юли 02, 2024

Клиенти на Темида напират за парламента

Съдени и разследвани се натискат да спасяват държавата като депутати

https://kliuki.net/skandali/klienti-na-temida-napirat-za-parlamenta-3/223507 Kliuki.net
Клиенти на Темида напират за парламента

Този път в листите с мераклии за парламента попаднаха редица фигури с криминални досиета и съмнения за тежка корупция. Тъй като кандидатите са няколко хиляди, в следващите редове ще изложим кратка справка, без претенции за изчерпателност.

 

Сред кандидатите на „Център"-а на Васил Божков ярко изпъква Хасан Ешрефов, бащата на арестувания кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов. С какво е известно това семейство? Синът управлява града, който стана известен с безводието си, още от 2015 г. като при това скача от партия в партия. Първо е бил лансиран от ДПС, а след като се скарва с Мустафа. Карадайъ, отива при СДС и НДПС. Далеч по-влиятелен сред местните обаче е бащата Хасан, когото сега виждаме в редиците на Божковата структура. Той е признат за горски цар, понеже редовно печели обществените поръчки за дърводобив в Омуртаг, Сливен и Котел.

 

Още преди синът му да стане кмет, Хасан е милионер, абониран за всевъзможни обществени поръчки в Омуртаг – събиране на боклука, строителни ремонти, с една дума – всичко. Като работодател на голяма част от избирателите в района, вероятно ще се стреми към добри резултати и в предстоящите избори Пресен е споменът от вота миналата година, когато ДПС загуби 1 депутатско място в района. Да припомним, че през пролетта на 2023 г. синът Ешреф Ешрефов напусна с гръм и трясък ДПС и тогава повлече със себе си и общинските съветници на Движението. А на парламентарните избори на 2 април 2023 г. партията изкара в Търговище малко над 11 000 гласа и само един мандат, вместо обичайните два. Загубени са над 5000 избиратели, които сега вероятно ще отидат към „Център“.

 

С участието си в изборите фамилията си решава временно и проблемите с правосъдието. Прокуратурата вече обяви, че Хасан Ешрефов е ръководил престъпната групировка, а синът е бил редови член в нея. Друг е въпросът, дали това ще може да се докаже в съда!

 

В 23 МИР в столицата водач на листата на ДПС е Тимур Халилов. В 2002 г. той участва в катастрофа на магистрала „Тракия“ край Ихтиман. Тогава на прав участък Халилов помита колата на семейство от Харманли, тръгнало да записва сина си студент в Лесотехническия институт. Избухва пожар и в автомобила изгаря 49-годишната Пенка Гочева, а синът й – тогава на 19 години Владимир и баща му Руси Гочев едва оцеляват. Тимур Халилов, който по онова време чете новините на турски език в БНТ, получава само условна присъда от година и 9 месеца. Едва през 2011 г. го осъждат и да плати обезщетение от малко над 64 000 лева. Той не дава и стотинка, но бързо прехвърля имуществото си на поставени лица. Според адвокатите на пострадалото семейство Халилов „преустановил и легалните си трудови правоотношения, за да препятства тегленето на пари от запор върху заплатата му“. С цялото си нахалство през 2023 г., когато сумата с лихвите е вече над 184 хил. лв., завежда дело, с което иска да се признае, че е изтекла давността за изплащане на обезщетението. Освен това иска синът Румен, който с 55% изгаряния едва е оцелял, да плати 14 000 лева съдебни разноски по това дело.

 

Самият Румен е тотално съсипан – с тежки поражения не само върху тялото си, но и върху нервната си система. Опериран е повече от 10 пъти през първите 2 години след катастрофата – средно по два пъти годишно след това, има и последващи неврологични заболявания. Обезобразен е, с ампутирани фаланги на пръстите. Не е ясно все още какво решил Хасковският съд, но фактът, че Халилов си е позволил да води подобно дело, е много показателен за неговата ценностна система.

 

С крими минало е и водачът на „Левицата“ в Ловеч Гриша Нинов. Създадената от Татяна Дончева, Румен Петков – Запалката, и Георги Първанов – Гоце, коалиция има претенции да е единствената автентична патриотична и проруска формация в бъдещия парламент. Логично и кандидатите й са все от сой. Гриша Нинов например е член на ръководството на Национално движение „Русофили“. Факт, който изглежда като огромен бонус за избирателите на коалицията. Дали обаче феновете на Путин в Ло-веч ще погледнат с добро око на тъмните петна от миналото в биографията на Гриша Нинов?!

