април 28, 2024

Как Николина Ангелкова стана шефка в туристическата империя на Валентин Златев

Разпределяла рушветите към държавни служители от бившия бос на „Лукойл“

https://kliuki.net/skandali/kak-nikolina-angelkova-stana-shefka-v-turisticheskata-imperiya-na-valentin-zlatev-3/214805 Kliuki.net
Как Николина Ангелкова стана шефка в туристическата империя на Валентин Златев

Озадачаващо за широката публика ексминистърът на туризма Николина Ангелкова получи ръководен пост в туристическата фирма на милиардера Валентин Златев „Тера Уей Инвестмънт Груп“. Преди почти месец – на 17 ноември, Ангелкова бе вписана тихомълком в съвета на директорите на компанията на бившия бос на „Лукойл“ за България, която официално се води собственост на регистрираната в Кипър офшорка „Тера Уей Холдинг Лимитид“.

 

Чрез юридическа туристическите дружества на Валентин Златев, стопанисват няколко хотела по Южното и Северното Черноморие и държат концесиите на апетитни плажни ивици. Капиталът на „Тера Уей“, където Ангелкова бе назначена в директорския борд, е 160 млн. лв. става ясно от справка в Търговския регистър. Според информиран източник, бившият туристически министър ще получава 30 000 лева месечна заплата във фирмата на Златев.

 

Трансферът на Николина Ангелкова от голямата политика в частния бизнес е подготвян повече от 9 месеца, тъй като тя подписва декларация за влизане в борда на директорите на „Тера Уей“ още на 1 февруари 2023 г. Малко след това Валентин Златев променя името на туристическата си империя, която е прекръстена от „Агрохолд“ на „Тера Уей Инвестмънт Груп“ АД. Източник от службите за Сигурност разкрива, че обвързаността на Ангелкова със Златев и управляваните от него финансови капитали с руски произход не са останали незабелязани от ДАНС. Още през септември  ДАНС са изпратили в прокуратурата обемист доклад, съдържащ данни за корупция в особено големи размери с участието на Ангелкова и няколко действащи служители на ръководни позиции в Министерството на туризма начело със зам.-министъра Ирена Георгиева.

 

Как Николина Ангелкова стана шефка в туристическата империя на Валентин Златев

Препоръката на ДАНС до прокуратурата е държавното обвинение да образува проверка срещу Ангелкова, тъй като в качеството си на министър на туризма на 23.04.2018 г, е подписала договор за отдаване на концесия на морския плаж Свети Влас на „Тера Тур Сървиз“, а освен това е категоризирала два морски хотела на Валентин Златев, заобикаляйки куп административни процедури. Благодарение на бързата категоризация хотелите на Златев прибрали милиони левове безвъзмездна държавна помощ  през 2021 и 2022 г. заради коронавирусната пандемия. Под документите за плащанията към Валентин Златев подписа си е положил настоящият зам.-министър на туризма Ирена Георгиева, която съвместно с Ангелкова е обект и на друго разследване на прокуратурата заради отпуснати нерегламентирани помощи на обща стойност 150 млн. ле. Към определени туроператорски фирми и мастити хотелиери, прибрали лъвския пай помощи за сметка на „дребните риби“ в туризма.

 

„По това разследване има данни за ръководната роля на Ангелкова в разпределението на помощите. Зам.-министърът на туризма Георгиева е одобрявала финансова помощ само за хотелиери и туроператори, минали през две фирми посредници от бизнес кръга на Ангелкова, които са прибирали 20% комисионна“, разкрива запознат с разработките срещу бившия туристически министър.

Имената на посредниците се пазят в тайна заради разследващите действия, водени от компетентните органи.

 

Според думите на източника от ДАНС, Николина Ангелкова и няколко все още действащи служители от Министерството на туризма вероятно ще бъдат подведени под съдебна отговорност с различни мотиви през месец март 2024 г., когато бъде извършена рокадата в правителството и Николай Денков отстъпи мястото си на Мария Габриел.

 

„Нарушенията на Ангелкова са най-лесни за доказване – тя е влязла в борда на директорите на фирма, на която по-рано е разписала концесионен договор за стопанисване на плажна ивица и е категоризирала 2 хотела по бързата процедура, игнорирайки необходимите по закон административни стъпки. Освен клиент на прокуратурата, Ангелкова следва да бъде обект на проверка и от КПКОНПИ заради финансовите си отношения с Валентин Златев и наличието на данни за трайна обвързаност и произлизащите от това съмнения за корупционни действия“, разказва запознат с проверките срещу ексминистърката с хирургически отрязания нос.

 

Според данни, постъпили при разследващите, Ангелкова е назначена в управата на туристическата империя на Валентин Златев не само за минали заслуги към просперитета на бизнеса му, но и за да изпълнява ролята на посредник между доскорошния шеф на „Лукойл България“ и високопоставени служители от Министерството на туризма.

 

 Твърди се, че влиянието на Ангелкова в министерството минава през зам.-министъра Ирена Георгиева, която е на този пост от 2015 г., през Владимир Петров – директор „Концесиониране“, Иван Виделов – директор „Контрол“ и главният секретар на министерството Мирослава Николова. Всички те не са осъществили контрол спрямо туристическата фирма на Валентин Златев, въпреки че през последните 2 г. в дружеството на петролния олигарх са настъпили множество промени – преобразувания, промяна в собствеността, промяна в управлението и дори залог на предприятие.

 

Според закона туристическата фирма е длъжна да уведоми Министерството на туризма и да поиска разрешение за настъпилите промени.

„Възниква ситуация, при която залогополучателят може да стане концесионер на плажни ивици, което би нарушило обществения интерес и този на държавата“, коментира казуса с Ангелкова, Златев и липсата на контрол от страна на туристическото министерство източник от службите за сигурност.

 

„Срещу Владимир Петров и Иван Виделов има няколко досъдебни производства за неизпълнение на задължения за проверки и контрол през 2022 г. В Министерството на туризма не е бил извършен мониторинг на плажовете, което е довело до материални щети за държавата. Няма нито една неустойка и наложена глоба на база измерване на преместваеми обекти, свободни зони и др. срещу Владимир Петров има и производство за подправяне на заповеди на министъра на туризма Илин Димитров, за когото бившият министър сам е сигнализирал в прокуратурата“, разказва запознат с фрапиращите нередности и корупционни схеми в Министерството на туризма.

 

Неофициално се твърди,  че именно заради трайната обвързаност на Николина Ангелкова с бившия шеф „Лукойл“ Валентин Златев, кърджалийката е била разжалвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов миналата есен. Тогава Ангелкова изненадващо бе отстранена от депутатските листи на партията. Разправят, че Борисов взел решение се раздели с Ангелкова, след като бил информиран, че бившият министър на туризма е получила като подарък от Вальо Златев апетитен парцел в Созопол буквално на метри от морето. Имотът е описан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 г., като според документите парцелът е придобит от нея срещу сумата от 557 412 лв. предоставени й като банков кредит. Бившият туристически министър е собственик и на друг апетитен имот – тя притежава къща с размерите на прогимназия на ул. „Липа“ в столичния кв. „Бистрица“, а някои подмятат, че някога парцелът под имението е принадлежал на Васил Златев, покойният баща на Валентин Златев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com