април 27, 2024

ОЛАФ разследва за корупция скандалния кмет на Приморско

Витаят съмнения около пречиствателната станция за 22.5 млн. лв., изградена с европейски средства

https://kliuki.net/skandali/olaf-razsledva-za-korupciya-skandalniya-kmet-na-primorsko-4/209020 Kliuki.net
ОЛАФ разследва за корупция скандалния кмет на Приморско

Кметът на Приморско Димитър Германов е разследван от Европейската служба за борба с измамите Димитър Германов за финансови злоупотреби в размер на стотици хиляди левове по изграждането на кръговото кръстовище на морското курортно градче.

 

Разследването е стартирано преди два месеца и е под надзора на български прокурор от екипа на Лаура Кьовеши, който е дал становище, че Германов следва да бъде привлечен като обвиняем.

 

Това е основната причина градоначалникът на Приморско да не бъде номиниран за четвърти кметски мандат от листата на ГЕРБ.

Вместо него партията издига кандидатурата на младият Иван Гайков, който се ползва с безупречна репутация сред жителите на Приморско и за когото социологическите изследвания сочат победа още на първи тур. Запознати твърдят, че лично Бойко Борисов е поискал смяната на кмета и изхвърлянето му от партийната структура.

 

Твърди се, че срещу Германов има множество постъпили сигнали за корупционни действия, като най-сериозното от тях е за отклонени над 3 млн. лв. за реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция в Приморско и Китен. Обновената станция за отпадни води беше открита през лятото на 2020 г., след като държавата отпусна 22.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Част от парите бяха използвани за изграждането на пътища до пречиствателната станция, като именно около градежа на инфраструктурата са се извършвали финансовите злоупотреби за милиони левове. До този момент от прокуратурата в Бургас не са повдигнали обвинение срещу кмета на Приморско.

 

Не така стои обаче въпросът с разследването, което Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) води срещу Димитър Германов. Сигналът там е подаден през март 2023 г. От структурата на Лаура Кьовеши са установили тройно и четворно завишаване на цените на кабели, ремонтни части за канализация и водопроводни тръби, които бяха подменени при изграждането на кръговото кръстовище на входа на Приморско през 2020 г. по този проект морското градче усвои 2.1 млн. лв. финансиране от ЕС по Програмата за развитие на селските райони се изпълняваше, местният активисти и първи шампион в риалити формата „Биг Брадър“ Здравко Василев алармира за надписването на фактури.

 

ОЛАФ разследва за корупция скандалния кмет на Приморско

Впоследствие отмъстителният Германов надъха цялата общинска администрация срещу Здравко, но нито една от множеството наказателни проверки срещу дребния ресторантьорски и хотелски бизнес на Гларуса не успя да установи дори едно негово нарушение. Последният трети кметски мандат на Димитър Германов в Приморско е отчетен като тотален провал от бургаската структура на ГЕРБ и от кмета на Бургас Димитър Николов, който също е настоял ветеринарят да бъде изхвърлен на всяка цена, ако ГЕРБ иска да спечели и този път местните избори в Приморско.

 

Твърди се, че брожението срещу Германов е започнало още през есента на 2021 г., когато кметът на Приморско плавно преминал в отбора на президента Румен Радев. През последната година от управлението си Германов се забърка в схеми с областния управител на Бургас Мария Нейкова, спусната от служебните правителства на президента Радев

 

Сред най-скандалните афери е тази с отпуснатите 1,5 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на 700 метра от крайбрежния път Приморско – Китен в началото на месец май. За да бъдат спешно усвоени средствата, избраната фирма изпълнител на проекта – старозагорското дружество с 2 лева капитал „Пътстрой - С“, управлявано от Димчо Димов, премахна изцяло пътната настилка и постави бордюри, преди да изостави крайбрежната пътна отсечка точно на старта на летния сезон. Фирмата обаче е получила авансово изцяло парите за пътя и е под огромна въпросителна, че ще съумее да изгради пътя до края на календарната година. Със сигурност дружеството, за което се мълви, че е свързано с Германов и с доскорошния областен управител на Бургас Мария Нейкова, ще иска още средства за довършване на 700-метровата пътна отсечка.

 

Разораният крайбрежен пътен участък беше една от основните причини за хаоса, който настъпи след библейския потоп, залял Царево, тъй като отсечката беше на практика непроходима и не успя да поеме трафика от автомобили след затварянето на основния път Приморско – Царево.

 

„Германов се заигра с областния управител на Бургас Мария Нейкова и на практика осигури финансирането на предизборната й кампания за кмет на Бургас чрез няколко ударни и бързи съвместни схеми за милиони левове. Доскорошната областна управителка обаче няма особени шансове срещу Димитър Николов“, коментират изборни наблюдатели по Южното Черноморие.

 

Новината за ритуалното обезглавяване на Димитър Германов е приемана с бурни овации от жителите на Приморско, които отдавна не крият гнева си срещу градонаХалника. За 12-годишното си управление Германов нито един път не е нощувал в Приморско и се е срещал очи в очи с малцина местни жители.

 

Кметът се обгради с администрация от Бургас и на практика след 16 ч. следобед, когато той си тръгва със служебната лимузина, град Приморско беше оставен на произвола на съдбата. Отделен е въпросът, че всеки ден общината плащаше баснословни суми за горивото му до Бургас, където той живее.

 

Приморско настръхна срещу Димитър Германов и миналата седмица по време на незапомнения порой, когато кметът позорно избяга от града и изобщо не се яви на работа, за да успокои съгражданите си и да координира работата на служителите си в пороя. Вместо това тръгна да спасява скъпата си каравана, която държи на „Градина“, за да не се набива на очи в ръководеното от него Приморско.

Източник: Уикенд, crimesbg.com