април 27, 2024

Митьо очите броил 150 000 евро рушвет, за да го съдят в Бургас?

Съдия Иво Хинов разпореди делото срещу него да се гледа в Бургас, където всички треперят от гангстера

https://kliuki.net/skandali/mityo-ochite-broil-150-000-evro-rushvet-za-da-go-sadyat-v-burgas-3/220206 Kliuki.net
Митьо очите броил 150 000 евро рушвет, за да го съдят в Бургас?

Несебърският наркомафиот Димитър Желязков и бандата му за рекет и търговия с дрога, вилня близо две десетилетия по Южното Черноморие, ще останат ненаказани от родното правосъдие. Тази мрачна прогноза направиха няколко независими един от друг източници от храма на Темида, след като брадясалото дело срещу Митьо Очите и свитата му се озова в Бургас вследствие на масов саботаж от съдиите от Софийския градски съд.

 

Сагата с отказа от правосъдие срещу най- яркия представител на ъндърграунда в Бургас се точи от година и половина, когато Народното събрание закри Специализирания наказателен съд, а делото срещу Митьо Очите, арестуван през далечната 2018 г. в 5-звезден хотел в Истанбул, заедно с любовницата си и с бургаския общинар Бенчо Бенчев, беше разпределено в Софийския градски съд.

 

Оттогава няколко столични магистрати си прехвърлят топката отказвайки да изпълнят задължението си да водят процеса срещу Морския Ал Капоне. Първо съдийката Петя Крънчева, на която се падна делото, поиска то да бъде преразпределено на нейната колежка Лилия Георгиева, а когато то се озова при нея, тя си направи самоотвод и връчи папките на председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев.

 

Той опита да спаси репутацията на колегите си, възлагайки делото на съдия Иво Хинов. Без да посочи основателни мотиви обаче Хинов също си е направил самоотвод и само ден след като се е отказал да съди Митьо Очите, е изпратил папките по делото на съда в Бургас. Според запознат от морската съдебна палата магистратите от Бургас ще оспорят решението на уплашения Иво Хинов и ще поискат поредно становище за подсъдност от Върховния касационен съд.

Още преди година обаче от ВКС излязоха със становище, че Митьо Очите трябва да бъде съден в София, а не в Бургас и се очаква това отново да бъде потвърдено след няколко месеца.

 

Според масовата мълва, която обикаля родния ъндърграунд, а и коридорите на Съдебната палата, тромавите юридически бюрократични процедури, прилагани от жреците на Темида с цел делото срещу Митьо Очите да не тръгне в скоро време, са щедро заплатени.

 

„Още миналото лято с понесе слух, че в София са занесени 150 000 евро, за да последват отводи на съдии от Софийски градски съд и делото да бъде пренасочено в Бургас. Публична тайна е, че в морския град няма съдия, който да прати с осъдителна присъда в затвора Митьо Очите. Желязков вече е постигнал договорка с когото трябва, че ще се размине с минимална присъда по делото за рекет, търговия с дрога и умишлени палежи и че повече няма да лежи в тъмница. Съпроцесниците му също ще се разминат със затвора – ще бъдат признати за виновни и ще се сдобият с присъди от по година-две, които  обаче вече са излежали в арестантските килии, описа предстоящия сценарий за бъдещата амнистия на Морския Ал Капоне запознат от съдебната система.

 

Представители на морския ъндърграунд пък разкриват, че Митьо Очите доброволно е сдал бизнеса с дрога по Южното Черноморие и е пренасочил интереса си към други престъпни дейности – публична тайна е, че държи част от каналджийския бизнес и контролира чрез подставени лица две дружества за бързи кредити, опериращи в Бургаския регион. Официална собственост на Митьо Очите е веригата от заложни къщи „Надежда“, която се управлява от дъщеря му Ивелина Желязкова. Твърди се, че основната дейност на заложните къщи е да изкупуват на занижени цени злато, бижута и скъпоценни камъни от хилядите украинци, установили се в Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

 

Друга печеливша дейност на Митьо Очите е свързана с таксиметровия бизнес в Слънчев бряг и Несебър, като под „контрола на мафиотския бос са над 201 таксита, возещи пътници дори през зимата срещу 4 лева на километър. Като част от империята на Желязков се сочи и бизнесът с погребални агенции в Бургаска област, контролирани от силовака му Йордан Въчев-Данчо Ларша, както и охранителната дейност, извършвана чрез „Аркус Секюрити“. Макар Митьо Очите да не се води сред официалните собственици на бургаската фирма за охрана, той използва лиценза на дружеството за да легализира доходите на свитата от лоялни към него гавази.

 

Димитър Желязков, сдобил се през далечната. 2006 г. с осъдителна присъда. като Наркобос и прострелян с дъжд от куршуми от гардове на Божо Кравата в кървава гангстерска свада, в препълнен с чуждестранни туристи ресторант в Слънчев бряг след излизането си от затвора през 2016 г., попадна на мушката на специализираното правосъдие през лятото на 2018 г. Тогава той беше главатар на свирепа банда, търгувала с дрога и налагала повсеместен рекет над туристическия бизнес в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Поморие. Митьо Очите обаче офейка от страната, предупреден, че се готви арестът му от местен прокурор, за да бъде закопчан дни по-късна заедно с любовницата си в 5-звезден хотел в Истанбул.

 

Впоследствие се оказа, че Очите е прекаран нелегално в Турция от Гърция от тогавашния председател на Общинския съвет в Бургас и мастит земеделски бос Бенчо Бенчев. Ятакът на Желязков беше подсъдим за укривателството му, но очаквано беше оневинен от съда.

 

След като Турция екстрадира Митьо Очите в България, той прекара около 3 години в арестантската килия в София, преди да го пуснат под домашен арест през лятото на 2021 г. Оттогава няма почти никакво движение по делото срещу Желязков, а съдебният процес срещу него на няколко пъти беше рестартиран заради лавина от странни юридически неуредици. Така вече 6-а година делото срещу на популярния гангстер в Бургаския регион не може да започне дори по същество, а повечето от свидетелите на прокуратурата вече са оттеглили показанията си.

Източник: Уикенд, crimesbg.com