април 27, 2024

ПРЕДИЗБОРЕН СКАНДАЛ! Кандидат кмет на Приморско прибра 1 млн. лв. от бизнес с общината

Несменяемият архитект на морското градче Петко Гечев и кума му държат първият и единствен частен кадастър в България

https://kliuki.net/skandali/predizboren-skandal-kandidat-kmet-na-primorsko-pribra-1-mln-lv-ot-biznes-s-obshtinata-4/211593 Kliuki.net
ПРЕДИЗБОРЕН СКАНДАЛ! Кандидат кмет на Приморско прибра 1 млн. лв. от бизнес с общината

Кандидатът за кмет на Приморско и дългогодишен заместник на настоящия градоначалник на морското градче Димитър Германов – арх. Петко Гечев, е усвоил неправомерно приблизително 1 млн. лв. от съвместния си бизнес с Община Приморско, установи разследване. Въпреки очеизваждащият конфликт на интереси на Петко Гечев, дефиниран в чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията, данните за длъжностното присвояване от нерегламентирания бизнес на Гечев в особено големи размери, постъпили в КПКОНПИ, вече месеци наред са игнорирани от Антикорупционната комисия.

Петко Гечев заема ръководни длъжности в Община Приморско от края на 90-те години на миналия век, когато е назначен от тогавашния кмет Димитър Димитров за главен архитект на курортното градче, а впоследствие и за началник на Дирекция „Устройство на територията“. Още тогава Гечев поставя темелите на успешния си бизнес за сметка на обществения интерес – неговия баща става партньор на Община Приморско в създаденото смесено акционерно дружество, което държи единствения ресторант на пристанището в курортното морско градче. Според сключения договор Гечев изгражда ресторанта на кея върху земя, предоставена му от Община Приморско, като собствеността се поделя поравно – 50 на 50. Идеята е общото АД да преотдава под наем ресторанта, а постъпилите приходи да отиват за поддръжката на пристанището.

ПРЕДИЗБОРЕН СКАНДАЛ! Кандидат кмет на Приморско прибра 1 млн. лв. от бизнес с общината

От ресторанта на пристанището на Приморско зам.-кмета на града и настоящ кандидат за градоначалник Петко Гечев е ощетил с около 1 млн. лв. общинската хазна, но от КПКОНПИ вече втора година игнорират постъпващите сигнали от местни общински съветници.

Оттогава вече повече от 20 години в общинската хазна на Приморско постъпва ежегодишно сумата от 500 лева – уж половината от наемната цена на ресторанта.

„Схемата на Петко Гечев е проста, но ефективна – отдава под наем ресторанта срещу 50 000 лева всеки летен сезон, но парите му се плащат на ръка от частните наематели, като се оформят документи, според които наема е символичен – 1000 лева. Чрез тази врътка главния архитект на Приморско е прибирал приблизително 1 милион лева за сметка на Общината“, разкрива доскорошен общински съветник от Приморско.

През 2020 г., когато около пристанищната афера на Петко Гечев се разшумява и е пратен сигнал срещу него до КПКОНПИ, наемът на ресторанта все пак е вдигнат, пък макар и символично, на 5 000 лева, а в общинската хазна постъпва сумата от 2 500 лв.

Според жителите на Приморско незаконната схема на Петко Гечев с ресторанта към пристанището е основната причина за дългоотлагания ремонт на кея и разширяването на пристанището. „Ако се пристъпи към ремонтни дейности, заведението трябва да бъде разтурено за сметка на лодкостоянките и финансовите потоци към Петко Гечев ще спрат“, твърдят местните рибари. Неотдавна от рибарското сдружение в Приморско посрещнаха на нож Гечев, който се яви пред тях на предизборна среща, за да им показва старите си скици за реновирането на пристанището от предните избори, но си тръгна посрамен и обруган.

С името на Петко Гечев и неговия кум – някогашния инженер на Община Приморско и настоящ кандидат за общински съветник Дамян Петков, се свързва първия и единствен в България частен кадастър. Вече от над 20 години архитектурното студио на Гечев „А5“ и частното геодезично дружество „Геопроект“ на кума му Дамян Петков изготвят всички градоустройствени ПУП-ове, квартални разработки и необходимите проекти, нужни за издаване на разрешение за строеж на територията на Община Приморско.

„Навремето Дамян Петков влезе като инженер в общината, за да сложи ръка върху цялата база данни на Имотния регистър и кадастралните карти и за да монополизира напълно този бизнес.

Оттогава тандема Гечев – Петков е незаобиколим фактор и на практика контролира напълно кадастъра в Приморско. През годините и други пректантски и геодезични фирми опитаха да влязат в морското градче, но всички опити да бъде разтурен монопола върху частния кадастър на Приморско завъшиха с неуспех“, разказва общински съветник от морското курортно градче.

Шансовете на „вечния“ главен архитект и заместник-кмет на Приморско Петко Гечев да седне на кметския стол в най-западналата морска община на юг от Бургас са нищожни, но някои местни жители се опасяват от слуха за масова покупка на гласове, който обхожда града. Още на старта на предизборната си кампания заместник-кмета Гечев беше уличен, че е подарил двудневна почивка в тузарски хотел в Пампорово на 200 служители на общинското предприятие „Чистота и озеленяване“, за да спечели благоразположеието им. Извършената проверка за покупка на гласове от полицията в Приморско обаче не установи нарушения, а никой от разпитваните служители не потвърди слуха, че на вечеря в Пампорово са им обещавани по 300 лева, за да гласуват за Петко Гечев.

ПРЕДИЗБОРЕН СКАНДАЛ! Кандидат кмет на Приморско прибра 1 млн. лв. от бизнес с общината - Снимка 2

Несменяемият архитект на Приморско Петко Гечев (вляво) и кума му Дамян Петков са монополизирали и превърнали в частна собственост кадастъра в морската община.

Източник: lupa.bg