юли 27, 2024

Как се крадат милиони от църквата

Сливенската митрополия е опоскана чрез договори за наем

https://kliuki.net/skandali/kak-se-kradat-milioni-ot-carkvata-3/223939 Kliuki.net
Как се крадат милиони от църквата

Понякога по телевизиите се появяват умилителен репортажи за това как някой клетник е задигнал касичката с дарения за поредния храм със суми от порядъка на 80-100 лева. И дума обаче не става за истинското разграбване българската църква, продължаващо вече няколко десетилетия.

 

Най-тъжното е, че то се осъществява главно от водещи митрополити и фактори в БПЦ. Историята, която ще прочетете по-долу, е само един малък щрих към финансовите безобразия, случващи се в епархиите, напук на осмата заповед „Не кради!“.

 

Покойният Сливенски митрополит Йоаникий и неговите подчинени са измислили как да заобиколят устава на БПЦ, който забранява търговия с църковни имоти. Митрополията като най-голяма по площ в страната държи лъвския пай от църковното имане. В нейните граници попада цялото Южно Черноморие – от Обзор до Резово. Наред със стотиците хиляди декари ниви и гори, епархията е собственик и на немалко апетитни терени в курортните градчета.

 

Кристиян Киров/Георги Агафонов

Заради невъзможност да ги изтъргуват директно, църковните отци са се изхитрили да ги дават под наем – за 50 години и то често на символични цени. С договора върви и правото на застрояване. Така за църквата остава надеждата, че след половин век може да си върне терените, а междувременно, трябва да плаща данъците за тях. Остава да видим дали новият Сливенски митрополит, ще изгони търговците от храма и ще сложи край на съмнителните схеми с църковно имущество.

 

Проверка разкрива поне няколко сделки, които никак не изглеждат изгодни за БПЦ. Последният, сключил сделка със Сливенската митрополия, е бизнесменът Кристиян Киров, за когото в Бургас вървял слух, че е близък до хора от бившите силови групировки. През март миналата година неговата фирма „Ворик финанс мениджмънт“ сключва договор за 50-годишен наем за парцел от 4 декара в парк „Росенец“ край Бургас. Теренът е част от екологична зона, но духовниците предвидливо са си извадили разрешение от РИОСВ, че може да се строи върху него.

 

Срещу платените 200 000 лв. Киров получава право да вдигне 12 луксозни вили и прилежащата към тях инфраструктура. След като наливането на бетона приключи, бизнесменът има избор – да дава къщичките под наем или да ги продаде. И в двата случая печалбата му е гарантирана. Най-малкото защото платените от него пари за църковната земя са в пъти под пазарните.

 

 

Бърза проверка сочи, че цените на съседни парцели в парк Росенец са доста по-високи. За имот с площ 1,5 декара, или на половина от този на БПЦ, собственикът иска 220 000 евро. Съседен парцел, който е три пъти по-голям от църковния, е с цена 2,5 млн. евро.

 

Явно тези обяви не са известни на духовниците, или както опозиционно настроени свещеници от Сливен твърдят, реалната цена е далеч по-висока, но вместо в църковната каса, парите са напълнили нечие чекмедже.

 

Кой обаче е Кристиян Киров, уредил се с подобна сделка тип „кон за кокошка“?! За него се знае, че е бивш дознател в РПУ Несебър. Кариерата му в МВР е кратка, напуска, за да се отдаде на голямата си страст – джетовете. Някак между другото, покрай водните спортове, ексченгето успява да завърти и мощен бизнес. Буквално за няколко месеца Киров регистрира десетки фирми с чиято помощ овладява най-апетитните бизнес сектори по Южното Черноморие. Под негов контрол изведнъж преминават огромна част от атракционите на плажа в Слънчев бряг – джетове, корабчета за разходки, заведения и дискотеки.

 

Както е известно, Северният и Централният плаж в Слънчев бряг се държат на концесия от бивши кадри на ВИС-2 и СИК.

Добре облечените бизнесмени нямат навика да преотстъпват доходните бизнеси по плажните ивици на случайни хора, освен ако не са техни подставени лица, каквито слухове има за Кристиян Киров в Несебър.

 

Църковният строител Киров е овладял и погребалния бизнес в Бургас, където мощни интереси, макар и през подставени лица има Димитър Желязков – Митьо Очите.

Той е собственик на скандалната агенция „Свети Архангел Михаил”, чиито методи на работа са типично мутренски. Грозните практики на неговите служители неведнъж са предизвиквали скандали в Бургас. Преди няколко години погребално бюро „Св. Архангел Михаил” нашумя покрай кражбата на тялото на 16-годишния Костадин Джардов, който е прегазен на пешеходна пътека. Оказва се, че в повиканата линейка пътува и служител на агенцията. Минути след аутопсията тялото на детето е изнесено от моргата от агента и прехвърлено в частна хладилна камера. За потрес на родителите на Костадин от „Св. Архангел Михаил” отказват да им предадат тялото, преди да платят такса от 1300 лева. Какво от това, че никога не са искали услугите на погребалната агенция?!

