април 27, 2024

Кметът на Приморско избяга от града насред потопа, спасява караваната си за 85 бона

Местните са доволни, че след 12-годишно царуване, повече няма да бъде кандидат за кмет

https://kliuki.net/skandali/kmetat-na-primorsko-izbyaga-ot-grada-nasred-potopa-spasyava-karavanata-si-za-85-bona-3/208690 Kliuki.net
Кметът на Приморско избяга от града насред потопа, спасява караваната си за 85 бона

Хората от Приморско са възмутени от градоначалника Димитър Германов, който избяга позорно от курортния град насред библейския потоп, изсипал се по Южното Черноморие, оставяйки местните сами да се оправят в извънредната ситуация.

 

За разлика от колегата си от Царево Георги Лапчев, а и от останалите кметове на малки населени места на юг от Бургас, които дейно участваха и на място координираха аварийните екипи, полицията и пожарникарите, Димитър Германов не се появи дори и за минута в Приморско, поне за да огледа ситуацията, да успокои местните жители и туристите и да създаде спешен щаб за справяне с екстремната ситуация. Оказа се, че той изобщо не е бил на работа, въпреки че все пак е работен ден, а на всичкото отгоре имаше особена опасност бедствието да нанесе сериозни щети и в Приморско. Трагедията подмина курортното градче буквално на косъм, пороите спряха малко преди река Ропотамо да излезе от коритото си.

 

Поройните дъждове причиниха огромни щети в Приморско и в Китен – част от Южния плаж остана под вода и той беше разделен на две от водите на придошлата Дяволска река. Трагично е положението и на Северния плаж, където реката отнесе няколко плажни заведения, отдавани под наем от местния дерибей и феодал Йордан Христов. Крайбрежните улици на Приморско дълго време бяха на практика непроходими поради липса на адекватна канализация за отвеждане на дъждовните води, както и дългогодишно нехайство по отношение на включените улуци на жилищни сгради и хотели в канализационната система. Така каналите се превърнаха в гейзери и връщаха обратно по улици и тротоари огромни количества вода.

 

Вследствие на потопа десетки къщи и хотели бяха наводнени, пътят за вилна зона „Узунджата” – съсипан и непроходим, а къмпинг „Китен“ беше сринат и наводнен вследствие на преливането на река Караагач.

 

За щастие, бягството на Димитър Германов от Приморско насред бедствието не се усети - десетки доброволци от провеждащия се наблизо офроуд събор се мобилизираха и помогнаха за извеждането на бедстващи къмпингари и аварирали автомобили по пътищата. От години жителите на Приморско така или иначе не разчитат за нищо на другоселеца Германов, който почти винаги отсъства, и са свикнали да се справят сами с несгодите.

 

Кметът на Приморско избяга от града насред потопа, спасява караваната си за 85 бона

Отсъствието на Германов, който кара последната си 12-а година като кмет на Приморско, не е новина за местните жители. Градоначалникът никога не е живял в града, а предпочита да пътува до кметството в Приморско или от Бургас, където обитава просторен апартамент в идеалния център или от родното село на жена си Ясна поляна. Обикновено Германов пристига на работа малко след 9 ч. сутринта и си тръгва преди 16 ч., но това лято е засичан от дъжд на вятър в кабинета си.

Като типичен чиновник, в събота и неделя никога не стои в града, който управлява.

 

Бягството му насред потопа все пак има своето обяснение – Германов е организирал спасителна акция за своята луксозна каравана на къмпинг „Градина“, уплашен, че река Ропотамо може да отнесе подвижния му дом на приблизителна стойност 85 000 лв.

 

За щастие, Димитър Германов повече няма да бъде кандидат за кмет на Приморко. След 12-годишно царуване той е загубил подкрепата на ГЕРБ. Като бъдещ градоначалник на Приморско се сочи 40-годишният Иван Гайков – местен жител, завършил в Америка, с над 10-годишен опит в администрацията, напуснал общината преди година и половина след конфликт с Германов, свързан с адекватното почистване на плажовете. В Приморско разправят, че Германов се изпокарал с Гайков заради желанието на отговорника по озеленяването и чистотата в Приморско да бъде създаден общински екип, който да принуждава чрез налагане на глоби плажните концесионери да почистват по-добре стопанисваните от тях ивици.

Източник: Уикенд, crimesbg.com