април 27, 2024

Васил Божков сготвен предизборно от Американското посолство

Кенет Мертен настоявал в скрита грама пред Федералните служби в САЩ да върнат Божков от Дубай, за да притиснат Борисов

https://kliuki.net/skandali/vasil-bozhkov-sgotven-predizborno-ot-amerikanskoto-posolstvo-4/208254 Kliuki.net
Васил Божков сготвен предизборно от Американското посолство

Хазартният бос Васил Божков е превърнат против волята си в пешка в сложна геополитическа шахматна дъска, дирижирана от посолството на САЩ в България. Този упорит слух броди из родния политически елит и в дипломатическите среди след изненадващото завръщане на Черепа у нас преди седмица и последвалите събития след кацането му на летище „София“.

 

Първоначално се смяташе, че 67-годишният милиардер, който се Укриваше от 3 г. в Дубай с повдигнати цели 19 обвинения от прокуратурата за разнородни криминални престъпления, сам е взел решение да се прибере в България. Дни по-късно обаче стана известно, че Васил Божков всъщност е бил екстрадиран от властите на ОАЕ.

 

Разпространено бе писмо От Интерпол – Абу Даби с дата 23 август, с което българските власти са уведомени, че Черепа ще бъде екстрадиран на 25 август. В него се посочват номерът на полета и очакваният час на кацане на самолета с екстрадираното лице на летище „София“ - 15,15 ч.

 

Васил Божков наистина кацна на 25 август, но не беше придружаван от представителите на българските правоохранителни органи, както обичайно се прави, а прокуратурата получи писмо за екстрадирането му чак на 28 август – цели 3 дни след неговото завръщане.

 

Същевременно Черепа беше оставен за постоянно в. ареста, а при гледането на мярката му за неотклонение той беше сюрпризиран неприятно от обявлението на прокурора Ангел Кънев, че е въртял общ бизнес с взривения в самолет край Москва лидер на частната военна групировка „Вагнер“ – Евгений Пригожин. Внушението бе, че Черепа бяга от Дубай, за да не загине като Пригожин от дългата ръка на руското военно разузнаване.

 

Последваха изненадващи откровения на адвоката на хазартния бос – Стоян Баумайер, който, очевидно с разрешението на клиента си, разказа как през последната година Божков сътрудничил на властите в САЩ и че имал забрана от Америка и ОАЕ да напуска Дубай, тъй като се водел „политически застрашено лице“.

 

Според думите на швейцарския адвокат на Божков, той бил разпитан седем пъти от властите зад Океана, за да бъде изваден от списъка „Магнитски“. И че в крайна сметка Черепа се прибрал, тъй като американците му разрешили.

 

Според няколко независими един от друг източници от политическите и дипломатическите среди, цялата каша около Божков е забъркана от американския посланик у нас Кенет Мертен, но НЕ без съдействието на вицепремиера Асен Василев и съпредседателя на ПП – Кирил Петков, а целта е чрез Черепа да бъде затегнат обръча около бившия премиер и лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов.

 

„Посланик Мертен е написал още преди месец секретна грама до Департамента в САЩ че властите в Дубай трябва да бъдат принудени скоропостижно да експулсират Васил Божков, тъй като той е нужен за постигането на „целите на САЩ в България. Завръщането на Божков, трябва да принуди Бойко Борисов и депутатите на ГЕРБ да са по-активни при приемането на важни бъдещи закони в парламента, които да ограничат руското влияние в България. От друга страна посолството на САЩ в България е притеснено, че на предстоящите местни избори ГЕРБ може да

спечели отново София, Варна, Пловдив, Бургас, а и други големи градове – нещо, което отново може да превърне Борисов в незаобиколим политически фактор и да елиминира ръководната към настоящия момент роля на подкрепяната от Америка коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, твърди дипломатически източник.

 

Васил Божков сготвен предизборно от Американското посолство

Според думите му кандидат-кметът на София Васил Терзиев, наложен еднолично от Кирил Петков, се ползвал с подкрепата на САЩ, но социологията показвала, че неговото избиране за столичен градоначалник никак не е сигурно. Така стоял въпросът и с кандидатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за Пловдив, Варна и Бургас, а и други големи градове.

 

„Васил Божков беше върнат против волята си, за да бъде използван като оръжие срещу Борисов и ГЕРБ. След като пропаднаха разследванията за кюлчетата и пачките евро в спалнята на Борисов и за къщата на Мис Бикини в Барселона, беше необходим спешен рестарт на аферата с подкупите за 67 милиона лева, които Черепа твърди, че е плащал на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова и които уж стигали до Бойко Борисов, за да не бъдат закачани хазартните му дружества и лотарийните игри, разкрива друг източник от партийните среди.

 

От средите на ГЕРБ разкриват, че посолството на САЩ в България стои и зад показния арест на Бойко миналата пролет. Припомняме, че на 17 март 2022 г. Борисов беше арестуван в дома си

 от цивилни полицаи на МВР, без прокурорска и съдийска заповед, а задържането му разбуни духовете в държавата и извади на нощен протест депутатите от ГЕРБ пред сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ в ж.к. „Младост“, където Борисов пренощува на дървена пейка. Тогава бяха арестувани и Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова, а впоследствие съдът обяви ареста на Борисов за незаконен. В крайна сметка вината беше стоварена върху тогавашния премиер Кирил Петков и МВР шефа Бойко Рашков.

 

Твърди се обаче, че от посолството в САЩ са уредили ареста на Бойко, за да му подскажат, че няма право на задкулисни игри с Русия, а и за да го накажат за изграждането на Балкански поток. Факт е, че след миналогодишния незаконен арест, случил се три седмици след избухването на войната в Украйна, Борисов рязко втвърди тона към Русия и оттогава многократно е изразявал категорични позиции срещу окупаторските войски на диктатора Путин.

 

Как ще се развият в следващите дни бурните събития, много от които задкулисни, предстои да видим. Отсега обаче е сигурно, че и Васил Божков, и Бойко Борисов са притиснати до стената от американците.

Източник: Уикенд