 

Подобна грозна история се разиграва и с починала на плажа украинска туристка. Още с пристигането на полицаите, на мястото се оказва и служител на „Св. Архангел Михаил”. Напук на всякаква правила, трупът на жената е прибран от погребалния агент и откаран в неизвестна посока, докато съдебният лекар в болницата го очаква за аутопсия, каквато е задължителна по закон.

 

Два дни по-късно близките на починалата жена се оплакват пред медии, че тялото й е изчезнало. В крайна сметка трупът се намира, след като роднините плащат солидна такса на траурната агенция.

 

Въпреки скандалите бизнесът на Кристиян Киров продължава да се разраства. С това и контактите му във властта. Днес сестра му Мариела е общински съветник в Бургас. от партията на Стефан Янев „Български възход". Интересно е, че Кристиян и Маринела са успели да затворят цикъла. Тя е управител на дом за стари хора, а той – погребален агент.

 

Други облажили се с църковни имоти на ниски цени са с далеч по-солидни биографии. Като кредитния милионер Георги Агафонов например. Позабравеният днес ексбанкер, политик и предприемач и агент Здравков от ДС е сред най-влиятелните мъже в държавата през 90-те години на миналия век.

 

В началото на прехода Агафонов става основен акционер в появилата се буквално от нищото банка „Славяни”. Трезорът през 1996 г. фалира, а срещу Агафонов са повдигнати обвинения за раздаване на необезпечени кредити. По делото стана ясно, че 5 от неговите фирми са прибрали над 491 млн. стари лв., а с лихвите нанесената на банката вреда е за над 2 млрд. лева. Подобна съдба в ония години имаха и още десетина частни банки, но както е известно, нито един от собствениците, все агенти на ДС, така и не е осъден за заграбените милиарди левове от вложители и държавни фирми.

 

След като е оневинен напълно, Георги Агафонов продължава да разширява бизнес империята си. Помощ за това му оказва и Българската православна църква. Връзките му с кредитния милионер и БПЦ са още от началото на века. През 2007 г. помощта на Варненския митрополит Кирил, който също лъсна като агент на ДС, Агафонов успява да се уреди с право на строеж върху 14 дка църковен имот в местността Траката край Варна. „Обезщетението, което олигархът плаща на църквата, е многократно по-ниско от пазарната цена. Въпреки мощните протести на епархийски съвет, дядо Кирил успява да прокара скандалната сделка, а върху златния терен Агафонов вдига хотелски комплекс наречен гръмко „SРА – духовно – просветно – рехабилитационен център света Анна”.

 

Връзките на Георги Агафонов – агент Здравков с БПЦ явно не са прекъснали и след мистериозната смърт на дядо Кирил. През 2022 г. олигархът вече е насочил погледа си към имотите на сливенската епархия. Митрополит Йоаникий, който също лъсна като агент „Кирилиевич” на Шесто управление на ДС, дори си позволява да наруши устава на БПЦ, слагайки подписа си под сделка за продажба на църковни имоти. В случая не става дума за буренясала нива в някое затънтено селце. Фирмата на Агафонов „Ем Джи пропъртис” буквално е ударила големия джакпот за сметка на Сливенската епархия. От документите по сделката става ясно, че срещу скромните 500 000 лева, бизнесменът става собственик на стотици имоти с обща площ 3362 дка. Терените са все на атрактивни места – част от тях в Бургас, а останалите – в парк Росенец, рибарското селище Ченгене Скеле и край плаж Отманли. Както вече посочихме по-горе, пазарните цени на имотите в парк Росенец са стотици хиляди евро на декар.

Подобни са и в останалите вилни зони около Бургас, където са останалите бивши вече църковни земи.

 

По изчисления на брокери реалната цена на изтъргуваните от Сливенската митрополия 3362 декара е десетки милиони левове= Ударилият кьоравото при сделката с БПЦ олигарх вече

е започнал да осребрява новопридобитите терени. През последната година за част от тях вече е задвижена процедура по вкарване в регулация, с което да стане възможно и застрояването им.

 

С изключение на Георги Агафонов, Сливенската митрополия не си е позволявала да продава други свои имоти в нарушение на устава на БПЦ, твърдят запознати. Това не пречи през последните години да са разписани още куп сделки за 50-годишен наем на атрактивни парцели. Благодарение на платените към църквата символични суми бизнесмени с правилните контакти успяват да вдигнат хотели в Обзор, Свети Влас и други морски градчета.

Върху църковни ниви пък са построени фотоволтаични централи. И това са само официалните сделки. Свещеници разкриват, че Сливенската епархия е собственик на десетки хиляди декари земеделска земя.

Огромна част от нивите никога не са давани официално под аренда, каквато е обичайната практика.

 

„Това изобщо не значи, че пустеят. Парите се дават под масата, а хората на дядо владика се правят на разсеяни“, коментират миряни от Сливен.

Източник: Уикенд, crimesbg.com