май 01, 2024

Маджо ли е новият спонсор на “Промяната”? Младен Михалев работил с Държавния резерв под закрилата на Кирил Петков

Разследване на “Биволь” разкрива, че фирма на Младен Михалев е бенефициент от държавни поръчки и европроекти за над 425 млн. лв.

https://kliuki.net/skandali/madzho-li-e-noviyat-sponsor-na-promyanata-mladen-mihalev-rabotil-s-darzhavniya-rezerv-pod-zakrilata-na-kiril-petkov-2/212866 Kliuki.net
Маджо ли е новият спонсор на “Промяната”? Младен Михалев работил с Държавния резерв под закрилата на Кирил Петков

Младен Михалев е новият господар на Държавния резерв и чевръсто осребрява близостта си до “Промяната”, твърдят наши източници от Народното събрание. Тази теза се потвърждава и от журналистите на “Биволь”. Според тях агенцията за държавния резерв и военновременни запаси търгува горива с една определена фирмa, която може да бъдe афилирана с лицето Младен Михалев – Маджо.  Това означава, че Младен Михалев остава тесен партньор с държавата в сделките за доставка на горива за нуждите на резерва, под благия поглед на Кирил Петков, при чието управление тръгва пътят на основателя на СИК към Държавния резерв.

 

Редица сделки за продажба и покупка на горива от Агенцията за държавен резерв са реализирани след като Кирил Петков влиза във властта - първо като икономически министър в служебния кабинет, а по-късно и в оглавеното от него правителство. Говорим за юли 2021, декември 2021 и януари 2022 г. За поне три от сделките сайтът “Биволъ” има сигнали, че фирмите могат да бъдат свързани с Младен Михалев – Маджо. Заедно с останалите държавни поръчки и европроекти, само една от замесените компании е получила договори за доставки на горива за около половин милиард лева.

 

Един от сигналите към “Биволь”е от дългогодишен служител на държавния резерв, поискал анонимност. Той припомня, че вече бившият премиер Кирил Петков на няколко пъти е споменал името на Маджо.

Според източника на медията, фирма, която може да е свързана с Михалев, е извършила поредна сделка с резерва.

“Искам да ви информирам, че фирмата на господин Михалев сключи сделка с държавния резерв на стойност над 70,000,000 лева, на цена доста под пазарната – а именно над 150 лева на 1 000 литра”, гласи сигналът.

 

Маджо ли е новият спонсор на “Промяната”? Младен Михалев работил с Държавния резерв под закрилата на Кирил Петков

Сделката е била за количество над 33 хил. тона, и това  “оставя печалба между 4 и 5 милиона лева”.

“В период на енергийна криза, и когато цените за крайните потребители стават непосилни, именно обвиненият от премиера е единствен участник и без да печели конкуренция”, твърди служителят на държавния резерв.

Сигналоподателят пита дали е възможно, Кирил Петков “да не знае за държавна сделка с изключително големи размери”.

 

Други наши информатори пък задават въпроса възможно ли е източникът на “Биволь” да е близък до Банкя и съвпадение ли е фактът, че медията излиза с разследване почти веднага след като Кирил Петков и Лена Бориславова подадоха сигнал до ексглавния прокурор по изрезки от вестници и пасажи в “Гугъл”, засягащи бившия премиер Борисов? Прочее статията излиза месец преди ареста му, припомнят паметливи.

 

Каквито и да са причините за разследването на “Биволь” срещу Маджо и Кирил Петков, фактите са безспорни - на 16 декември 2021 г. е сключен договор с номер 1212/16.12.2021 за закупуване на над 9 хил. т дизелово гориво за 15 033 398,72 лв. от фирма “Бент Ойл” АД става ясно от служебното писмо на председателя на агенцията Николай Василев до Министерството на икономиката и индустрията, ръководено по онова време от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

 

Вестник “Сега” алармира през лятото на 2021 г. за държавната поръчка от 12  януари 2021 г., по която са сключени три договора с „Бент ойл“ (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лв. ). Ако се добави и сделката от декември 2021, става дума за най-малко 56 млн. лв.

