май 01, 2024

Скандал! “Булстрой – монтажи”  и “Климатроник” превърнаха Драгалевци в лунен пейзаж. ДАНС, БОП-а и Прокуратурата разследват босовете Цветелина Персийска и Цветан Кордев

Според представители на пътния бранш, те нямат нужната техника и специалисти,  и най-вероятно “вършат услуга на някого” явявайки се на търговете

https://kliuki.net/skandali/skandal-bulstroy-montazhi-i-klimatronik-prevarnaha-dragalevci-v-lunen-peyzazh-dans-bop-a-i-prokuraturata-razsledvat-bosovete-cvetelina-persiyska-i-cvetan-kordev-3/220564 Kliuki.net
Скандал! “Булстрой – монтажи”  и “Климатроник” превърнаха Драгалевци в лунен пейзаж. ДАНС, БОП-а и Прокуратурата разследват босовете Цветелина Персийска и Цветан Кордев

Възможно ли е дружество, което няма нужния капацитет, работна ръка и история, да прилапа една от най-сладките поръчки за пътен ремонт в София - тази на кв. Драгалевци? Ако пък в допълнение въпросното дружество (или свързана с него фирма) е разследвано от ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата, резонно възниква въпросът кой има интерес то да усвоява милиони от бюджета?

 

Част от отговорите на този въпрос столичани виждат ежедневно, всеки път когато им се наложи да шофират по обходни, тесни и разбити улички на път за елитния квартал Драгалевци, който отдавна не е вилна зона, а гъсто населен район с активно жилищно строителство, детски градини, офиси и целия набор от услуги за здраве и красота.

 

Вместо срещу данъците си живущите там да се радват на заслужен комфорт, столичната управа им е натресла фирма без техника и опит с инфраструктурни проекти да изгражда канализационна мрежа. Срещу “скромните” 35 млн. лв. европейско финансиране по линия на Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”. Срокът за изпълнение - 198 календарни дни или половин година. Договорът е подписан през февруари 2022 година или преди повече от две години. Трябва да бъдат проектирани и изградени 18 км канализация и още 16 км за отвеждане на дъждовна вода. Реалните ремонти дейности започват през март 2023 г., но така и не приключват преди края на строителния сезон или за споменатите 198 календарни дни според контракта.

 

Към момента работата по проекта обаче е до под кривата круша. Улиците в “Драгалевци” са разкопани, ямите зеят, а техниката е “паркирана” насред улиците на квартала, така че блокират живота на жителите му, които не могат да влизат и излизат от домовете си безпрепятствено с коли, а често и пешком.

 

В проекта за изграждане на канализация на “Драгалевци” участва и компанията “Булстрой - монтажи” ЕООД. Фирмата е с около 50 служители, с оборот за по около 10 млн. лв. годишно и съвсем доскоро бе непознат играч в инфраструктурния сектор, тъй като бе специализирана основно в саниране на сгради. При последната неуспешна поръчка за сключване на договори за текущ ремонти и пътна подръжка, компанията изненадващо се яви в голяма част от търговете, при това без да участва в консорциум, а самостоятелно.

 

Според справка в Търговския регистър компанията е собственост на Цветелина Костадинова Персийска, а управител е Цветан Йорданов Кордев, Дамата е собственик, а Кордев управител и на “Климатроник” ЕООД, която изпълнява редица поръчки на Столична община и държавната “Булгартрансгаз”. Персийска е съдружник и в компанията за производство на мляко и млечни продукти “Лакрима”, която бе собственост на убития бизнесмен Петър Христов.

 

В сайта “Хасковска Афера” откриваме прелюбопитни подробности за свързаните дружества  “Булстрой - монтажи” и “Климатроник”, които буквално взеха за заложници обитателите на кв. “Драгалевци”. Според източници на медията, Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП ще проверяват „КЛИМАТРОНИК“ ЕООД за системни злоупотреби и корупционни практики при усвояване на средства от европейски финансови фондове или от бюджета на общини при спечелените от дружеството неправомерно обществени поръчки.

 

Разследването на „КЛИМАТРОНИК“ ЕООД и „БУЛСТРОЙ-МОНТАЖИ“ ЕООД представлявани от Цветан Йорданов Кордев е предизвикано от сигнал на Дирекция „МИГРАЦИЯ“ гр. София, бул.“Княгиня Мария Луиза“ 48 в качеството й на ВЪЗЛОЖИТЕЛ при сключен договор с предмет: „Избор на изпълнител за изпълнение на първи и втори етап от обект „Разширение на СДВНЧ -гр. Любимец, който се осъществява с финансовата подкрепа на HOME / 2016/ AMIF /AG/ EMAS/0046 по Механизма за спешна финансова помощ по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

 

Санкциите и разследването са за извършени нарушения и злоупотреба с евро средства от фирми и търговски дружества, общински и държавни служители при обявена обществена поръчка, за разширяването за над 1.3 млн. лв. на Центъра за настаняване на чужденци в гр. Любимец, извършвано по времето когато кметът на гр. Хасково – Станислав Дечев е бил Областен управител. Поръчката за разширение на Специалния дом за краткотрайно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Любимец към Дирекция “ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи бе на стойност – 1 323 555 лева. без ДДС, а средствата бяха обезпечени по Механизма за незабавна финансова помощ към фонд “ Убежище, миграция и интеграция“ към Европейския съюз.

 

Въпреки нездравия интерес от страна на полиция, служби и държавно обвинение, звездата на “Булстрой - монтажи” ЕООД грее ослепително ярко на терена на обществените поръчки. От разследване на Mediapool научаваме, че компанията е била единственият кандидат за пътното поддържане в областите Пазарджик и Хасково. Участва още в спряната поръчка за област Пловдив, както и за областите София, Разград и Плевен.

За разлика от големите в пътния бранш, които в масовия случай участват в консорциум, регистрираната през май 2017 г. в София „Булстрой – монтажи“ участва самостоятелно. Справка в регистъра на Камарата на строителите в България (КСБ) показва, че фирмата няма опит в пътното строителство.

 

Според представители на пътния бранш, участието на компания без опит в толкова много позиции изглежда несериозно. Причината е, че съгласно тръжните условия фирмата трябва да разполага с техника за изпълнението на поръчките, като машини за зимнно поддържане на пътищата, снегорини, автокран, автовлекач, пътна фреза, асфалтополагаща машина, валяци, багери, храсторези, резачки и т.н. За това най-вероятно „Булстрой – монтажи“ очевидно правят някаква услуга - неясно на кого.

 

Резултатите от работата на  “Булстрой - монтажи”  и свързаната с нея “Климатроник” в кв. Драгалевци са повече от красноречиви, по думите на живущите там. “Като заложници на строителните фирми сме - тънем в кал и прахоляк месеци наред, а от както е паднал снега, положението е критично - нито линейка, нито пожарна имат достъп цели улици”, разказват столичани, които иначе са обитатели на един от най-зелените квартали в София - “Драгалевци”.

 

Кошмарът на живущите в Драгалевци започва през пролетта на 2023 г., когато строителните фирми разкопават наред, струпват техника, но не бързат със сроковете, защото са подписали договор за милиони левове по супер ключов проект - нова канализация.

 

Изграждането буквално спира живота в квартала, а хората обикалят километри, за да стигнат до местно магазинче за храна. Детската градина от лятото е потънала в плах и кал, а родители засипаха с гневни писма районната администрация.

Източник: crimesbg.com