юли 23, 2024

Нико Тупарев арестуван, за да му откраднат 9 милиона

300 бона е поискал съдебен брокер, за да уреди превземането на три от фирмите на известния тв продуцент

https://kliuki.net/skandali/niko-tuparev-arestuvan-za-da-mu-otkradnat-9-miliona-2/226351 Kliuki.net
Нико Тупарев арестуван, за да му откраднат 9 милиона

За да уреди ареста и повдигането на напълно измислени и несъстоятелни обвинения срещу Нико Тупарев, съдебен брокер е поискал 300 000 лева. Според твърденията, въпросната оферта е отправена към съдружника и братовчед на Тупарев – Александър Тошев, по-известен като Джони Каскета, когото телевизионният продуцент посочи като вдъхновител на грабителската схема. Макар сумата да звучи доста внушително, абсолютно си струва, убедени са запознати. В случай, че планът бе успял, Тупарев щеше да се прости с три от фирмите си – „Лайм“, „Куба Либре“ и „Ен Джей Пропърти“, на чието име се водят недвижими имоти за близо 9 млн. лв.

 

Нека не се заблуждаваме – след разстрела на съдебния брокер Мартин Божанов – Нотариуса, схемите с уреждане на дела си продължават с пълна сила. Магистратите, които години наред работят с Нотариуса, бързо си намират нов човек, който да им посредничи при взимането на рушветите. Не е ясно дали поисканите 300 бона за „опраскване“ на Нико Тупарев са платени, но действията на повдигналия му обвиненията прокурор Димитър Франтишек нямат много общо с правото, коментират потресени юристи. Да припомним, че Франтишек е герой от разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“. Там отново става дума за кражба на фирми, банкови сметки и кюлчета злато след повдигане на  скалъпени обвинения от закритата вече специализирана прокуратура, когато жертва на прокурорския произвол става бизнесменът Илия Златанов. Тогава му се размина но след скандала с Нико Тупарев срещу Франтишек започна проверка след нареждане на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Според запознати, Сарафов е бесен на прокурора и е възможно дори да бъде поискано отстраняването му от ВСС.

Номерът с опраскването на Тупарев, за чест на съда, не мина. След 24 часа в ареста Софийският градски съд го пусна на свобода, без мярка за неотклонение. В своето определение магистратите посочиха, че няма нито едно доказателство, че продуцентът е откраднал 1,4 млн., от фирмите, в която е съдружник с Джони Каскета. За сметка на това в материалите по делото има данни, че Тупарев може да е жертва на грабеж. Тях прокурор Франтишек обаче странно защо е пропуснал да разследва.

 

След като излезе на свобода, продуцентът разказа, че още преди няколко месеца е пуснал сигнали до МВР и прокуратурата как Джони Каскета, който е негов братовчед, пробва с фалшиви документи да му отмъкне фирмите „Лайм“, „Куба Либре“ и „Ен Джей Пропърти“, възползвайки се, че е техен управител. Джони Каскета пробутва изцяло фалшиви документи, според които трите фирми имат да връщат огромни заеми на негови близки. След като парите не са платени, кредиторите завеждат дело и опитват да вземат струващите милиони левове имоти. А те никак не са малко. Само „Куба Либре“ е собственик на огромни търговски помещения и апартаменти в престижни столични квартали. Отделно същата фирма има и няколко застроени парцела в Царево. Общо имотите се оценяват на близо 4 млн. лева. С имущество за по 3-4 млн. са и другите две фирми – „Лайм“ и „Ен Джей Пропърти“.

 

След като Тупарев се светва, че става нещо нередно и иска документите за уж получените заеми, братовчедът Джони директно пробва да открадне фирмите. Изготвени са фалшиви договори, според които телевизионният продуцент му продава своите акции в „Лайм“, „Куба Либре“ и „Ен Джей Пропърти“. Интересно е, че продажбата е станала през февруари 2022 г., но Джони Каскета пробва да се впише като собственик в Търговския регистър чак през април тази година.