 

Вписаният  като номинален собственик на „Бент ойл“ Димитър Радев. фигурира като

“представител на лице, упражняващо контрол”, в професионален футболен клуб „Славия“ и е свързван с Младен Михалев - Маджо. Преди години Радев бе в управлението на фармацевтичната компания „Фарма“ в Дупница, в която

действителен собственик на основната част от капитала е съпругата на Младен Михалев

– Елена Михалева.

 

Радев фигурира и като управител на “Асет Иншурънс”, чието наименование е съзвучно с “Интернешънъл Асет Банк”.

Регистририте показват, че “Бент ойл” е изпълнила цели 669 държавни поръчки за 424 852 063,77 лв. А по оперативните програми е подизпълнител за още над 1 млн. евро – обща стойност на получените средства на ЕС са по 39 проекта.

 

Община Силистра също е сключила два нови договора за доставка на горива от началото на 2023 г. с компанията “Бент Ойл” АД, която е свързана с бизнесмена и бос на СИК Младен Михалев – Маджо.

 

Това показва профилът на общината в регистрите на Агенцията по обществени поръчки. “Народ” припомня, че Силистра е родният град на добре облечения бизнесмен.

За избор на доставчик на горива е ползвана процедура „договаряне без предварително обявление“ по Закона за обществените поръчки и сделката става чрез посредници на Софийска стокова борса.

 

Община Силистра е обявила обществената поръчка с прогнозна стойност 2 960 349 лв. на 2 декември 2022 г (петък), показва справка в документацията на търга, а крайният срок, който е обявила за подаване на оферти, е бил 5 декември (понеделник). С други думи – поръчката е обявена в петък, а в понеделник вече е приключена с приемането на оферти. На борсовата сесия е подадена оферта само от една фирма. Така се стига до сключване на двата борсови договора с “Бент Ойл” АД от 15 декември, а на 5 януари т.г. е публикувано и обявлението за възложена поръчка.

 

Че Маджо е сред кръстниците на “Промяната” намеква и канадското издание „Дейли Гардиън“ в статия от 23 май 2022 г. Ето какво пишат международните журналисти за тъмните обвързаности между власт и сенчест бизнес:

 

“С идването на сегашното коалиционно правителство с мнозинство на новата партия “Продължаваме промяната“, оглавявана от възпитаници на Харвард, се роди надеждата, че зависимостта на бизнеса и държавата от фигурите на ъндърграунда ще бъде прекратена. За съжаление, много наблюдатели в Балканската държава вече започват да виждат зад раменете на новия премиер Кирил Петков влияние от връстници на “СИК“, и по-специално това на Младен Михалев-Маджо. “Промяната" в един момент се оказва просто Hов политически чадър над старите герои на прехода и никакви антикорупционни доклади или санкции от САЩ и ЕС не могат да ги спрат.

 

Преди половин година, по повод изтеглените милиони за строителството на магистрала ,,Хемус“, МВР заяви, че банката, от която са изтеглени милионите, “в торби и дюшеци“, е свързана сбивши съратници на бившия премиер Бойко Борисов. На това описание отговаря единствено “Интернешънъл Aсeт Бaнк”, известна като “банката на Маджо”.

 

Тази информация обаче не идва от официалните власти, а от американски дипломатически доклад, разкрит от Wikileaks, съобщава известният сайт за разследване на престъпления Bird. Hовото правителство обаче все още не е реагирало на случая. По неофициална информация Маджо има преки контакти с новия премиер и благодарение на тях, въпреки сигналите от САЩ, неговата банка Интернешънъл Асет Банк е една от най-силните в страната в момента.

 

Банката е заподозряна в тесни връзки с руски пари.

 

Днес за Михалев се говори, че той отново е човекът, който ще управлява туризма в България всянка. Както вече споменахме, Михалев има стари и силни връзки със социалистическата партия БСП (създадена от бившата комунистическа партия), а настоящият министър на туризма е от тази партия”, пише базираният в Канада “Дейли Гардиън“ .

Източник: “Биволь”, “Народ”,  „Дейли Гардиън“