март 29, 2024

Не е за вярване какви ги върши Костадин Костадинов в редиците на „Възраждане“

https://kliuki.net/skandali/ne-e-za-vyarvane-kakvi-gi-varshi-kostadin-kostadinov-v-redicite-na-vazrazhdane/166632 Kliuki.net
Не е за вярване какви ги върши Костадин Костадинов в редиците на „Възраждане“

Думите на Гунчева се оказаха истина

Народният представител Елена Гунчева, която наскоро напусна редиците на „Възраждане“, алармира за нова афера в партията.

Вероятно си спомняте, че неотдавна Елена Гунчева разкри, че лидерът на партията Костадин Костадинов, по-известен като Костя Копейкин прибира средствата за представителни разходи на депутатите си. Към днешна дата тя освети и нова  злоупотреба с парите от партийния членски внос, като също както безотчетните средства на депутатите и тук не става въпрос за малки суми.

Не е за вярване какви ги върши Костадин Костадинов в редиците на „Възраждане“

Съгласно правилника на парламента, освен огромната си заплата, всеки от народните представители получава и добавка за представителни разходи, която е в размер на 2/3 от месечната им заплата. Казано с други думи става въпрос за сума от порядъка на 3 600 лева.

С тези пари депутатите могат да плащат на сътрудниците и експертите си, да поддържат приемните в избирателните си райони, както и да покриват други разходи, свързани с тяхната дейност. Вместо да бъдат използвани за работа и законотворчество обаче, тези немалки суми били прибирани от Костадин Костадинов, без каквито и да било обяснения по въпроса. Това обяви наскоро напусналата „Възраждане“ Елена Гунчева.

Припомняме, че партията има в НС 13 депутати, които се заклеха в началото на декември миналата година. На практика това означава, че само в рамките на последните шест месеца в бездънния джоб на лидера на партията, са влезли приблизително 265 хиляди лева.

Копейкин дори не си направи труда да опровергае скандалното разкритие на Гунчева като само допълни, че събира парите с изричното съгласие на парламентарната група.

Отново според неговите твърдения, тези средства били използвани за дарение на закъсалите партийни членове. Оказва се обаче, че дадените от Костадинов примери за благотворителност не покриват дори 10% от парите, които е прибрал в джоба си. Освен това не става ясно и каква е съдбата на останалата сума.

Партиен активист коментира иронично, че може да се нуждае от тези средства за покупката на нова баровска вила, пореден апартамент на жена му или пък за издръжка на любовницата.

След направеното от Гунчева разкритие, столични членове на партията направили опит да получат повече информация за похарчените депутатски средства. Въпросите им обаче, както вероятно сами бихте могли да се досетите, били подминати с ледено мълчание от страна на Костадинов.

Същата мистерия е обгърнала и парите от месечния членски внос, плащани от десетките хиляди членове на партията.

В същото време във финансовия отчет на „Възраждане“ до Сметната палата за миналата година, в графата „членски внос“, е записана кръгла нула, без значение, че активистите внасяли редовно своята лепта.

Елена Гунчева алармира, че само в Пловдив по време всяко от събранията били събирани по 300 лв., а понякога и повече, при това по два пъти в месеца.

Като сравнения тя прилага копия от отчети на други партии, които си декларират чинно парите от членски внос.

Публикацията на Елена Гунчева в социалната мрежа Фейсбук бързо предизвика вълна от коментари от партийни активисти от различни градове на страната. Те потвърждават това, че от тях е бил събиран ежемесечно членски внос като сумите са изпращани към централата на партията в София.

За получаването на парите отговарял столичния координатор Александър Арангелов, за когото активисти разкриват, че е дясната ръка на Копейкин, без оглед на скандалната му биография.

Като пръв помощник на Копейкин, Арангелов е натоварен и със задачата по избора на кадри на партията, както и плащането на автобусите, с които партията кара тумби цигани и активисти от цялата страна за протестите в София.

Преди да се превърне в защитник на Путиновата кауза, Арангелов е работил като полицай в столичното 3-то РПУ. Кариерата му обаче приключва рязко през 2008 г., след като срещу него бива подаден сигнал от собственик на автосервиз.

Потърпевшият разкрива, че Арангелов му поискал сумата от 2 000 лв., за да прекрати водено срещу него разследване. Полицейският рекетьор обаче бива задържан при получаването на първата вноска от сумата в размер на хиляда лева, след намесата на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР.

Арестът бива публично огласен от прокуратурата, а Арангелов е позорно изритан от системата. Срещу него бива заведено и дело за изнудване и получаване на подкуп.

Факт е, че човек с подобно минало трудно би направил кариера където и да е, камо ли в повечето български партии, колкото и да са обрасли от обръчи и корупционни афери.

Очевидно обаче при „Възраждане“ това не важи. Нещо повече, след като не успява да влезе в НС, Арангелов е назначен за съветник по „Сигурност и противодействие на корупцията“ на колегата му депутат и зам.-председател на партията – Иво Русчев.

Източник: Уикенд