април 24, 2024

На вниманието на МВР и Агенция “Митници”: Трови ли хотелската верига “Сиена” туристите с фалшив алкохол от в Лозенец и Приморско?

Ракия, водка и вино се разливат от мръсни пвц туби, турист повръща след вечеря, камериерките крадат

https://kliuki.net/skandali/na-vnimanieto-na-mvr-i-agenciya-mitnici-trovi-li-hotelskata-veriga-siena-turistite-s-falshiv-alkohol-ot-v-lozenec-i-primorsko-3/198883 Kliuki.net
На вниманието на МВР и Агенция “Митници”: Трови ли хотелската верига “Сиена” туристите с фалшив алкохол от в Лозенец и Приморско?

Празниците освен за наздравици и равносметка са време много българи да изберат къде да прекарат лятната си отпуска. В търсене на най-добра оферта, на помощ идват специализираните туристически сайтове, където освен да сравнява цени и екстри, родният турист събира мнения на препатили за условията, хигиената и качеството на услугите.

Предимството на подобни платформи е, че коментарите са автентични и шансът някой злонамерено да съсипва имиджа на този или онзи хотел клони към нулата, за разлика от форуми и социални мрежи.

В опит да подберем атрактивни летни дестинации, нашият екип също се зарови да търси отзиви за високия клас комплекси по родното Черноморие, които следва да предлагат отлични условия за семейства с малки деца.

Сред океана от наистина доволни туристи, се откроиха няколко мнения свързани с хотелската верига “Сиена”, включваща луксозния, 4-звезден комплекс в Приморско под бранда “Siena Palace” и не по-малко бляскавия на пръв поглед“Siena Premium Retreat” в Лозенец. Обратната връзка от страна на клиентите меко казано ни притесни, ето защо публикуваме оценките без редакторска намеса, давайки право на отговор на всеки, почувствал се засегнат.

Като оставим на страна дежурните оплаквания от шум, ниска хигиена в стаите, нулева култура на обслужване от страна на персонала, крадливи камериерки, косми в басейна и запушена канализация, не можем да подминем с лека ръка сигнала, че в хотелите от верига “Сиена” се предлагат наливни спиртни напитки, без бандерол, запечатани в пластмасови туби с неизвестно съдържание. За това първа свидетелства потребителката Лора Георгиева под т.3 в списъка си с негативни преживявания:

“Алкохолът ни го наливаха от пластмасови туби и пвц бутилки за минерална вода. Както виното, така и твърдия алкохол. Значи ли това, че са ни предлагали фалшив наливен алкохол, което е забранено и опасно?”, пита дамата, но отговор от страна на ръководството липсва.

Потвърждение на думите й дава и друга посетителка, Каролина Минекова, която също е забелязала, че спиртните напитки се разливат от туби на бара. На въпрос защо не им покажат бутилките с бандерол, барманът отвърнал язвително, че тъй като гостите пиели много, персоналът предварително присипвал алкохолното съдържание в общ съд за по-лесно. Г-жа Минекова обаче настоява данъчните да извършат проверка “за да не се изтрови народа”.

По някаква ирония, без да дава мнение за качеството на пиячката в хотел “Селена”, посетител с малко име Димитър разказва как след вечеря в комплекса им в Приморско е получил остро стомашно неразположение, придружено с повръщане. Вместо да извикат линейка за клиента, платил минимум хилядарка за почивката, от рецепцията го оставили да се оправя сам. Фактът, че от тоалетката в банята му бил изчезнал скъп и марков парфюм оставяме без коментар.

Тук е мястото да припомним, че предлагането на спиртни напитки без бандерол в хотелските комплекси не е досадна немърливост, а криминално престъпление. Като член на ЕС, от 2007 г. България има задължение да предлага твърд алкохол единствено и само в стъклени разфасовки, надлежно облепени с акцизен бандерол. Така освен приходи в хазната, държавата гарантира, че напитките са произведени от лицензиран винпром и са безопасни за здравето. Над 10 години Националната лозаро-винарска камара алармира, че масова практика е хотелите по Черноморието да купуват нелегално водка, ракия, джин, мастика и уиски от гаражни производители и “казани”, които после щедро разливат на прежаднелите за евтина скоросмъртница летовници. Съмнителните течности са силно отровни и обикновено се забъркват от долнокачествен спирт, оцветители и есенции, предназначени за перилни препарати и козметика. Ето защо не е чудно, че един от героите на днешния ни разказ Димитър, се е скъсал от повръщане след вечеря в иначе баровските ресторанти на веригата. На година само един хотел с капацитета на “Siena Palace” и “Siena Premium Retreat” може да спести близо милион лева от налози върху “твърдото гориво”, прогнозират експерти.

Справка в търговския регистър сочи, че управител на елитните хотели “Сиена” е г-жа Росица Колева чрез дружеството “Еврос -Кип“ ЕООД. Тя редовно получава награди за качество на предлаганите от нея туристически услуги. Как хората, връчили й престижните сертификати биха погледнали на жалби от подобно естество, предстои тепърва да разберем.

Задължение на Агенция “Митници” и Министерството на финансите е да проверяват хотели и питейни заведения за вида и качеството на алкохола, но както често става у нас, или липсват достатъчно инспектори, или част от проверяващите са на втора заплата към хотелите за “да си траят”.

До тогава натровените и повръщащи туристи ще се множат, а България заслужено ще бъде на опашката в световните класации, на пук на прекрасните си природни дадености.