юли 25, 2024

Скандал! Фалшивите цигари от контрабандата на Кирил Петков и Асен Василев тровят цяла Европа. Ще купят ли ПП-ДБ с мръсен кеш изборите на 9 юни?

“Добрите сили” рушат не само българския, но и бюджета на ЕС

https://kliuki.net/skandali/skandal-falshivite-cigari-ot-kontrabandata-na-kiril-petkov-i-asen-vasilev-trovyat-cyala-evropa-shte-kupyat-li-pp-db-s-mrasen-kesh-izborite-na-9-yuni-2/224094 Kliuki.net
Скандал! Фалшивите цигари от контрабандата на Кирил Петков и Асен Василев тровят цяла Европа. Ще купят ли ПП-ДБ с мръсен кеш изборите на 9 юни?

“…. Те имат достатъчно пари. Трябва днеска на този, който се дават пари да гласува за Денков, утре дават на същия… да гласува за тебе. Там просто се казва номера и това е положението….”

 

Ужасяващата реплика е част от поредния тайно осъществен запис на разговор между Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, в който “братството на почтените”, както се самоопределиха ППДБ, планират да купят и платят в кеш гласовете в своя полза. Думите са изречени не от кой да е, а от човека, който пряко отговаряше до скоро за кадровите назначения в силовите ведомства - Атанас Атанасов.

 

Две седмици преди в България да се проведат поредните извънредни парламентарни и заедно с тях редовните европейски избори, в публичното пространство излязоха безпрецедентни по своята скандалност аудио материали как Петков, заедно със сочената за негова интимна приятелка Лена Бориславова, ексфинансовият министър Василев, експремиерът Николай Денков и шефовете на “Демократична България” Христо Иванов и Атанас Атанасов, уреждат нерегламентирано финансиране на предизборната си кампания. Прочее за записите се твърди, че са осъществени от разстреляния преди по-малко от година Алексей Петров - бивша барета, бизнесмен със сенчесто минало и спорна репутация, а последното определение за личността му беше “идеен баща” на “Промяната” и “кръстник” на кабинета “Денков”. Дали той приживе е кътал флашките за да държи в зависимост героите от днешния разказ, е тема, която тепърва ще търпи развитие.

По-важното е, че в публичното пространство бяха осветени тежките зависимости на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” от криминално проявени лица, хора, разследвани и лежали в ареста, брокери на купен изборен вот и цяла плеяда съмнителни фигури, благодарение на чиито пари двете партии плащат политическа реклама в най-големите, национални телевизии, наемат хиляди билбордове из цялата страна и плащат на социологически агенции да манипулират предварителните проучвания. 

 

От чутото се разбира, че за Кирил Петков не е важно парите да са официално постъпили като дарения, тъкмо напротив - за него е по-добре “ако има кеш в торби …. въпросът е да има въобще кеш”. Разговорът не минава и без откровено комичните му разсъждения, че “не е знаел”, че партията разполага с “кеш”. В последното го уверява ковчежникът на “Промяната” и негов съпредседател Асен Василев, който е категоричен, че “кеш” има, но той няма как да се официализира за да влезе по сметките на мастити медии и социологически агенции. За да е още по-нелепо и трагично, сочената за любовница на Кирил Петков - Лена Бориславова, предлага схема за “изпиране” на незаконните суми. По нейна идея всеки от членовете на ПП, който получава високи доходи, ще трябва фиктивно да дари по 10 хил. лв. от заплатата си, а в последствие да получи същата стойност на ръка от черната каса. Класическо пране на пари!

 

Един от отговорниците за постъпленията пък е олигархът Пламен Бобоков, който през лятото на 2020 г. бе арестуван за престъпления в особено големи мащаби. На него Петков звъни с молба да му намери още “милион и половина”, които да отидат за реклама.

