September 08, 2024

Скандал! Мара Отварачката нагло окрала текста на песента “Малка черна рокля”

https://kliuki.net/skandali/skandal-mara-otvarachkata-naglo-okrala-teksta-na-pesenta-malka-cherna-roklya-2/224434 Kliuki.net
Скандал! Мара Отварачката нагло окрала текста на песента “Малка черна рокля”

Всички мерки, предприети от Diapason Records във връзка със създалата се ситуация, са насочени към защита на изключителните права върху произведението и върху песента на Теодора и DJ Jerry, заявиха от музикалната компания

 

Нагла гавра с труда и таланта на текстописеца, създал римите от песента  „Моят номер“ на Теодора и DJ Jerry извършила Мара Отварачката, стана ясно от развитието на сагата с авторските права. Припомняме, че джукестата певачка наскоро извади кавър на хита под заглавие “Малка черна рокля”, с който нейната колежка Теодора взриви музикалната сцена преди 15 години. Решавайки да трупа слава и пари с чуждия труд, половинката на Миро Дзвера явно си е направила сметките без кръчмар.

 

Въпреки, че оригиналната гръцка песен със заглавие „Theos“ на композитора Foivos не ограничава възможността други артисти да създадат своя версия, не така стои въпросът с текста. Оригиналните рими са измислени от български автор специално за Теодора и DJ Jerry, които я пускат в бг-вариант под заглавието  „Моят номер“ през 2010 година с продуцент Diapason Records. Логично, правата върху текста са на музикалното компания и на текстописеца.

 

Мария, по стара традиция, решава да плюе върху законовата и морална страна на казуса и нагло си присвоява песента, изпявайки я в оригиналния вариант от 2010, само с дребни козметични редакции, колкото да мине метър. Естествено, притежателят на правата сваля новото парче от YouTube.

 

Вчера от Diapason Records защитиха труда на своите изпълнители с нарочно изявление до медиите, в което се казва следното:

 

Във връзка с тиражираната в публичното пространство информация, която касае популярната песен на Теодора и DJ Jerry „Моят номер“, издадена през 2010 година с продуцент Diapason Records, категорично заявяваме, че всички твърдения за неправомерно поведение или нарушение на нечии права от страна на Diapason Records са манипулативни и напълно неверни. Изцяло подвеждащи са разпространените в традиционните и интернет медии обвинения, че продуцентската ни компания е „свалила“ неправомерно новото видео на изпълнителката Мария – „Малка черна рокля“, което беше публикувано на 27.05.2024 г. в официалния YouTube канал на изпълнителката.

Diapason Records беше запознато с подготвяния от Мария проект, свързан с преработка на оригиналната гръцка песен със заглавие „Theos“ на композитора Foivos, по която преди почти 15 години беше направена и кавър версията в изпълнение на Теодора и DJ Jerry. Версията на Diapason Records обаче беше създадена с оригинален текст на български език, правата върху който се притежават изключително от продуцента и издателската компания на българския автор на текста.

 

Въпреки отказа да се предоставят права за използване на текста на песента „Моят номер“, Мария е създала своята кавър версия с използване на по-голямата част от него. Такова използване безспорно е нарушение на авторските права и на ексклузивните права на продуцента Diapason Records.

 

Всички мерки, предприети от Diapason Records във връзка със създалата се ситуация, са насочени към защита на изключителните права върху произведението и върху песента на Теодора и DJ Jerry, без да ограничават възможността на други артисти като Мария да направят свои кавър версии.

Важното в този случай обаче е, те да не нарушават чужди авторски права, като използват без съгласие текст на чужда песен. Diapason Records ще продължи да защитава творчеството на своите автори и изпълнители срещу всяко неоснователно и неправомерно действие, което нарушава техните права!“, заявяват от Diapason Records.

Източник: crimesbg.com