October 12, 2024

Комарджия разкрил схемата с точенето на милиони от театрите

Арестуваният Левон Манукян се стопил от стрес

https://kliuki.net/skandali/komardzhiya-razkril-shemata-s-tocheneto-na-milioni-ot-teatrite-2/231813 Kliuki.net
Комарджия разкрил схемата с точенето на милиони от театрите

Схемата по източване на милиони левове от театрите в България чрез фиктивни назначения, въртяна от софтуерния специалист Петко Писков и каскадьора Атанас Георгиев, съвместно с театрални директори в цялата страна, е била разкрита от МВР и прокуратурата след сигнал, подаден от перничанина Георги В. и негов първи братовчед, че са обект на изнудване, разкрива ангажиран с разследването.

 

Двамата мъже, подали сигнал в полицията, твърдели, че са обект на заплахи и рекет от страна на каскадьора Атанас Георгиев, който искал силово да им отнеме 45 000 лева. Изнудваните предоставили на криминалистите сумата от 5 000 лева, а парите били белязани, преди да бъдат предадени от тях на дясната ръка на Петко Писков на бензиностанция край Пловдив на 26 септември. Едва след като каскадьорът е арестуван с белязани пари по обвинение в изнудване, разследващите установяват, че става въпрос за грандиозна схема за милиони левове, чрез която се източва Министерството на културата, в която е въвлечен и директорът на Тетрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян.

Каскадьорът Атанас Георгиев

„Разплитането на схемата стана случайно и благодарение на проиграни в казино близо 40 000 лева на един от фиктивно назначените на работа в театъра в Разград мъже. Той е получил две банкови карти – на свое име и на първия си братовчед, по които са били преведени общо 45 000 лева от Министерството на културата. Мъжът изтеглил парите и от двете карти, но вместо да ги предаде на каскадьора Атанас Георгиев, профукал почти всичко на ротативки, след което се покрил за няколко дни.

 

Накрая обаче е бил открит от инициаторите на измамата с фиктивни назначения в театрите и заплашен, че ако не възстанови цялата сума ще си има сериозни проблеми. Поставен в безизходно положение, фиктивно назначеният в театъра в Разград Георги В. решава да сигнализира в полицията, че е обект на изнудване“, разказва криминалист, запознат с разплитането на аферата. Така след задържането на Атанас Георгиев и последвалите арести на Петко Писков и популярния диригент Левон Манукян става известно, че от театъра в Разград са източени над 1 млн. лв. чрез фиктивните назначения на 41 човека и изплащането на допълнително материално стимулиране (ДМС-та) от по 25 хил. лв. на калпак.

Петко Писков

Същата схема, но в по-малък размер е приложена и в театъра в Смолян, заради което с обвинения за длъжностно присвояване се сдоби и директорът Румен Бечев. Смята се, че тандемът Писков – Георгиев е източил милиони левове и от театрите в Пазарджик, Ловеч и Велико Търново, но до този момент от държавното обвинение не са привлекли като обвиняеми други директори на театрални учреждения.

Няма обвинени и представители от Министерството на културата, макар мнозина да са убедени, че схемата е била покровителствана от високопоставен държавен служител. Министърът на културата Найден Тодоров твърди, че не е бил наясно с мащабите на аферата. Заради избухналия скандал обаче е почти сигурно, че Тодоров няма да запази поста си след изборите и евентуално сформиране на ново правителство.

 

Въпреки  грозния скандал с откраднати от култура милиони левове аферистите Петко Писков и Атанас Георгиев бяха окончателно освободени от ареста в началото на седмицата с решение на Апелативния съд в Пловдив. Двамата бяха пуснати под парични гаранции от 15 хил. лв. и 10 хил. лв. Директорът на театъра в Разград Левон Манукян обаче все още е зад решетките, тъй като не е внесъл паричната гаранция от 50 000 лв.

 

Миналата седмица Манукян беше уволнен като директор на Тетрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Негови познати разкриват, че по време на престоя си в ареста Манукян буквално се е стопил от стрес и от срам - отслабнал с над 10 кг.

Източник: Уикенд, crimesbg.com