април 20, 2024

Наглият Георги Христов отново се изложи

Опитът му да финтира фонда претърпя пълен провал 

https://kliuki.net/skandali/nagliyat-georgi-hristov-otnovo-se-izlozhi/167900 Kliuki.net
Наглият Георги Христов отново се изложи

Певецът Георги Христов, който се самообяви за най-големия глас на българската поп музика, изнагля до краен предел.

Запознати издават, че е поискал държавата да финансира започналото му през пролетта национално турне. 

Дали от притеснение, че няма да има достатъчно публика или просто от алчност, няма как да знаем. Факт е, че изпълнителят се е пробвал да покрие разходите за изявите си за сметка на Национален фонд „Култура“.

Номерът му обаче не минава и в края на януари тази година охулваният министър Наско го отсвирва. Така изпълнителят на „Черно и бяло“, който често се оплаква от „евтинията и бездарието“ на съвременната българска поп музика, е принуден да си плати сам срещите с екзалтираните си фенове. Държавата от своя страна си запазва парите, за да финансира творци, които вероятно се нуждаят повече от тях.

Припомняме, че Национален фонд „Култура“ бе създаден през 2000 година с идеята да подкрепя некомерсиални проекти, които заради спецификата си ограничена аудитория няма как да се самоиздържат. В нито една от програмите, както можем да се досетим, не е посочено, че парите ще се раздават на певци или групи, камо ли пък на „мегазвезди“, за да си плащат концертите, за които така или иначе продават скъпи билети. Дори напротив, подобни своеволия са изрично забранени, обясняват запознати.

Ограниченията при раздаването на държавната пара принуждава Георги Христов да опита да финтира фонда. Той кандидатства с проект на стойност 99 008 лева, който трябва да финансира творческата дейност за цялата 2022 година. Искането носи помпозното заглавие „План за устойчиво развитие, работа в дигитална среда и повишаване качеството на събитията и продуктите на организацията“ и е подадена от фирмата на певеца „Георги Христов Продакшън БГ“.

От описанието на проекта се разбира, че изпълнителят се кани да развие „своята електронна творческа дейност и създаде нови канали и платформи за непосредствена електронна комуникацията с публиката“. Зад тези клишета се крие създаване на сайт със снимки и видеоклипове от предишни изяви на звездата. Дейност, която спокойно може да излезе на Христов сума от порядъка на 3-4 хиляди лева, а не исканата субсидия в размер на почти 100 бона.

Журито, начело с министър Атанас Атанасов бързо разконспирира врътката. 
Рецензията им за помпозния проект е безжалостна. Оценителите ясно посочват, че зад купищата общи фрази, реално се крие искане да бъде финансирано лятното му турне.
Източник: Уикенд
 

Наглият Георги Христов отново се изложи