март 29, 2024

Скандали раздират най-голямата Университетска специализирана болница по онкология в страната

Разчистването на кадри далеч не се изчерпва само със смени по върховете 

https://kliuki.net/skandali/skandali-razdirat-nay-golyamata-universitetska-specializirana-bolnica-po-onkologiya-v-stranata/167713 Kliuki.net
Скандали раздират най-голямата Университетска специализирана болница по онкология в страната

Най-голямата болница в страната – Университетската специализирана болница по онкология, е раздирана от грандиозни скандали. 

Драмите започват, след като начело на болницата за временен директор бива поставен проф. Панайот Куртев. 
Публична тайна е, че предшественикът му на поста д-р Стефан Константинов е отстранен по негов сигнал. 

Новото ръководство веднага се захваща с радиални промени, друг е въпросът какви ще са последствията от тях. Едно от последните назначения размества ръководството на Отделението по анестезия, реанимация и интензивно лечение. 
Досегашната шефка доц. Йорданка Ямакова е сменена с колегата й Божидар Рашков, братовчед на Бойко Рашков и добър специалист, разбира се след конкурс. Така и не става ясно защо е отстранена доц. Йорданка Ямакова.

Запознати с интригите в лечебното заведение споделят, че е въпрос на време доц. д-р Свитлана Бачурска и доц. Ася Консулова също да напуснат.
В бранша се коментира, че целта е да се освободи щатно място за проф. Галина Куртева, съпруга на временния шеф. От края на миналата година тя работи, както обясняват колегите й „на парче“ в различни болници в страната. 

Докато уважавани специалисти си тръгват от УСБАЛ по онкология бетонирана на поста си е секретарката на директора Диана Боюндрукова, която е от най-доверените служители на проф. Куртев. Отстранена е преди време, но с връщането на професора, и тя се връща на бял кон, а заплатата й скача на 3 500 лв. За сравнение основната заплата на началник клиника до този месец е била под 2 000 лв. 

Боюндрукова, която коли и беси и определя дневния ред в болницата, по професия е детска учителка. Завършила е полувисшето си образование в учителския институт в Кърджали. Медици твърдят, че няма да е грешка, ако напишем, че най-голямата онкоболница в страната се управлява от детска учителка.

Разчистването на кадри далеч не се изчерпва само със смени по върховете – служителят, който се е грижил за поддръжка на системите за информационно обслужване също е бил принуден да напусне. Той е получавал месечна заплата 1 500 лв., а сега работата му се върши от фирмата „Ем Уай Синерджи“, която прибира по 19 хиляди лева месечно.
Преди време външните консултанти правят обучение по изключително „експертната“ тема – как се работи с електронен подпис, за което прибират 10 хиляди лева. 
  
Формулата, по която се прогонват служителите, за да бъдат наети нови е класическа – започва упражняване на тормоз спрямо тях и те сами решават да напуснат. 
Източник: Уикенд

Скандали раздират най-голямата Университетска специализирана болница по онкология в страната