април 27, 2024

Пребиха шефа на американския ТЕЦ Васил Щонов в кръчмата на Жоро Касапина

https://kliuki.net/skandali/prebiha-shefa-na-amerikanskiya-tec-vasil-shtonov-v-krachmata-na-zhoro-kasapina-2/220537 Kliuki.net
Пребиха шефа на американския ТЕЦ Васил Щонов в кръчмата на Жоро Касапина

Изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3”, известна като една от двете американски централи – Васил Щонов, е бил брутално пребит в Стара Загора.

 

Братът на докторката и тв водеща Неделя Щонова пострадал в кръчмата Кавали, където като охранител работи подсъдимият колач на Дебора – Георги Николаев Георгиев – Жоро Касапина, кълцал ученичката с макетно ножче.

 

Визитката на Васил Щонов отпреди 10 години

Зверството, за което МВР-Стара Загора услужливо мълчи, се разиграло навръх Нова година на партито на енергетиците от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3”. Запознат твърди, че 51-годишният бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Георги Близнашки прекалил с алкохола и се стигнало до скандал гардовете, след което започнал и побоят.

 

Управата на кръчмата предвидливо изтрила записите от охранителните камери, запечатали мелето, а полицията в Стара Загора така и не дала гласност на престъплението. Припомняме, че през май 2021-а т.нар. политик Кирил Петков като служебен министър на икономиката набута Васил Щонов в надзора на единствения държавен трезор – Българската банка за развитие, за да бъде изхвърлен през декември 2022-а.

 

Само преди месец пък ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, спря работа, след като НЕК вече не изкупува ток ѝ на преференциални цени. На 20 февруари изтече договорът между ТЕЦ-а и НЕК, който бе за 15 години.

Тогава изпълнителния директор Васил Щонов твърдеше, че спирането е временно.

„На този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката ѝ за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри“, твърдеше ден след спирането братът на докторката и тв водеща Неделя Щонова.

 

Само дето това се оказа опашата лъжа – вече е планирано масово съкращения на една трета от работниците, т.е., около 160 човека.

 

Те ще получат между 6 и 12 месечни заплати, вместо обещаните 20, и ще се регистрират на борсата на труда. Там, според стажа си, ще вземат в продължение на до една година 60 процента от досегашните си доходи. Междувременно ще се работи за тяхната преквалификация и повторната им заетост на други места и бъдещите проекти на електроцентралата.

 

ТЕЦ „Марица Изток 3“ бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания „КонтурГлобал“, която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. „КонтурГлобал“ продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в „Юнайтед груп“ – собственикът на „Виваком“.

Източник: narod.bg