април 20, 2024

КАТ тества шофьорите за дрога с абсолютни ментаци

Обичайно полицаите „забравят“ да уведомят шофьора за тази подробност  

https://kliuki.net/skandali/kat-testva-shofyorite-za-droga-s-absolyutni-mentaci/168007 Kliuki.net
КАТ тества шофьорите за дрога с абсолютни ментаци

Грешките при катаджийските проби за наркотици на пътя дават до 30% отклонение.

Оказва се, че цял куп безобидни вещества може да ви изкарат дрогиран и вкарат в затвора. 

На практика един такъв тест менте може да преобърне живота на всеки човек, превръщайки го в престъпник, заплашен от три години лишаване от свобода, предупреждават експерти.

В това се убеди и служителят на ГДБОП Борислав Митев, за който в медиите се появи информация, че е седнал зад волана надрусан с амфетамини. 
В края на миналата седмица шофираната от Митев кола е спряна за проверка на магистрала „Тракия” край с. Лозен. Направения на място полеви тест за дрога дава положителен резултат и антимафиотът е задържан. 

Полицаят, естествено, отрича да е дрогиран и настоява да му бъде направена кръвна проба във ВМА, която е далеч по-точна. Информацията за ареста моментално изтече в медиите и очаквано предизвика вълна от възмущение. От прокуратурата побързаха да повдигнат обвинение срещу спецченгето, макар резултата от изследването на кръвта му да не е готов. В съда е внесено и искане за постоянния му арест.

В бързината да се докара пред медиите като безкомпромисен борец за справедливост, наблюдаващият прокурор не си прави труда да приложи протокола от КАТ за извършения полеви тест за дрога. 
Представени са единствено показанията на тримата пътни полицаи, спрели за проверка автомобила на своя колега. Логично, магистратите отказаха да наложат каквато и да е мярка за неотклонение на Борислав Митев, с мотив, че няма доказателства той да е извършил престъпление.

Ден по-късно стана ясно, че кръвната проба е отрицателна. Според медици, нейният резултат е далеч по-надежден от полевите тестове, което би трябвало да свали автоматично обвиненията срещу полицая. Митев от своя страна има право да заведе дело за парично обезщетение срещу прокуратурата, заради прекараните 72 часа в ареста и уронване на доброто му име. Юристи обясняват, че той гарантирано ще спечели делото и ще стане поредният набеден шофьор, който прибира солидно обезщетение заради ползваните от КАТ негодни тестове за наркотици.

Пътна полиция масово използва при проверките на пътя „Draeger DrugCheck 3000”, който с проба от слюнка може да улови следи от пет вида наркотици – марихуана, амфетамин и метамфетамин, кокаин, морфин и метадон. Дори и самият производител, обаче уточнява, че положителната проба не е гаранция, че е изследваният е седнал зад волана надрусан. 

Тестът е толкова чувствителен, че може да засече следи от дрога, която е употребена цели няколко седмици по-рано. Време когато въздействието на наркотика отдавна е престанало.
Заради високата му цена, проверките не са масови. Тест задължително се прави при тежки катастрофи с пострадали. Ченгетата имат право по свое усмотрение, да изследват всеки спрян шофьор, ако преценят, че поведението му е неадекватно, а тестът с дрегер не засече следи от алкохол. 

В случай, че резултатът е положителен, процедурата е ясно разписана. Незабавен арест и съставяне на акт, обиск, отнемане на книжката, прекратяване регистрацията на автомобила, а честа практика е ченгетата да цъфнат и в дома на нарушителя за обиск. 
Той е без разрешение на прокуратурата, защото се прави в „условия на неотложност”. Какви са те, обичайно остава мистерия.

По закон, набеденият за наркоман шофьор има право моментално да поиска вземане на кръвна проба. Както можем да се досетим, не всеки от водачите знае това. Ченгетата, които са наясно, че тестовете им далеч не са точни, обичайно „забравят“ да уведомят за това изловеният нарушител. Когато „наркоманът” все пак настоява да даде проба, изникват други пречки, разказват препатили. Това трябва да стане в присъствието на пътните полицаи, но самите те понякога отказват да придружат шофьора, въпреки че имат подобно законово задължение.
Източник: Уикенд 
 

КАТ тества шофьорите за дрога с абсолютни ментаци