април 19, 2024

Мутрите на Сали откраднаха Борисовата градина. Държавата безсилна пред босовете на “Капитолия”

Съдът остави грозните ламарини непокътнати, кметът Трайчо Трайков е с вързани ръце

https://kliuki.net/skandali/mutrite-na-sali-otkradnaha-borisovata-gradina-darzhavata-bezsilna-pred-bosovete-na-kapitoliya-3/198621 Kliuki.net
Мутрите на Сали откраднаха Борисовата градина. Държавата безсилна пред босовете на “Капитолия”

2 дка от най-живописната част в Борисовата градина са заграбени от Салех Асил, братовчед на митичния Фатик. Вместо да разхождат децата си и да спортуват на чист въздух, столичани са принудени да заобикалят грозните метални конструкции, под чийто покрив арабския бизнесмен е паркирал скъпи автомобили за над 20 млн.лв. Автокъщата с претенциозното име “Капитолия” е свърталище на мутри, шантонерки и гангстери. Според оперативни работници в този район се предлагали едни от най-качествените наркотици, предимно “бѐло” и кристали, клиентела също не липсвала. Дебеловрати гардове не дават пиле да прехвръкне, а столична община и кмета на район “Средец” Трайчо Трайков са принудени безучастно да наблюдават това свърталище на мръсни пари и разврат, развиващо дейност под благия поглед на съдии “с особено мнение” и корумпирани властници.

 

Съдебната сага за изхвърлянето на “Капитолия” от най-красивата и зелена част на София се точи вече 6 години. Тя е нагледен пример за корупцията и безчовечието в съдебната система. Въпреки, че автомобилното сборище е незаконно, няма сила, която да изкара Салех Асил от Борисовата градина. Последният от многобройните опити на Столична община да изрита братовчеда на Фатик завършиха с фиаско.

През лятото кметът на район “Средец” Трайчо Трайков разпореди на служителите на “Градска мобилност” да премахнат грозните метални “чадъри”, кичозната двуметрова отрада и незаконните постройки. Столичните общинари бяха подложени на нечувано за страна от ЕС унижение. Дни наред арабинът и хората му не им позволяваха да влязат в обекта, дежурните гологлави гавази на щат изведнъж решиха да си вземат “отпуск” точно по време на проверката, а докато трае суетнята, съдът излезе с услужливо решение, че видиш ли, че грозните метални “чадъри” пазят скъпите возила от градушка, ето защо демонтирането им се отлага за “неопределено време”.

 

От Столична община вярват, че този толкова живописен парцел в Борисовата градина през лятото на 2023 г. ще бъде отвоюван в полза на софиянци, така както се случи с друг елитен “бардак” в района - кръчмата “Веселото село”. Хората обаче са изморени от напразни надежди, тъй като сагата се точи повече от 5 години.

 

За символичен “баща” на “Капитолия” се сочи не кой да е, а бившият кмет Стефан Софиянски, понастоящем тъст на Васил Божков. По негово време теренът под автокъщата се озовава в “правилни” ръце след криминална сделка със “Софийски имоти”. Кражбата става на два етапа. Първоначално столичното дружество продава намиращата се върху земята сграда на съпругата на Салех Асил и фирмата й ЕТ “Минкин - Албена Минкин”. Цената е 12 пъти под пазарната. В последствие общината й дава под наем и декарите наоколо. И като с магическа пръчка, за идна нощ там изникват загражденията. Строежът на металните “шатри” е абсолютно незаконен, но на общината по онова време й трябват месеци за да осъзнае, че има проблем. Разсейването не било случайно. Салех Асил дълго време е бил съдружник с дългогодишния шеф на Дирекция “Общински строителен контрол” в СО и доскорошен началник на ДНСК Влади Калинов. Случайно “съвпадение” е фактът, че непосредствено след махането на Калинов от всички постове, общината се взема в ръце и започва реални усилия да изгони родственика на Фатик от Борисовата градина. Салех обаче се е подготвил за тези времена, преотдавайки под наем “Капитолия” на дружеството “Софтрейд”, което няма нищо общо с незаконното застрояване. И то, като “добросъвестен” собственик размахва пред съда дългосрочен договор за наем.

 

Автокъща “Капитолия” е сред първите оказиони за внос на луксозни коли от чужбина. Дълги години е управлявана от самия Фатик Исмет Шабан и всички знакови мутри и шоузвезди са негови клиенти. След убийството му през 2003 г., тя преминава в ръцете на първия му братовчед Салех Асил. Сенчестият арабски предприемач, известен с повече от топлите си връзки в КАТ и митниците, продава на година над 100 луксозни играчки на четири колела. През 2009 г. Асил за малко да падне жертва на “Наглите”, които се готвели да го отвлекат, но баровецът дал твърда съпротива и те се принудили да го пуснат. От тогава Салех ходи въоръжен с боен пистолет, заобиколен от солидна група горили.

Слухове из коридорите на Столична община носят, че предприемчивият братовчед на Фатик бил предложил сделка. Да напусне Борисовата градина, но общината да го овъзмезди с друг апетитен терен, какъвто той вече оглеждал на Околовръстното шосе в София и дори подготвял официално предложение до местния парламент.

Източник: Crimesbg.com