Политически и финансови анализатори коментираха, че всъщност “кешът” от черната каса на “Промяната” едва ли е щял да отиде само в медии. Последното дори е най-малко вероятно, т.к рекламните контракти се официализират по банков път. По думите на председателя на Българска легия “Антимафия” Григор Здравков, пачките от чувалите най-вероятно са били предназначени за директна покупка на гласове. За незапознатите сме длъжни да уточним, че става дума за финансиране на гъста и стройна брокерска мрежа във всяка от 26-те области на България, съставена от “лейтенанти”, “десетници” и “стотници” - изцяло по мафиотски образец. Всеки от тях има ангажимент да докара пред урните между 100 и 1000 избирателя, на които предварително са платени между 50 и 200 лв., в зависимост от населеното място, в което гласуват. Някъде мизата скача и до 500 лв. на глас, особено в стратегически общини със сериозни интереси. Излишно е да се припомня, че организаторите на изборната търговия по правило са криминално проявени елементи - най-често наркодилъри, лихвари, сутеньори и организатори на контрабандни канали, за които тепърва ще става дума в настоящия материал.

 

За да не бъдем обвинявани, че разпространяваме конспиративни теории, и с риск да се повторим, отново ще цитираме думите на бившия шеф на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов от последния запис, които е добре да се прочетат пак, този път в контекста на казаното току що: “…. Те имат достатъчно пари. Трябва днеска на този, който се дават пари да гласува за Денков, утре дават на същия… да гласува за тебе. Там просто се казва номера и това е положението….”

 

Слонът в стаята, за който никой не повдигна въпрос след излизането на записите, обаче е кои са финансовите донори на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Единственото име, което се завъртя, бе на арестувания и лежал в затвора Пламен Бобоков, но би било твърде наивно ако признанията на Петков и Василев за “кеша” не се разглеждат в светлината на друг голям скандал, избухнал в последните дни на вече разпуснатото Народно събрание. На 3 април т.г. ДАНС арестува за контрабанда на цигари в особено големи размери известните в ъндърграунда баща и син Димитрови. Хасковлиите Стефан и Марин, познати като “ярите” или “иарите”, бяха осветени със снимков материал как носят пачи със стотици хиляди евро в дома на бившия депутат от “Промяната” Бойко Рашков. Той пък който грее на общи фотоси с тях, в компанията на човека, заемащ най-високата професионална длъжност в МВР - главният секретар Живко Коцев. Последният, апропо, осветли доста тесните връзки на Рашков с контрабандното семейство. Някак от само себе си се наложи тезата, че покровители на контрабандата са не други, а босовете на “Продължаваме промяната”. Дали е така - оставяме на прокуратурата и съда да потвърдят. В медиите пък излязоха снимки на тировете, претъпканите с мастербоксове нелегални цигари. За да поемат те към европейските столици, пряка отговорничка е била назначената лично от Асен Василев директорка на Агенция “Митници” Петя Банкова, по настоящем също арестантка.

 

Онези, които разглеждат цигарената контрабанда само като домашно-битов казус и бухалка за пренареждане на престъпния бизнес, трябва да бъдат осведомени, че България е в топ 10 на европейските страни, захранващи с незаконни тютюневи изделия Стария континент. Говорим за милиони кутии цигари, произведени без никакъв контрол, от долнокачествен и опасен за здравето тютюн. Тези кутии, ако вярваме на международните проучвания, влизат ако не във всеки десети, то поне във всеки двадесети европейски дом и освен щета за фиска, нанасят трайни вреди върху здравето и живота на пушачите.

 

За да не излизаме толкова много от контекста, няма да е пресилено да кажем, че в стремежа си “да имат кеш” за изборите, тарторите на ППДБ, в лицето на Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, без да забравяме Николай Денков, Лена Бориславова, Бойко Рашков и Атанас Атанасов, носят пряка отговорност България да бъде водещ отровител на европейските граждани и лидер в незаконната търговия с тютюневи изделия. За да купят изборите у нас, ППДБ рушат не само българския, но и бюджета на ЕС. А сега се готвят по същата схема да ни дадат “повече от същото”, купувайки и изборите 2 в 1 на 9 юни.

 

Прочее раздаването на кеша вече лъсна с безвкусните билбордове, с които “добрите сили” омърсиха градската среда и още по-долнопробните банер-карикатури, за които са платили десетки хиляди евра в интернет.

 

Какъв е механизмът за овладяване на силовите служби и институциите, през които минават основните финансови потоци и как фалшифицирането на официални документи удря българина по джоба, ще разберете в следващия материал по темата.

Източник: crimesbg.com