юни 17, 2024

Най-старият мечок в България – Чарли, приключи земния си път

В последно време мечокът спрял да ходи и да се изправя

https://kliuki.net/liubopitno/nay-stariyat-mechok-v-balgariya-charli-priklyuchi-zemniya-si-pat/223199 Kliuki.net
Най-старият мечок в България – Чарли, приключи земния си път

След като преди ден издъхна най-старият мечок в парка край Белица – Чарли, броят им там вече е 16. Заради силни болки в костите и ставите, в един момент спрял да се изправя на задните си лапи.

 

Паркът обяви тъжната вест със специално прощално съобщение, от което става ясно, че Чарли е страдал от силна скованост и е накуцвал със задните крайници, които много бързо прогресирали.

„Въпреки нашите усилия и интензивното медицинско лечение, той не реагира добре на него и трябваше да вземем най-трудното решение – да го пуснем да си отиде“, се казва в съобщението.

Припомняме, че бившият „танцуващ мечок“ бе спасен през 2004 г. като животът му преди това е бил изключително тежък и животното е било подложено на нечовешки страдания. Подобно на други негови събратя, които са били част от жестоката „развлекателна“ практика, Чарли е носил халка през носа си и когато не е изпълнявал „нарежданията“, е бил оковаван до дърво в задния двор на собственика си.

 

Чарли е сред първите обитатели на парка край Белица, където прекарва две десетилетия.

„Можем да кажем, че той бе истински цар сред мечките. През последните няколко години гледачите му се грижеха за нуждите му на възрастен мечок с ежедневни упражнения и много лакомства, като му осигуряваха удобни пространства за почивка и уединение, колкото е необходимо“, се посочва още в съобщението.

 

„Чарли обичаше водата и всеки път, когато в заграждението му имаше поток, той прекарваше дълго време в игри. Преди мечокът беше част от най-стабилната група в парка, но накрая споделяше заграждението само с любимата си мечка Дана, наслаждавайки се на приятелска компания“, завършва информацията на гледачите на Парка за мечки.

Източник: Уикенд