април 27, 2024

РАЗСЛЕДВАНЕ: Министър на ПП се готви да открадне изборите?

https://kliuki.net/skandali/razsledvane-ministar-na-pp-se-gotvi-da-otkradne-izborite-2/220023 Kliuki.net
РАЗСЛЕДВАНЕ: Министър на ПП се готви да открадне изборите?

Предстоящите избори за Европейски парламент и евентуалният предсрочен вот у нас са сериозно застрашени да бъдат компрометирани. В схемата са познати фигури от „Продължаваме промяната“, а конците се дърпат лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, показва разследване на „Филтър”.

Останалите участници в заверата са близки, приятели и роднини – нещо, което се превръща в практика за „Промяната“ от зачатието на партията досега. Междувременно честността на вота за евродепутати е особено чувствителна тема за администрацията в Брюксел. При евентуални фалшификации България може да понесе сериозни санкции и дори да се преразгледа членството на страната ни в Европейския съюз.

Какво на практика се случва и как са навързани всички играчи в схемата?

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и „Т-СМАРТ ГПОБАП“ ЕАД сключват договор за електронно събиране на пътни такси. Тази прелюбопитна информация е публикувана на сайта bgtoll.bg на 23.02.2024 година. От публикацията става ясно, че договорът е подписан от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов и от изпълнителните директори на „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД Христо Даскалов и Ангелина Тодорова.

Според отлично запознати източници от АПИ договорът е подписан, въпреки че са установени редица нарушения в процеса на кандидатстване, фирмата е последната, подала документи, и то при ужасяващи нарушения на заложените от самата АПИ условия за допускане до кандидатстване.

Въпреки това АПИ веднага подписва договор с тази фирма. Защо точно с нея, е най-резонният въпрос. И веднага на очи се набива фактът, че един от директорите на въпросната фирма, получила поръчка за милиони, е Ангелина Тодорова, съпруга на Веселин Тодоров – Веско Сиелата, изпълнителен директор на „Сиела Норма”, осигуряваща софтуера на машините за гласуване.

Всичко това нямаше да бъде толкова притеснително, ако министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и неговият подчинен шеф на АПИ, одобрил фирмата на жената на шефа на „Сиела Норма“, не бяха назначени на сладките си постове от квотата на „Продължаваме промяната“.

Всъщност само за няколко месеца в кабинета „Денков“ Цеков и приближените му успяват да изградят цял октопод от назначения по приятелска и партийна линия – особено обвързани с провеждането, контрола и проверката на изборния процес.

Напомняме, че именно Веселин Тодоров като шеф на фирмата, осигуряваща софтуера на машините за гласуване, беше лично замесен във всички публични скандали, свързани с машинния вот и манипулацията му през последните три години.

Фирмата на неговата съпруга Ангелина Тодорова пък печели договор за ТОЛ услуги за милиони от АПИ въпреки редицата допуснати от тях нарушения в процедурата, свидетелстват запознати и дават конкретни примери:

Представено е бордово устройство без производител, само модел и снимка, която всеки може да свали от интернет;

не са посочени документи, доказващи, че дружеството разполага с бордови устройства;

няма описана програмна платформа за ТОЛ услуги, с която се кандидатства;

липсва технология за осигуряване на техническа съвместимост.

Умишлено пропускаме другите нарушения, за да не затрудняваме читателите на това разследване

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков има поне още една топла връзка със станалите печално известни машини и флашки, които на няколко избора подред доказано опорочават изборния процес. А именно – братът на съпругата му Деница Цекова се казва Владимир Лилов и е дясна ръка на Петър Кирков, директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Министерството на електронното управление. Лилов е назначен през 2021 година на държава служба в Държавна агенция „Електронно управление“ под давлението на тогавашния министър Божидар Божанов от ДБ.

Показателно е, че Андрей Цеков има двама съветници, които са пряко обвързани с ТОЛ системата и електронното управление.

Първият – Младен Петров, е назначен в Министерството на електронното управление от министъра на ДБ Божидар Божанов, след това става съветник на Андрей Цеков с ресори ГРАД и ТОЛ система.

Вторият – Васил Величков – в момента съветва Андрей Цеков по ИТ въпросите. „Случайно“ е избран за външен експерт за одита на ТОЛ системата.

Братът на съпругата на МРРБ министъра – Владимир Лилов, съветниците на министъра Васил Величков и Младен Петров са изключително близки помежду си и с ексминистъра на електронното управление Божидар Божанов (ДБ).

МРРБ министърът Андрей Цеков е назначил за директор на ключовата дирекция ГД ГРАО близката до Лилов и Величков съпруга на Сиелата Весела Тодорова -тази дирекция отговаря за отпечатване на избирателните списъци и извършва проверка на гласувалите.

Следващата цел на групата около Цеков и Божанов е пъпно овладяване на регистър ЕСГРАОН, в който е и регистърът база данни „Население“, пряко свързан с изборния процес.

При такава концентрация на власт и влияние компрометирането на изборния процес и манипулирането на изборни резултати би било напълно възможно и очаквано. Както често се казва напоследък – промяната продължава…

Източник: narod.bg