 

Явно две години не е намерил време за това. Договорите за  продажба на акции са заверени пред нотариус Валентина Георгиева в присъствието на Нико Тупарев. Само че той изобщо не си спомня за това. Според запознати се касае за напълно фалшив документ, тоест някой е изфабрикувал  подписа на продуцента на „ВИП Брадър и „Ергенът“. Ченгета разказват, че нотариус Георгиева преди години бе разследвана заради заверка на подобен договор, след което частна фирма пробва да открадне от Столичната община десетки декари терени в центъра на столицата.

 

Телевизионният продуцент Нико Тупарев разбира, че е продал фирмите си едва, след като документите са внесени в Търговския регистър. Да припомним, това става през април 2024 г., около 2 години след самата сделка. Адвокатите на Тупарев моментално подават жалба, а с решение на съда вписването на новия собственик Джони Каскета е спряно.

 

С това обаче сагата не свършва. Братовчедът Джони пробва нова врътка. Макар делото за собствеността на фирмите да предстои да се гледа, Каскета взема решение да приеме нов съдружник. Това е – изненада! – неговата съпруга Вероника Иванова. Преди няколко седмици тя купува дялове в трите фирми с имоти за милиони. Следва фиктивно вдигане на капитала, с което Иванова да придобие 97% от акциите. За потрес на истинския собственик Нико Тупарев, който наивно разчита, че полиция и прокуратура ще разследват как е ограбен с фалшиви документи.

 

Малко преди да бъде арестуван от прокурор Франтишек, Тупарев все пак успява да спре със съдебно решение измамното вдигане на капитала. Това е само малка победа. За да си върне трите фирми с имоти за милиони, Нико Тупарев ще трябва да води доста дела. Според юристи шансът това да се случи е голям. Няма съмнение, че подписът на Тупарев под договорите за продажба на неговите акции е доказано фалшив. Дори и след поредния неуспех, мераците на братовчеда Александър Тошев – Джони Каскета, не секват.

 

„Последното действие предприето от Александър Тошев, е именно фабрикуването на сигнала срещу мен за длъжностно присвояване. Именно на база на този сигнал, прокурор със съмнителна репутация (Димитър Франтишек – бел. авт.) изготвя неиздържаното и според СГС от правна гледна точка обвинение“, обяви тв продуцентът в свое изявление пред медиите.

 

запознати твърдят, че Джони Каскета до последно е вярвал, че може да използва прокуратурата като бухалка за саморазправа със своя роднина.

Александър Тошев отдавна парадира със стабилните си връзки в политическите и съдебните среди. Не е тайна, че той е изключително близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Благодарение на това, докато Цветанов е №2 в ГЕРБ, фирмите на Каскета са ангажирани с провеждането на предизборните кампании на ГЕРБ в цялата страна.

 

Според публикации в медиите Александър Тошев – Джони, ръководи конгломерат от фирми, наречен „Кантората“, намираща се на столичната ул. „Янтра“ 12. През „Кантората“ години наред, докато Цветанов е ключов политически играч, са преминавали всичките обществени поръчки на БНР за милиони левове. Интересите на Тошев са разностранни – от автотранспорт и извършване на годишни технически прегледи през  изграждане на спортни съоръжения, сделки с недвижими имоти и разработка на компютърни игри до импресарска и рекламна дейност. Той например държи около една трета от билбордовете в София, за което, както е известно, е необходима стабилна политическа протекция. Да не пропуснем и продажба на кебапчета - тя също е в сферата на бизнес интересите на Тошев.

 

Далеч по-интересни обаче са приключенията му по морето. Още през 2012 г. една от компаниите му печели концесията на плажа „Мечата дупка“ край Царево. Оттогава се засилва и интересът му към запълването на брега с хотели и вилни селища. Следват обвинения от еколози в незаконно строителство и унищожаване на природата. В тези проекти неизменен негов съдружник е Ангел Цигуларов, дългогодишен общински съветник в Царево и областен координатор на ГЕРБ в района.

 

И докато сагата между Нико Тупарев и Александър Тошев изглеждаше в разгара си, преди дни до медиите се получи странно съобщение. То гласи, че двамата родственици са подписали споразумение и разделят бизнеса си. Очевидно в момента

са сключили примирие. Нико Тупарев заяви, че на този етап е в „отлична комуникация с Александър Тошев и двамата изглаждат споровете си“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com