април 27, 2024

Скандал! Кой открадна 51 млн.лв. на Благоевград? С чували ли е изнасял кеша бившият кмет Илко Стоянов, по прякор “Гробокопачът” или е харчил незаконно от парите за ремонти?

АДФИ щурмува общинската администрация по сигнал на настоящия кмет Методи Байкушев

https://kliuki.net/skandali/skandal-koy-otkradna-51-mlnlv-na-blagoevgrad-s-chuvali-li-e-iznasyal-kesha-bivshiyat-kmet-ilko-stoyanov-po-pryakor-grobokopachat-ili-e-harchil-nezakonno-ot-parite-za-remonti-3/216238 Kliuki.net
Скандал! Кой открадна 51 млн.лв. на Благоевград? С чували ли е изнасял кеша бившият кмет Илко Стоянов, по прякор “Гробокопачът” или е харчил незаконно от парите за ремонти?

Колосална “дупка” от 51 млн.лв. е зейнала “касата” на община Благоевград докато на власт е бил бившият вече кмет Илко Стоянов, издигнат от ИТН. За това алармира настоящият градоначалник Методи Байкушев, а по негов сигнал рано тази сутрин представители на АДФИ (бел.ред.: Държавната финансова инспекция) е започнала тараш на всички документи и договори, подписвани от предшественика му.

 

Заради тежката безстопанственост от страна на Илко Стоянов, той бе наречен от опонентите си “Гробокопачът на Благоевград”. Часове след като инспекторите на АДФИ нахлуха в общината, сред благоевградчани тръгнаха най-различни, пикантни слухове къде са тези 51 млн.лв., откраднати от жителите на града. Най-ексцентричната версия на бивши служители гласи, че още през м.май т.г., от сградата на кметството са изнасяни черни чували, натъпкани до пръсване с кеш, които потеглили с общински автомобили по посока София. Доста по-състоятелно звучат твърденията, че средствата, дадени на Благоевград от държавния бюджет (и най-вече по линия на МРРБ), са били разходвани неправомерно и вместо с тях да се плаща на фирмите, наети да извършват ремонти на градската инфраструктура и пътища, те са били харчени за покриване на текущи разходи и най-вече главници и лихви по заеми, изтеглени от администрацията на Илко Стоянов-Гробокопача. В интернет форуми се заговори, че вместо за кърпене на дупки и укрепване на свлачища, част от изчезналите 51 млн.лв. са отишли за ремонт на сградата на операта, чийто изпълнител бил “особено близък” до бившия кмет.

 

Повече светлина по въпроса хвърля самият Методи Бачев, който е автор на сигнала. Ето какво казва той на 17 декември м.г. пред местна медия:

Скандал! Кой открадна 51 млн.лв. на Благоевград? С чували ли е изнасял кеша бившият кмет Илко Стоянов, по прякор “Гробокопачът” или е харчил незаконно от парите за ремонти?

“Общият размер на финансовата дупка в община Благоевград, която наследих, е в размер на 51 млн. лв. Харчени са целеви пари по проекти, харчени са парите за държавно делегирани дейности на училища, детски градини и социални дейности, вземани са глупави заеми за проекти, за които е могло да се намери европейско финансиране, затлачени са проекти, по които имаме и ще имаме още финансови корекции, или се налага да правим разходи за собствена сметка, „закачени“ са да чакат по няколко фактури десетки доставчици, не са плащани задължения към РИОСВ и НАП.

Изобщо община Благоевград е била подложена на целия спектър финансови експерименти. Това не са просто лоши решения. Това са живи пари, които са излезли от джоба на гражданите на Благоевград в погрешната посока. Плащаме данъци и такси, които вместо да отидат по предназначение, отиват за глупости. И ще продължи да е така още дълго, докато се възстановим от тази финансова катастрофа.

Заради всичко това и заради абсурдно високото ниво на наглост на г-н Стоянов, от днес нататък ще се обръщам към него с името, което най-добре го описва – Гробокопачът на Благоевград.

