September 17, 2024

Стреляли по Митко Русия и сина му заради пари на убития лихвар Паро Боксьора

Димитър Стоянов имал търкания и с благоевградския сутеньор Николай

https://kliuki.net/skandali/strelyali-po-mitko-rusiya-i-sina-mu-zaradi-pari-na-ubitiya-lihvar-paro-boksyora-2/229929 Kliuki.net
Стреляли по Митко Русия и сина му заради пари на убития лихвар Паро Боксьора

В дъното на стрелбата срещу Димитър Стоянов – Митко Русия и сина му Константин, стоят стотици хиляди левове на убития през лятото в офис за бързи кредити на свой конкурент Паруш Парушев – Паро Боксьора.

Припомняме, че в неделната вечер 49-годишният лихвар и 20-годишният му син, попаднаха на засада на неизвестен до момента килър. Екшънът се разиграл, докато сменяли автомобилите си на охраняем паркинг в близост до Окръжна болница в столицата.

 

Стрелецът, дебнещ мишените си от близко дере, гръмна в главата Митко Русия, а синът му отнесе два куршума в гърдите. Макар и тежко ранени, Димитър и Константин Стоянови успяха сами да стигнат с колата си до Окръжна болница, без дори да позвънят на тел. 112. Полицията е била информирана за инцидента от санитари в лечебното заведение, а лекарите продължават да се борят за живота им.

Водещата версия на криминалистите за поредния опит за покушение срещу Митко Русия е избухнала гангстерска война за наследството на убития лихвар Паро Боксьора, който в началото на месец юли беше ликвидиран с 3 куршума в главата, след като въоръжен и придружен от двама силоваци нахлу в офиса за бързи кредити на своя конкурент Александър Василев – Сашо Полицая в софийския квартал „Модерно предградие“. В разразилата се престрелка Паруш Парушев беше убит от сина на Сашо Полицая – Велизар, а други двама участници в кървавото меле постъпиха за лечение в болница с огнестрелни рани.

 

Според запознати  покушението срещу Митко Руския и сина му Константин е свързано с пари, дадени приживе от Паро Боксьора на 50-годишния Стоянов за нерегламентирана лихварска дейност в софийските квартали „Младост“ и „Дружба“. Твърди се, че Митко Русия взел стотици хиляди левове от Паро Боксьора, които раздал на лихва. След убийството на Паруш обаче Митко Русия отписал дълга си към него и отказвал да признае, че оперира с пари на ромския лихвар. Той твърдял пред приближените на Парушев, че отдавна му се е издължил и няма какво да връща.

 

Само месец преди да бъде прострелян в главата пред охраняем паркинг, луксозен автомобил на Митко Русия бил подпален, за да му се напомни за дълга. Вместо да върне парите на наследниците на Паро Боксьора обаче, Димитър Стоянов си купил ново луксозно возило, което държал на охраняем паркинг в близост до Окръжна болница, за да не бъде и то опожарено. Според полицейски източник заради упорството на Митко Русия да задържи за себе си парите на ликвидирания Паро Боксьора, 50-годишният лихвар си навлякъл гнева на силоваци от структурата на покойния Антон Петров – Хамстера.

 

Сред заподозрените за стрелбата срещу Митко Русия е придобилият популярност покрай бандата за отвличания „Наглите“ Валентин Янев – Вальо Бореца. До този момент обаче Вальо Бореца още не е разпитван в СДВР.

Друга версия за покушението срещу Митко Русия и сина му Константин е свързана с избухнал преди няколко месеца конфликт между лихваря от „Младост“ и сутеньора Николай Ветков, който контролира проститутките в Ботевград и региона и стопанисва местната дискотека.

 

Разправят, че Митко Русия откраднал няколко магистрални жрици на любовта от дългогодишния си съратник Николай, които настанил в „Студентски град“ и ги принудил да проституират за него. Труженичките на любовта от ромски произход се рекламирали с обяви в специализирани сайтове за запознанства, а някои били изнесени в Германия.

Сред версиите за стрелбата срещу Митко Русия и 20-годишния му син Константин е и тази, че двамата може да са станали мишена на някой от длъжниците си. Засега обаче ченгетата нямат достъп до лихварския тефтер на Митко Русия, криминалистите не могат да отключат и мобилните телефони на берящия душа в реанимацията бандит.

 

Димитър Стоянов – Митко Русия придоби популярност преди повече от 10 години като тартор на бандата „Силоваците“, опитала се да превземе с побои и инквизиции няколко бардака в София. Русия и мутрите му отвличали проститутки и ги принуждавали да им плащат по 200 лева на ден „такса спокойствие“. чрез шамари и заплахи за заливане със сярна киселина. През декември 2011 г. ГДБОП проведе спецоперация и закопча Митко Русия, Росен Дебелия и Даниел Бидона. Прокуратурата обаче така и не внесе обвинителен акт в съда срещу Стоянов и сподвижниците му. Твърдеше се, че Митко Русия гравитира около Антон Петров – Тони Хамстера и сутеньора Димитър Митров – Митко Полицая.

 

През есента на 2013 г. Митко Русия беше прострелян в ръката, докато се качва в такси на бул. „Сливница“. Три години по-късно – през март 2016 г. Димитър Стоянов стана мишена на убиец на бензиностанция на „Цариградско шосе“. Докато Русия зареждал с гориво луксозния си джип „Рейндж Роувър“, към него се приближил мъж с качулка, който открил огън с пистолета си. Четирите изстрела обаче не успяха да ранят сериозно Митко Русия, който залегнал веднага. Камери на обекта тогава показаха, че на едно от стъклата на джипа има залепен полицейски стикер. Заради това се заговори, че е информатор на МВР.

 

Според хора от ъндърграунда Митко Русия има много врагове заради пословичната си некоректност в сенчестите сделки. „Завлякъл е десетки и винаги му се разминава заради протекциите, които има в VII РПУ и в СДВР. Публична тайна в „Младост“ е, че Русия е нещатен сътрудник на МВР“, твърди запознат с делата на простреляния в главата лихвар.

Източник: Уикенд, crimesbg.com