април 27, 2024

Васил Терзиев пази Митрофанова, забрани на украинците протест пред Руското посолство

https://kliuki.net/skandali/vasil-terziev-pazi-mitrofanova-zabrani-na-ukraincite-protest-pred-ruskoto-posolstvo-2/219884 Kliuki.net
Васил Терзиев пази Митрофанова, забрани на украинците протест пред Руското посолство

Столичният кмет Васил Терзиев скандализира украинската общност в София като не им разреши да проведат утре мирен протест пред Руското посолство. Демонстрацията, организирана от „Мати Украйна“ е насочена срещу провежданите избори за президент на Руската федерация, включително и в окупираните украински територии. От Столична община са разрешили на украинците да протестират, само че от другата страна на булеварда, пред парк хотел „Москва“.

 

Искаме да  бъдем на обичайното място - пред входа на посолството, да ни виждат тези руски граждани, които ще отидат да гласуват. Искаме да провокираме чувството им за човечност и справедливост, защото е извращение под дулата на руските окупатори да принуждават беззащитни украинци да участват в избори, заяви пред Faktor.bg организаторът и лидер на „Мати Украйна“ Олена Коцева. Тя обясни, че след като получили официалното становище на общината, по телефона й се обадила непозната дама, която се представила, че е от кабинета на Васил Терзиев. Тя обяснила, че подкрепяли много украинците, че били с тях, но в случая имало опасност от напрежение и провокации, а на руснаците щяло да се пречи, защото провеждали избори. 

 

Възмутена съм от тези обяснения, оправдаха се, че Руското посолство се жалвало на Външно министерство, а те предупредили кметството. Но от реакцията им ясно разбрах, че Столичното кметство искат и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Но ние сме граждани на София и тя е наша, а не на Москва. В България се намираме все пак, Кремъл ли командва тук, реагира гневно Коцева.

 

Тя подчерта, че е изумена от действията на столичното кметство, защото години наред никога са нямали забрани или ограничения за демонстрации пред Руското посолство.

 

Срамно е, че преди 20 дни кметът Терзиев разреши на Митрофанова да чества официално Деня на руската/съветската армия, която е армия убиец и агресор, а сега на нас ни поставят ограничения и ни отказват право на мирен протест, там където сме решили.

 

Приканвам всички софиянци демократи утре да подкрепят от 17 часа протеста на украинската общност пред Руското посолство. Цинично е да се съобразяваме с агресор и масов убиец, призова Олена Коцева.

Източник: faktor.bg