април 27, 2024

Кметове, хайде на голямото крадене!

Пари за нови покриви, смяна на водопроводи и спортни игрища на завишени цени искат градоначалници от цялата страна

https://kliuki.net/skandali/kmetove-hayde-na-golyamoto-kradene-3/214946 Kliuki.net
Кметове, хайде на голямото крадене!

За 4.6 млрд. лв. от държавния бюджет ще се борят 762 инвестиционни проекта, подадени от общините. Друг е въпросът обаче доколко те са полезни и необходими и дали надутите им разходи не са част от фрапиращи корупционни схеми.

 

За някои от тях дълго може да се спори за смисъла им да бъдат реализирани, освен ако не е жизнено важно захранването с пари на обръчи от фирми на общинари. На среща с Националното сдружение на общините в Република България, премиерът Николай Денков също предупреди, че се задава голямо източване.

 

„Част от общинските проекти са добри, но други изглеждат безобразно по отношение на начина, по който са оценени”, обяви Денков и призова кметовете, ако нямат срам, да си прегледат отново сметките.

 

Проверка показва, че думите на премиера никак не са лишени от основание. Първенец по усвоени пари на глава от населението е стрелчанското село Блатница, където ще се подмуня селският водопровод за 6,055 млн. лв.

 

В селото живеят 173 души и изчисленията показват, че за новите тръби на всеки от тях държавата ще плати по впечатляващите 35 000 лева. Това далеч не е всичко. За смяната на същия водопровод тази есен вече са дадени 1.5 милиона.

 

Кметове, хайде на голямото крадене!

Кметицата на община Бойница Анета Генчева държи да вдигне стрелбище с държавни пари за малкото останали пенсионери там 

Като абсолютно безсмислен звучи проектът на купската община Бойница, където ще правят закрито стрелбище за 58 000 лева. За тези, които не са чували тази община, ще обясним, че тя е най-малката в България с население от едва 1315 души. Основно старци, чието единствено забавление са съботните събирания на шах, табла, карти в пенсионерския клуб на село Бойница. От плана за развитие на общината и интеграция на ромите разбираме, че кметицата Анета Генчева, която управлява вече четири мандата, така и не е сколасала да построи спортна зала, басейн или игрища за малкото останали ученици. Вместо това Генчева настоява държавата да й даде пари за строителство на стрелбище.

 

С голям размах действат и в близката община Хайредин. За 2024 г. тамошните управници са подали само два проекта към държавата, но парите, които се канят да усвоят, изглеждат скандално завишени. Ремонтът на детската градина в с. Рогозен е оценен на цели 2.4 млн. лв.

 

Да, измазване на стени, подмяна на покрива и смяна на дограмата, а не строителство на нова сграда. Макар разходите за обновяването на детското заведение да изглеждат нахално високи, с другия си проект кметът буквално е надминал себе си. За ремонт на покрива на читалище „Съзнание-1912” в село Михайлово се искат цели 3 милиона лева. Според строителни специалисти подобен ремонт не би трябвало да струва повече от 250-280 хил. лв. Стига да се проведе честно обществената поръчка, което от години не е обичайна практика при усвояването на държавни пари.

 

От списъка с общински проекти става ясно, че догодина на мода ще са ремонтите на покриви. Дали защото наистина са нужни, или като повод едни милиони да потънат в правилните джобове, само можем да се досещаме. Разликите в парите за почти еднотипни дейности са доста фрапиращи. В Хасково за смяна на керемидите и ремонт на външното стълбище на читалище „Заря” общинската администрация иска колосалните 4 милиона лева. И това е само една сграда, която не трябва тепърва да бъде строена. Подобни очевадно завишени суми има в още десетки общински проекти из цялата страна. За сравнение, община Белоградчик се надява да подмени с пари от държавата покривите на няколко селски кметства за 100 000 лева.

 

Огромна част от държавните милиарди ще се харчат и за ремонт на общински сгради. В списъка от над 100 подобни проекта има доста, чиито пари изглеждат съмнително завишени. Във видинската община Ружинци искат да преустроят своя сграда в Център за предоставяне на социални услуги. Освен измазване на стените и смяна на дограма, проектът включва и строеж на пристройка за котелно с размери 3.50 на 8 метра. Макар да не изглеждат много сложни, дейностите са оценени на цели 1.9 млн. лв. В община Симитли дори няма да опрат до бетон и тухли, за да похарчат добри пари от държавния бюджет. Проектът им за благоустрояване на вече съществуващия парк в с. Крупник е оценен на 1.9 млн. лв. Какво ли толкова има да им се прави на няколко декара буренясали ливади?

 

Следвайки почина „Здрав дух в здраво тяло“, кметовете масово са подали проекти за строителство на спортни съоръжения. Освен строителството на огромните зали или стадиони, за които се искат близо 100 млн. лв. в списъка от 732 инвестиционни проекта има и доста по-скромни. Това далеч не значи, че исканите за тях пари са малко. Община Севлиево има мераци да похарчи 2 млн. лв. за мини футболно игрище на открито с изкуствена трева. Според експерти подобни проекти спокойно могат да се направят и за 8-9 пъти по-малко пари, но явно Севлиево действа с огромен размах.

Източник: Уикенд, crimesbg.com