 

През 2011 г. той се сдобива с условна присъда за документни престъпления. Аферата е част от работата на агенцията за недвижими имоти „Бпропъртис“, на която Гриша Нинов е управител и собственик. От присъдата става ясно, че в далаверата той действа заедно с тогавашен шеф на служба „Земеделие и гори“ в кметството в Тетевен. Този чиновник издава фалшиви удостоверения, че десетина недвижими имота край градчето, навремето конфискувани от комунистите, са  реституирани на наследниците. Дребната подробност е, че нито един от тях дори не подозира за връщането на атрактивните парцели.

Поне така твърдят самите те, когато в МВР започва разследване на имотната измама. Версията на Гриша Нинов е, че собствениците „посетили“ неговата агенция, а той им помогнал да продадат земята си.

 

Магистратите така и не хващат вяра на оправданията му, че бил лично помолен от реститутите за съдействие. Съдът му дава две години и половина условно. Днес, десетилетие по-късно, изпитателният срок на присъдата отдавна е изтекъл, а Нинов е реабилитиран и отново има право да се кандидатира за депутат. Друг е въпросът, дали това е морално. Имотната агенция на русофила отдавна е прехвърлена на друг човек и е натрупала десетки хиляди неплатени данъци.

 

Списъкът на осъдените, но останали в политиката, ще е непълен, ако пропуснем депутата Димитър Аврамов, който преди време прескочи от ГЕРБ в ДПС. След 12 години дела едва през този март той получи условна присъда от 1 година за търговия с влияние и подкуп. Навремето той влиза в ГЕРБ като протеже на Искра Фидосова и става депутат. Срещу него в ДАНС обаче пристига сигнал за корупция, подписан от един от най-големите производители на зърно в страната Светослав Илчовски. Димитров му поискал два пъти по 50 хил. лева и 3000 декара земя, за да му помогне като влиятелен политик в спор с Фонд „Земеделие“.

Според запознати самият Димитър Аврамов бил натиснат за това не от кой и да е, а от Фидосова и Цветан Цветанов. Това обстоятелство обаче не е разследвано, а ГЕРБ бърза да се разграничи от Аврамов. Делата се точат а той отива в ДПС, Казва, че след неговата поява Движението почва ударно, да печели всякакви избори из Северозапада и местни, и парламентарни. Никой не се съмнява, че и на тези избори той ще донесе много гласове на, партията, която го приюти и утеши, след като ГЕРБ си изми ръцете с него.

 

В списъка на аферистите, устремили се към властта, заслужено място заема и Даниела Везиева. Досега тя може да се похвали най-вече с главозамайващата си кариера – от счетоводителка в Регионалния инспекторат по образование в Русе до икономически министър в служебното правителство на Стефан Янев. Везиева обаче се запомни не толкова като икономически капацитет, а с гръмналия скандал, че е изплагиатствала докторската си теза.

Това обаче не е пречка сега да бъде предводителка на две листи на партия „Български възход“.

Везиева е на първо място в листата за европейските избори и води русенската листа за нашия парламент. А докторската й титла си остана непокътната като решението за това е на Административния съд в Русе. Съдията по делото Вилиана Върбанова е изкарала присъда с доста спорни мотиви, обясняват юристи.

 

Да припомним, че Везиева става доктор в Националния военен университет „Васил Левски“ през 2018 г. Три години по-късно до просветния министър е отправен сигнал от проф. Стойко Стойков от същия университет. Той твърди, че 171 от 180-те страници от дисертационния труд на госпожата са преписани от други автори. При това 125 страници са копирани от дисертацията за доктор на науките на научния й ръководител Венелин Терзиев, който сам по себе си е изтъкнат преписвач, но и професор в цели 4 университета като има и над 10 научни титли!

 

В политиката Везиева минава за откритие на Меглена Кунева, като източниците ни подчертават, че двете дами са запазили приятелството си досега и редовно пият кафе и нищят клюки. За първи път Везиева влиза във властта като зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов. Тогава е от квотата на Реформаторския блок.

Източник: Уикенд, crimesbg.com