рожбата им, а той бил без работа. В последната си дума той се извини за действията си и поиска да понесе полагащото му се наказание.

Около откритата в апартамента професионална опаковъчна машина и кантар с негови отпечатъци заформил интересен спор с прокурора. Николай обаче категорично отрече пред съда да ги е ползвал.

По време на изслушването прокурорът бил категоричен, че хранителните добавки не се крият по гардеробите.

Случаят с пратката кокаин е разследван от следователи след рутинен оглед на автомобила на Николай Петров на 24 май 2020 г. След това се оказа, че пътищата на двамата сгащени за дрогата – Николай и Манол се пресекли през април същата година. Тогава на Николов му се наложила операция в болницата, но не можел да си наеме апартамент, тъй като се издържал единствено със социална пенсия. След като негов познат го свързал с Петров, той му предоставил апартамента в Студентски град.

Николов разказал пред съда, че при тежка катастрофа, случила се когато бил на 18 години, е изгубил левия си крак. „Помолих го да води запис на материалите, които взех, Николов няма вина, освен че получи подслон за един месец“, опитал се да го оправдае пред магистратите Николай Петров.

Източник: Уикенд