април 28, 2024

Скандал! Колко пари е прибрал шефът на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков от олигарха Ветко Арабаджиев?

Чиновникът оставил боса на “Захарен комбинат-Пловдив” да изпомпва вода от незаконни сондажи, твърдят от прокуратурата

https://kliuki.net/skandali/skandal-kolko-pari-e-pribral-shefat-na-riosv-plovdiv-ivaylo-yotkov-ot-oligarha-vetko-arabadzhiev-2/218201 Kliuki.net
Скандал! Колко пари е прибрал шефът на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков от олигарха Ветко Арабаджиев?

Истинският виновник Ветко Арабаджиев да точи цяла година вода без да плаща от незаконни сондажи на територията на притежавания от него Захарен комбинат, е настоящият шеф на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков. Това заявиха четирима независими един от друг източника под тепетата по повод разследване на медията ни, свързано с нерегламентиран добив на вода от промишлени консуматори на територията на обл. Пловдив.

 

По същата тънка лайсна са работили още над 9 крупни промишлени предприятия (чиито имена пазим в редакцията), а общата загуба за държавния бюджет надхвърля един милион лева, и то по най-груби изчисления.

 

Вдъхновител и главен изпълнител на схемата бил не кой да е, а вечният шеф на пловдивската екоинспекция Йотков, който в периода 2018-2020 г. за кратко беше назначен в Басейново дирекция преди за пореден път да оглави РИОСВ през 2021 г.

 

Припомняме, че през 2020 г. започна операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция-Пловдив. Акцията се провеждаше под ръководството на главния прокурор, в нея участваше и Антикорупционната комисия.

 

Тогава срещу бившата шефка Цветелина Кънева бе повдигнато обвинение за това, че през периода 17.12.2018 г. до 24.02.2020 г. в гр. Пловдив, като директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и в качеството й на длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява със заплата постоянно ръководна работа и работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество в юридическо лице в сферата на държавната власт, не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното й имущество и за възложената й работа и от това са последвали значителни щети на стопанството, представляващи неплатената цена на 205 171,2 куб. метра добита вода от водовземно съоръжение и 34 122 куб. метра отведени и пречистени води на обща стойност 46 735,76 лева – престъпление по чл. 219, ал. 1 вр. чл. 93, ал. 1, б. Б НК, заявиха от прокуратурата. 

Зад неразбираемата за редовия читател формулировка се крие мащабна далавера, прикриваща крупни олигарси. Цялото производство на Захарен комбинат - Пловдив по онова време е работело с вода от незаконни сондажи на територията на предприятието. Това е било установено от Басейнова дирекция - Пловдив , но не са последвали никакви санкции за ръководството на завода, т.к чували с пари за рушвети отивали по сметките на настоящия шеф на РИОСВ, който се бил ангажирал санкционирани да няма.

 

Запознати с хода на производството споделиха, че не Кънева, а Йотков бил подучил Ветко Арабаджиев да изкопае незаконните сондажи и на практика да черпи от безценната българска вода на аванта, загробвайки националния бюджет и слагайки в джоба си стотици хиляди левове. Босът на Х-л “Маринела” обаче не бил единственият, а просто станал удобно изкупителна жертва, т.к тогава и без друго лежеше в ареста по обвинения за данъчни престъпления. Реално на измислената от Ивайло Йотков схема са бръмчали едни от най-големите хранително вкусови предприятия в Пловдив и околностите, които са разливали тонове от живителната течност без да плащат и стотинка. След като прокуратурата разкрила измамата, сондажите били временно замаскирани, но с връщането на Йотков на бял кон в РИОСВ, авантата продължила с пълна сила, най-вероятно и до ден днешен.

 

Източниците ни твърдят, че разполагат с писмени доказателства за твърденията си и дори са готови да свидетелстват. Не случайно и бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро се застъпи за арестуваната и уволнена шефка на “Басейново дирекция”-Пловдив, намеквайки че не тя е главата на октопода във водните далавери на обл. Пловдив.

 

Покрай акцията на прокуратурата през 2020 г. Ивайло Йотков също беше арестуван за кратко, но тихомълком беше пуснат, а година по-късно се яви на конкурс за директор на РИОСВ-Пловдив, където коли и беси до днес.

 

Защо една от най-крупните далавери, свързана с източване (в прекия и преносен смисъл) на природни ресурси от национално значение бе заметена под килима и как така вместо зад решетките, днес Йотков отговаря за екологията на Пловдив, оставяме на МОСВ и на Прокуратурата да отговорят.

Източник: crimesbg.com