април 18, 2024

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ?

https://kliuki.net/skandali/sasho-donchev-ili-dzhemkorp-nalyaha-polovin-milion-na-pp-db-2/202136 Kliuki.net
Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ?

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ?

Собственикът на вестник „Сега“ и на „Овергаз“ Сашо Дончев е подарил половин милион лева на „Продължаваме промяната-Демократична България“, показа бърза справка в сайта на Сметната палата. Това е и най-голямото дарение в рамките на последната предизборна кампания.

 

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 2

Задължителната по закон декларация за произход на дарените пари, прикачена на сайта на Сметната палата, съдържа меко казано странни данни.

 

Победителят на изборите на 2-ри април ГЕРБ-СДС няма никакви дарения. БСП, „Възраждане“, „Левицата“, ИТН и партията на Стефан Янев имат скромни дарения между 700 и 8000 лева. ДПС няма дарени средства.

“Както беше в случая с даренията на ДБ от страна на служители на криптобанката „Нексо“, така и при Сашо Дончев очевидно не става въпрос за спонсориране на идеи и политики. Дарението от Дончев е осчетоводено купуване на послушни депутати и/или министри в следващо управление. Срещу стотици хиляди лева”, се казва в писмо до медията ни, съдържаща множество снимки и документи.

 И докато „добрите сили“ продуцират шум в системата с неверни твърдения за преференциално гласуване и/или за сгрешени бюлетини, става все по-ясно кои са партиите, купени от олигарсите… Особено, когато се отнася за собственици на медии като „СЕГА“, съществуващи на база на омразата си към ГЕРБ и Бойко Борисов.

 

#КОЙ е Сашо Дончев?

Сашо Дончев е издател на вестник „СЕГА“, бивш съдружник на Илия Павлов в „Овергаз“ и доскорошен официален съдружник на „Газпром“ в България. На 27 януари 2021 година „Овергаз“ и „Газпром“ се разделиха официално като съдружници след скандал, започнал още през 2015 година. Тогава след ревизия, установила кражби за над 120 милиона евро, „Газпром“ завежда дело срещу „Овергаз“ и спира да му подава природен газ. Ямболският бизнесмен е близо до фалит, а над 1100 служители не получават заплатите си. Заради това Сашо Дончев обвинява не друг, а тогавашния министър-председател Бойко Борисов и се заричa да го унищожи.

През 1996 година „Овергаз Инк“ придобива дял и в „Топенерджи“ – дъщерното дружество на руския газов монополист в България, рожба на първия български премиер след 1989 г. Андрей Луканов. Дялове тогава придобиват и Мултигруп – България холдинг (8.25%), Първа частна банка (3.2%), БУЛБАНК (3.2%) и Химимпорт (2%).,

От месец юли 2021 година Сашо Дончев става съсобственик в „Овергаз“ с американската компания Linden Energy. Официалната продажба стана факт в присъствието на тогавашния посланик на САЩ в България Херо Мустафа и в присъствието на служебните министри на икономиката и на енергетиката. Тогава служебен министър на икономиката беше не друг, а Кирил Петков.

 

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 3

След оповестяването на дарението от половин милион на Сашо Дончев възниква логичният въпрос – какво са получили срещу инвестициите си хора като Сашо Дончев по време на кабинета на „Промяната“?

Свързана ли е щедростта на собственика на „Овергаз“ със скандалния меморандум за милион долара, подписан през март 2022 от кабинета на Кирил Петков и инвестиционен фонд Gemcorp?

 

Какви са фактите:

Появиха се сериозни съмнения за близка връзка между Сашо Дончев и станалата печално известна фирма „Джемкорп“. Елементарна проверка в социалните мрежи потвърждава, че  действително събитията на сина на Сашо Дончев – Георги, са със спонсор “Gemcorp”.

 

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 4

Георги Дончев е основател и собственик на Overdrive racing team – организация за моторни спортове. Синът на ямболския бизнесмен е домакин и организатор на „най-мащабното и зрелищно пистово събитие за супер автомобили Overdrive Lap Battle”, което се провежда от няколко години в и извън България. Партньор на Георги Дончев е и брат му Даниел, който преди години инвестира около 15 милиона от газовите печалби на баща си в изграждане на модерен автодиагностичен сервиз с името „Овердрайв“.

 

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 5

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 6

Наша проверка показа, че през 2022 и 2023 година автомобилните състезания на Георги Дончев са широко рекламирани в медиите и в социалните мрежи. Като върху всички автомобили, рекламиращи събитията, са ясно отбелязани основните спонсори на събитията – Овергаз и … Gemcorp. Състезателна кола, брандирана с огромен надпис Gemcorp е рекламирана включително и през месец април 2022 година. Когато скандалът с меморандума, подписан в присъствието на Кирил Петков, вече беше тема в медиите и в парламента.

 

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 7

Намесен ли е Сашо Дончев във взимането на еднолично решение от страна на кабинета „Петков“ за подписване на меморандум от името на държавата със спонсора на Дончев-син, поставящо българската енергетика в сериозна зависимост?

 

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 8

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион на ПП-ДБ? - Снимка 9

Поръчал ли е собственикът на „Овергаз“  унищожаването на „Булгаргаз“ от страна на следващ кабинет на Кирил Петков и Христо Иванов – фалит, който беше целенасочено провокиран в 8-месечното управление на кабинета „Петков“? Фалит, който превръща Дончев в единственият доставчик на газ за милиарди.

 

Твърденията за зависимост между „Промяната“ и Сашо Дончев се потвърждават и от публикациите в медията на ямболския бизнесмен – „СЕГА“ отразява скандала с меморандума между държавата и „Джемкорп“ пестеливо и едностранчиво в едва дузина публикации. Както и всичко, неблагоприятно за партиите на Кирил Петков и Христо Иванов. Едностранчивото отношение на медията на Дончев е лесно за проверка в онлайн изданието на „СЕГА“.

Източник: tribune.bg