май 03, 2024

Опорочен ли е изборът на „Спортист на годината“?

Редица спортисти оплюха годишната класация

https://kliuki.net/skandali/oporochen-li-e-izborat-na-sportist-na-godinata/215986 Kliuki.net
Опорочен ли е изборът на „Спортист на годината“?

Изборът за „Спортист на годината“ на България се оказа под сериозен прицел. Вече няколко дни след крайното класиране известни имена излязоха и заявиха, че това състезание е опорочено от години.

 

Очаквано победител в тазгодишното издание е Александър Везенков, който започна да играе в НБА и вече прави фурор с изявите си. Той събра 1009 точки. Регламентът предвижда гласуване на спортни журналисти и отделно вот дават феновете. Григор Димитров и Петър Мицин запълват тройката. Алберт Попов е четвърти. На пето и шесто място са Карлос Насар и Нургюл Салимова.

 

Именно от тях излезе и недоволството след класацията, което всъщност е прецедент. Шахматистката, която остана шеста излезе на сцената и каза само „Благодаря“. Избегна и коментар пред медиите. Карлос Насар пък си позволи да говори за опорочаване на избора и дори сподели, че има много разочаровани спортисти. Майка му още след класацията в социалните мрежи се присмя на третото място на Петър Мицин, който има отличия, но само при юношите. Именно неговото място стана обект на критики и от изключения от федерацията по плуване Антъни Иванов, от Карлос Насар, сестри Стоеви и други. Голяма част от спортистите заявиха, че не биха присъствали повече на такава церемония. Според тях класацията се прави чрез метода на PR и мястото на даден спортист в медиите, а не на база резултатите и отличията му.

 

Източник: Фейсбук