Действията и бездействията на този човек поставиха Благоевград в аналогична ситуация на тази, в която се намираше държавата през 1997 г.

Огромната задлъжнялост на общината няма как да бъде преодоляна, освен с привличане на средства по смислени проекти, привличане на инвестиции, драстично съкращение на разходите, рефинансиране и разсрочване на глупаво взетите дългове и разумна промяна на общинските данъци и такси. Това и ще правя.

Отговорно, прецизно и прозрачно.

Прилагам платежните, с които МРРБ е превело 3,5 млн. лв. към общината и това, с което общината е превела 1,5 млн. лв. на изпълнителя на улица „Промишлена“.

Накратко, улица „Промишлена“ струва около 7 млн. лв. Парите са изцяло целеви от МРРБ и се превеждат на Общината на две части:

Първата част от 3,5 млн. лв. е преведена на общината през 2022 г. с 4 отделни превода.

От този транш от 3,5 млн. лв. общината е превела на строителя аванс от 1,5 млн. лв. през юли 2023 г. Останалите 2 млн. лв. трябва да се намират по сметките на общината, за да бъдат платени на строителя, когато той актува строителни работи на тази стойност. Тези ДВА МИЛИОНА ЛЕВА НЕ СЕ НАМИРАХА по сметките на общината, когато встъпих в длъжност.

Втората част е от 3,5 млн. лв. За тази втора част тази седмица подписахме споразумение с МРРБ и очакваме да ни бъдат преведени. Това са парите, които трябва да платим на строителя, когато изпълни втората част от работите и завърши обекта.

В днешния си пост, неразумно разчитайки, че благоевградчани са с къса памет, г-н Стоянов твърди, че вторите 3.5 млн. лв., за които подписах споразумение с МРРБ, били онези, преведени на общината през 2022 г. и те, видите ли, се били намерили.

Не, не са се намерили парите, г-н Стоянов. ДВАТА МИЛИОНА ЛЕВА ОТ ПЪРВИЯ ТРАНШ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛИПСВАТ. Защото сте ги похарчили”, коментира тогава новоизбраният градоначалник.

 

Държавните инспектори ще направят пълна проверка както на документацията по големите проекти и възложените по тях обществените поръчки през последните няколко години, така и на движението на финансовите потоци от общината към изпълнителите по договорите.

Скандал! Кой открадна 51 млн.лв. на Благоевград? С чували ли е изнасял кеша бившият кмет Илко Стоянов, по прякор “Гробокопачът” или е харчил незаконно от парите за ремонти? - Снимка 2

Илко Стоянов е замразил проектът за укрепване на срутището по пътя от града към ски зона "Картала", за който междуведомствената комисия към МС отпусна близо 5 милиона лева още в началото на 2021 година. 

Замразени са още два важни за Благоевград проекта - изграждането на новата улица " Промишлена" и ремонта на сградата на Камерна опера и читалището.

Съмнения за финансови нарушения и сериозно забавяне има и по отношение на изграждането на анаеробната инсталация в Регионалното депо за управление на отпадъците, чиято стойност е над 30 милиона лева.

 

Целевите средства, отпуснати от държавата за местните избори, които са 1,5 милиона, също липсват, коментираха проверяващите. Преди време сайтът “Народ.бг” писа, че точно 132 300 лева, преведени от държавата на общ. Благоевград за заплащане на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) за балотажа на 5 ноември, са изчезнали мистериозно. Още по-шокиращо от новината за безследно стопилите се пари е заподозреният за престъплението – бившият кмет Илко Стоянов.

 

„Сметката е проста – 147 секции по 6 човека, на които се полагат средно по 150 лева, т.е., общо 132 300 лева липсват. Сумата е преведено от държавата, но я няма по сметката на общината, управлявана до последно от Илко Стоянов“, разкри тогава източник на медията от екипа на новия кмет.

 

Източник: “Народ”, “4ВЛАСТ”, crimesbg.com