март 19, 2024

Картината на Полък, открита у нас била предназначена за Васил Божков, но той се отказал от нея, след като…

Творбата бе иззета от дома на столичен художник на 18 февруари 

https://kliuki.net/skandali/kartinata-na-polak-otkrita-u-nas-bila-prednaznachena-za-vasil-bozhkov-no-toy-se-otkazal-ot-neya-sled-kato/201537 Kliuki.net
Картината на Полък, открита у нас била предназначена за Васил Божков, но той се отказал от нея, след като…

Оказва се, че картината на американския художник Джаксън Полък, която бе открита у нас при спецакция на ГДБОП и гръцките служби за сигурност под ръководството на Европол, е трябвало да стигне до Дубай, при укриващия се в Емирството хазартен бос Васил Божков. 

Това е сензационната версия, лансирана от запознати от ъндърграунда. В случай, че платното се окаже оригинал, каквото бе заключението на тримата български експерти, то цената му може да достигне до 50-70 млн. евро.

Картината на Полък, открита у нас била предназначена за Васил Божков, но той се отказал от нея, след като…

Припомняме, че неизвестната творба на Джаксън Полък бе иззета от дома на столичен художник на 18 февруари. Той оказа пълно съдействие на разследващите след 24-часов престой в ареста. Творението е било съхранявано зад четирикрилен гардероб, прилежно увита в чаршаф. 

Двуметровото платно е влязло в България няколко месеца по-рано през ГКПП Кулата-Промахон. Според твърденията, произведението е внесено от Гърция с микробус „Фолксваген Транспортер“, заедно с още две други картини, като всички платна са били с документи за произход.

Неизвестната творба на Полък, открита у нас, е нарисувана за холивудската звезда Лорън Бакол (1924-2014 г.) през далечната 1949 г., става ясно от написаното от художника послание на гърба на творението. Датата съвпада с 25-я рожден ден на актрисата, която през 1949 г. е сред най-големите звезди на американския екран. Четири месеца по-рано тя сключва брак с друга холивудска легенда – 25 години по-големият от нея Хъмфри Богарт. 

Любопитното е, че на гърба на творението има и други знаци, най-интересният от които е подписът и печатът на румънския държавен глава Николае Чаушеску, разстрелян заедно със съпругата си Елена на 25.12.1989 г. от военен съд в Румъния.

Картината на Полък, открита у нас била предназначена за Васил Божков, но той се отказал от нея, след като… - Снимка 2

Запознати с международното разследване твърдят, че графологичната експертиза е доказала, че подписът на Николае Чаушеску е автентичен. Така и не става ясно обаче кога точно и при какви обстоятелства платното попада при него. Предполага се, че след разстрела му, дъщеря му Зоя успява да изнесе нелегално от страната най-ценните картини на диктатора в Гърция, с посредничеството на футболния бос на „Стяуа“ Джиджи Бекали. 

Според запознати преди повече от 20 години творението е било продадено на гръцки корабен магнат от Атина, който дори го реставрирал. По всяка вероятност платното е било откраднато заедно с други ценни произведения на изкуството от частен дом в Атина, тъй като до този момент разследването пази в тайна името на собственика. 
Не е изключено въпросният баровец да не е подал жалба или пък грандиозната кражба да е пазена умишлено в тайна от Дирекцията за преследване на организираната престъпност в Гърция, за да не попречи медийният интерес на разследването.

Гръцките медии твърдят, че при спецакция на местните служби за сигурност, проведена на 18 февруари на о-в Крит и в Атина, са били арестувани трима гръцки граждани, разследвани като трафиканти на произведения на изкуството. Смята се, че гърците са изнесли картината на Полък, която е трябвало да бъде продадена зад граница. Според твърденията, те искали 10 млн. евро за платното.

Версията, разкрита от надежден източник обаче твърди, че платното на Полък е трябвало да стигне до хазартния бос Васил Божков, който в миналото е реализирал сделки с гръцки трафиканти на изкуството. Картината обаче нямало как да стигне до Дубай и затова била изнесена в София. Според плана платното трябвало да бъде изпратено в Емирството с частен самолет.

Мастит колекционер на картини споделя, че още преди месеци в София се заговорило, че Божков щял да продава картина на Джаксън Полък на музея в Абу Даби, но не обърнал внимание, тъй като мълвата му се сторила абсурдна. Той твърди, че творбата е била предлагана и на други родни богаташи, след като очевидно Божков се е отдръпнал от сенчестата сделка. 

Тъй като бил предупреден, че платното се издирва от международните служби за сигурност и може да си навлече сериозни проблеми с властите в Емирството, Божков се отказал да купува картината и да я препродаде на музея в Абу Даби. До момента от родната прокуратура не дават информация за българските посредници, въвлечени в схемата с нелегалната продажба на неизвестната до този момент картина на Джаксън Полък. 

Говорителят на СГП Десислава Петрова обяви, че към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на тези на Полък. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете сочи, че използваните пигменти са сходни с пигментите, използвани от американския художник в други произведения. 

Разбира се не е изключено картината да е фалшификат, а не оригинал и това да е осуетило сделката. Според българските изкуствоведи работата е автентична, но те едва ли имат особени познания по случая. Знае се, че най-добри експерти са оценителите на „Сотбис“, които обаче обикновено прибират между 200 и 500 хил. евро за подобно изследване, което продължава няколко месеца.  

Джаксън Полък се смята за най-великия представител на абстрактния експресионизъм. Той е роден през 1912 г. в американското градче Коди, но си отива твърде рано от този свят – загива в автомобилна катастрофа на 44 години, след като шофира автомобила си в нетрезво състояние. Приживе художникът се радва на значим успех и слава. От друга страна предпочита усамотението и страда от нестабилна психика. 

През 1945 г. се жени за колежката си Лий Краснър, която в последствие оказва важно влияние върху творчеството му и допринася за посмъртната му слава. Картината на Джаксън Полък „Номер 5 1948“ бе продадена на търг за 140 млн. долара и дълго време държеше рекорда за най-скъпата картина в световен мащаб. През 2000 г. животът на художника става тема на филм, носещ името му, режисиран от Ед Харис.
Източник: Уикенд,  crimesbg.com